Vyparádené Pečeňady slávili 800. výročie tri dni

  • Nezaradené
  • 31. augusta 2016, 13:27
  • Autor:vd

Dobrá oslava trvá tri dni a noci. Bez toho, že by túto formulku uviedli na oficiálnom plagáte osláv 800. výročia prvej písomnej zmienky o obci Pečeňady, sa ho organizátori držali takmer do bodky. S oficialitami začali v sobotu, zábavou, koncertmi, diskotékou, ohňostrojom, vyhliadkovými letmi, atrakciami pre deti, svätou omšou či reprezentačným futbalovým zápasom starostov s výberom Slovenska, ktoré sa stalo v roku 2016 majstrom Európy, pokračovali v nedeľu a v pondelok. Využili tak výročie Povstania na oslavu športu, prezentáciu hasičskej techniky i radosti pre prázdninujúce deti.

Reprezentačné oslavy sa začali v sobotu 27. augusta slávnostným pochodom za zvuku dychovej hudby od hasičského a poľovníckeho domu k obecnému úradu. V úvode sprievodu kráčali do miestnych ľudových krojov odetí mladí ľudia, dievčatá niesli erb obce. Za nimi kráčali skupiny spoločensky aktívnych obyvateľov, ktorí sú združení v rôznych organizáciách a spolkoch. Každý z nich bolo možné odlíšiť podľa odevov a príslušných znakov na tričkách či šerpách. Kráčali tam poľovníci, hasiči, seniori, mamičky s deťmi, futbalisti či šachisti.

Pred obecným úradom mal príhovor starosta Ladislav Boháčik, ktorý bol ako vystrihnutý z módneho časopisu. Slávnostne odkryl tabuľu vďaky šľachtičnej Ľudovíte Uzovičovej-Blundellovej, ktorá dala budovu postaviť pôvodne ako kláštor kongregácie milosrdných sestier Svätého kríža spolu s Kostolom Božského Srdca Ježišovho v roku 1899. Starosta vyzdvihol jej pričinenie o rozkvet obce a uviedol, že touto tabuľou i sochou si obyvatelia pripomenú pri príležitosti významného výročia obce pamiatku šľachtičnej, ktorá žila v rokoch 1839-1913. Obyvatelia potom zaspievali oslavnú pieseň a sprievod sa presunul do parku pod kaštieľom. Tam oslavy otvorili oficiálne. Nechýbala prezentácia monografie obce Pečeňady či otvorenie športovo-relaxačného centra. Od tej chvíle už nasledoval voľný program. Malí, väčší i tí skôr narodení si vybrali zábavu a činnosti podľa svojho gusta.

Mladší sa tešili na koncerty skupín a interpretov Kabát revival.sk, zaspievali im aj Mirka Miškechová, Gladiátor, Smola a Hrušky a kapela Hex. Potom nasledoval ohňostroj a diskotéka. Starší sa ponáhľali do kostola, kde mal slávnostnú kázeň arcibiskup Ján Orosch, a tiež na posvätenie sochy Krista Kráľa pred obecným úradom či na zasadenie pamätnej lipy v parčíku pri kostole. Spomenuli si aj na obete vojny, keď zapálili spomienkovú vatru. V nedeľu popoludní sa obcou rozliehali aj tóny Cigánskych diablov a Dychovej hudby Kumpanovi muzikanti, k večeru Váh River Band a Bukasový masív. V pondelok sa uskutočnil už spomenutý futbalový zápas Pečeňady – Majstri Európy 2016, prezentácia hasičskej techniky, program pre deti, posedenie pri hudbe a občerstvení.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 30. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel