Triatlonista O. Kubo: Umiestnenie v Šamoríne je odmena za tvrdú drinu

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. septembra 2016, 19:47
  • Autor:T. Horký

Piešťanský triatlonista Ondrej Kubo sa na nedávnych pretekoch Challenge Šamorín postaral o vynikajúci úspech. Na trati polovičného ironmana sa nestratil ani medzi profesionálmi a skončil na desiatom mieste, navyše bol v cieli ako najlepší Slovák. Hoci sa čerstvý nositeľ titulu bakalár venuje triatlonu ako amatér len druhý rok, darí sa mu dosahovať výborné výsledky. Zaradí sa v budúcnosti medzi slovenskú triatlonovú špičku?

► Ako hodnotíte svoj výkon a desiate miesto v Šamoríne?
So svojím výkonom i časom som nadmieru spokojný. Zlepšil som si o osem minút osobný rekord. Dúfal som, že budem pripravený na atakovanie osobáku, ale zároveň som mal rešpekt pred počasím, keďže v Šamoríne často silno fúka. To, že som obsadil prvé miesto medzi amatérmi, ma veľmi príjemne potešilo. Vo víťazstvo vo svojej vekovej kategórii som dúfal už pred štartom. To, že som skončil desiaty medzi dvomi desiatkami profesionálov, bola odmena za drinu.

► Avizovali ste, že Šamorín bude vrcholom vašej sezóny. Ako prebiehala príprava na tieto preteky?
Začala dňom, keď som zistil, že preteky takéhoto formátu sa objavia aj na Slovensku. Príprava odštartovala koncom minulého roka a do pretekov som absolvoval 280 kilometrov plávania, 7100 km bicyklovania a 1300 km behu. Dokopy to je 455 hodín tréningu. Na začiatku sezóny ma zbrzdilo zranenie, ktoré ma na vyše mesiac vyradilo z bežeckého tréningu. V júni som absolvoval preteky na rovnakej vzdialenosti v Českej republike – CZECHMAN. Absolvoval som taktiež niekoľko kratších triatlonov na Slovensku. Neskôr v príprave som zaraďoval bežecké preteky. Posledný týždeň pred Challenge Šamorín som len vylaďoval formu a poriadne oddychoval.

Pred štartom plaveckej časti.

► Boli ste najlepším Slovákom v cieli a natreli ste to aj profíkom. Aké ohlasy ste zaznamenali?

To, že som skončil ako najlepší Slovák, bolo pre mňa najväčšie prekvapenie. Na štarte stál asi najlepší slovenský triatlonista Karol Džalaj, ktorý preteky nedokončil po páde v cyklistickej časti. Stále však bolo na trati niekoľko borcov, ktorí ma mohli ohroziť. Asi najviac ma potešilo, keď som na konci cyklistiky dobehol Petra Vabrouška. Vedel som, že sa ho musím držať počas polmaratónu, a keďže ako profík štartoval päť minút pred nami, budem mať výsledný čas lepší. Plán sa podaril a ja som na svojom treťom polovičnom ironmane dokázal poraziť uznávaného triatlonistu. O úspech som sa podelil na sociálnej sieti a taktiež mi niekoľko priateľov aj volalo. Dokonca, čo je pre triatlon nezvyčajné, boli sme spomenutí aj v televíznych novinách. Bolo to pre mňa niečo, čo ma len utvrdilo v tom, že nesmiem poľaviť.

► Ako sa vám pozdávala trať?
Trať v Šamoríne je pri dobrom počasí veľmi rýchla. Teplota počas dňa priala vytrvalostným pretekom. Plávalo sa v Dunaji v čiastočne skrytej lagúne, takže polovica plávania bola bez silného protiprúdu a druha polovica už využila prúd Dunaja, keďže bola viac od brehu. Prechod z plávania na bicykel bol trošku dlhší, ako som zvyknutý. Od Dunaja sme museli bežať k bicyklom skoro 500 metrov. O cyklistickej časti sa dá hovoriť ako o úplnej placke. Jediným problémom bol silný vietor a prehánky. Aj tak sa mi ale podarilo zmazať stratu z plávania, keďže v ňom mám najväčšie nedostatky. Na 90 km sa mi podarilo ísť priemernou rýchlosťou 39 km/h. Beh už bol v areáli x-bionic sphere. Nepršalo, ale silný vietor bolo cítiť.

K najsilnejším stránkam

► Séria Challenge Family je jednou z top na svete a prvýkrát bola aj na Slovensku. Môžete priblížiť zázemie a organizáciu týchto pretekov?
Je to celosvetový kolotoč pretekov na plné ironmanské vzdialenosti (3,8 km plávanie, 180 km cyklistika, 42,2 km beh) alebo ako to bolo v Šamoríne na polovičné vzdialenosti. Taktiež obsahuje množstvo sprievodných akcií. Hlavné preteky boli doplnené o šprint a olympijský triatlon. Šprint triatlon vyhral Piešťanec Tadeáš Drahovský. X-bionic sphere je asi to najvhodnejšie miesto na konanie takýchto významných medzinárodných pretekov. Samotná séria Challenge sa neustále rozširuje o nové preteky, jej najnovší cieľ je organizácia majstrovstiev sveta. Vôbec ma neprekvapilo, keď som zistil, kde sa budú konať.
Ondreja Kuba patrí cyklistika.

► Umiestnenie vám zabezpečilo účasť na budúcoročných majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať opäť v Šamoríne. Čo pre vás táto skutočnosť znamená?
Áno, kvalifikoval som sa z prvého miesta a to ma motivuje, aby som o rok ukázal ešte lepší výkon. Dúfam, že skutočnosť, že ide o majstrovstvá sveta, pritiahne aj sponzorov, ktorí by mi pomohli s účasťou na nich. Ak zdravie vydrží, viem, že som schopný ešte zapracovať a zlepšiť výsledný čas. Takže bude záležať len od konkurencie na štarte.

► Zatiaľ sa venujete triatlonu ako amatér, no napriek tomu dokážete poraziť aj profesionálov. V čom tkvie vaše tajomstvo, že sa vám darí dosahovať výborné výsledky?
Svoj život si teraz bez športovej aktivity neviem predstaviť. Tréningu obetujem množstvo voľného času. Som študent na vysokej škole, ktorý tiež pracuje ako mládežnícky hokejový tréner. Ak človek chce, čas si nájde. Ja len dúfam, že do budúcnosti sa mi tréning podarí skĺbiť s prácou a jedného dňa aj s rodinou. Darí sa mi kombinovať tréning so školou, pretože ako študent fakulty telesnej výchovy a športu (FTVŠ) dokážem priamo aplikovať množstvo informácií do svojej prípravy. Trénujem sám seba a tréning mám vtedy, keď chcem ja. To, že už teraz som schopný poraziť ľudí, ktorí sa triatlonu venujú dlhšie, je pre mňa obrovská motivácia. Je to ukážka toho, že mám určitý talent pre šport, ktorý som objavil až v dvadsiatich rokoch.

► Je jednou z alternatív, že by ste sa stali v budúcnosti profi triatlonistom? Zháňate sponzorov, prípadne neoslovil vás ešte žiaden profesionálny klub?
Práve Challenge Šamorín bola pre mňa obrovská možnosť ukázať svoj potenciál. Chcel som, aby ľudia okolo triatlonu vedeli, že som tu a treba so mnou rátať. Triatlon je finančne veľmi náročný šport, a ak chcem pokračovať v progrese, musím nájsť ľudí ochotných mi pomôcť. Je veľká škoda, že sa triatlonu na Slovensku nevenuje väčšia pozornosť. Takýto krásny šport by si jednoznačne zaslúžil omnoho väčší záujem. Ak chcem získať sponzorov, budem musieť byť profíkom, čo pre mňa znamená ešte lepšie časy a pozície v konkurenčne silných pretekoch. S klubmi som zatiaľ nekomunikoval, stále pôsobím v piešťanskom ŠBR.

► Môžete nám priblížiť svoj triatlonový vývoj? Ešte pred pár rokmi ste hrávali hokej a teraz ste sa zaradili k jedným z popredných triatlonistov na Slovensku…
Príchodom na vysokú školu do Bratislavy som ukončil jednu športovú etapu. Asi tri mesiace som nerobil žiaden šport. Zistil som, že mi chýba a o ironmanovi som vedel z piešťanského Slovakmana už skôr a dlho som sa pohrával s myšlienkou absolvovať ho. Kúpil som si permanentku do plavárne a začal som behať. Keď som sa utvrdil v tom, že ma to baví a nie je to len chvíľková záležitosť, zohnal som si cestný bicykel. Prvé triatlonové preteky som absolvoval v Senci minulý rok. Vlani som absolvoval aj prvý olympijský triatlon, aj polovičného ironmana. Dosiahol som veľmi zaujímavé výsledky a tento rok už som stál na všetkých triatlonoch na stupni víťazov.

Piešťanský triatlonista (druhý sprava) pred českou legendou Petrom Vabrouškom.

► Deň po triatlonovom úspechu ste úspešne zakončili bakalársky stupeň štúdia na FTVŠ. Zvládali ste skombinovať tréning s učením?
Bakalárske štátnice sme ako študenti tento rok absolvovali prémiovo len obhajobou bakalárskej práce a odpoveďou zo špecializácie. Táto skutočnosť mi to veľmi uľahčila. Posledný týždeň pred pretekmi už nebol taký náročný, pretože som len ľahko trénoval a mohol som sa venovať štúdiu. Viac som sa obával únavy v deň štátnic a popretekového hladu, kedy zjem všetko, čo vidím. Takto som spal asi päť hodín, musel som cestovať do Bratislavy, celý deň sedieť na chodbe a nervózne čakať. Našťastie, všetko dobre dopadlo a štátnice som zvládol.

► Triatlonová sezóna vrcholí, čo vás ešte čaká v najbližších týždňoch?
Po Šamoríne som si dal týždeň úplného voľna. Bolo to prvé takéto dlhé voľno od začiatku roka. Triatlonová sezóna končí a ja sa zameriam na bežecké preteky v okolí. Sústredím sa na udržanie formy na bicykli a najmä počas zimy zapracujem na technike plávania.

► Za krátku dobu ste svoju triatlonovú kariéru rozbehli veľmi dobre. Môžete nám prezradiť vaše ciele do najbližšej budúcnosti?

Ak všetko pôjde, ako má, chcem sa dostať na Hawaii, kde sa konajú jednoznačne najťažšie triatlonové preteky na vzdialenosť ironmana. To je môj najväčší sen, ktorý som si stanovil hneď, keď som s triatlonom začal. Samozrejme, je to dlhá cesta, takže mám aj niekoľko menších cieľov, avšak všetko smeruje na vysnívaný Hawaii. Táto cesta nebude ľahká, ale mám podporu v rodine a okolí. Teraz už len pohľadať aj materiálnu podporu, aby som mohol žiť svoj sen.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 30. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián