Bezpečnosť vášho školáka na cestách je prvoradá

  • Mladí dnes / Školy
  • 1. septembra 2016, 18:17
  • Autor:pror/ts

Doba prázdnin a letných radovánok je už pred koncom a heslo „Škola volá“ neznamená iba nákup školských pomôcok, ale aj podnet pre rodičov, aby poriadne zvážili, ako ochrániť svoje ratolesti pri bežných aktivitách, akými sú cesta do aj zo školy, dochádzanie na rôzne krúžky, cestovanie za kamarátmi či do knižnice. Keďže deti patria medzi jednu z najohrozenejších skupín v cestnej premávke, je potrebné sa zamyslieť nad tým, či sú naozaj na cestách v sychravých jesenných dňoch neprehliadnuteľné.

Reflexné prvky by nemali chýbať na topánkach, vetrovkách či školských taškách. Zvláštnu pozornosť treba venovať školáčikom, ktorí získavajú prvé skúsenosti s dopravnou situáciou a nástrahami, ktoré na ne číhajú. Vďaka reflexným materiálom môžete zvýšiť ich bezpečnosť, pretože ich vodiči na ceste uvidia lepšie a skôr. Pre vodiča, idúceho rýchlosťou 50 km/h, znamená včasnejšie rozpoznanie o obyčajnú polovicu sekundy sedem alebo viac metrov, na ktorých môžu zastaviť. Reflexný materiál pomáha zlepšovať viditeľnosť detí vo dne, v noci alebo v podmienkach nedostatočného osvetlenia, napríklad za zlého počasia.

Reflexný materiál je ľahko spracovateľný materiál, ktorý sa dá zakomponovať do každodenného oblečenia. Na odevy sa môže našívať alebo nažehľovať, prípadne je možné ho nalepiť na pevné povrchy, ako sú prilba, korčule, bicykel, atď.

Reflexné vesty, bundy, pásky, tričká, čapice, nažehľovačky alebo nášivky – možností, ako byť vidieť, je mnoho. Nie všetky reflexné materiály však spĺňajú kvalitatívne parametre. Vybrať si správny výrobok potom nemusí byť vždy jednoduché. „Orientačným vodítkom pre výber kvalitného materiálu môže byť certifikát CE alebo značka rešpektovaného výrobcu. Pri odevoch, ako je napríklad reflexná vesta, by nemali chýbať informácie o spôsobe prania a o tom, koľko pracích cyklov materiál vydrží bez zmeny vlastností,“ radí Zuzana Orlichová zo spoločnosti zaoberajúcou sa výrobou reflexných materiálov.

Práve hustota a rez mikroskopických častíc ovplyvňujú kvalitu materiálu – ak ich je málo, výsledkom je nedostatočná odrazivosť, zlé zrezanie zasa spôsobí, že nositeľa reflexného prvku nie je z niektorých uhlov dobre vidieť. To je i jeden z dôvodov, prečo odborníci odporúčajú, aby sa chodci nespoliehali iba na jeden reflexný prvok, napríklad na pásku na ruke. „Ak je chodec v pohybe a má reflexnú pásku napríklad iba na ruke, je možné, že ho vodič motorového vozidla neuvidí. Oveľa spoľahlivejšie je pridať ešte ďalšiu reflexnú plochu, napríklad na ruksak či čiapku,“ zdôrazňuje Z. Orlichová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 30. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava