Reklamy pri smetiakoch končia

  • Spravodajstvo
  • 25. augusta 2016, 09:05
  • Autor:Roman Skaličan

Reklamy pri smetiakoch končia. Nemusia, ale končia. Síce Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch zaujalo pragmatický pohľad na vec a nezakázalo osádzať maloplošné reklamy na stanovištiach smetných nádob, no kampaň proti tomuto druhu reklamy pokračuje a nájomca reklamných plôch odstupuje od zmluvy s účinnosťou od 30. 9. 2016. Blahoželám.

Kampaň vedená proti tejto aktivite, ktorá bola malým, ale zato nie nepodstatným vnútorným zdrojom príjmu pre Služby mesta Piešťany (SMP), viedla k znechuteniu inzerentov a úmyselnému poškodzovaniu reklamných tabúľ. Po článkoch v Piešťanskom týždni mi nedá, aby som nezareagoval. Bijeme sa o peniaze. Všetci. Každý hovorí, čo sa má, musí a kedy, ale keď príde na peniaze, starajte sa.

Keď sa staráme, potom sa hľadajú polená, ktoré hodíme pod nohy a povieme, že nedokázal si to spraviť. Uvažujme spoločne. Rastú očakávania a pribúda prác pre SMP. Zdroje stagnujú či klesajú, ale výsledok musí byť. Vždy treba pozerať na veci reálne a nehrať sa len na jednom „pieskovisku“. Otec ma učil, aby som pri práci používal „zdravý sedliacky rozum“. Nie vždy sa to dá a nie vždy sa to podarí. Ale môžem povedať, že rozumiem tomu, keď je mesto preplnené reklamami, vyskakujú z každého rohu, otravujú, chápem, že to môže iritovať, ale pozrime sa aj na druhú stranu.

Táto nízkonákladová maloplošná a myslím si, že nie agresívna reklama, oslovuje našich spoluobčanov so službami dennej potreby. Mnohí nevedia, na koho sa majú obrátiť, keď potrebujú upratať, vyviezť nepotrebné veci, opraviť drobné závady, vymaľovať či vykonať niečo iné. Toto bol cieľ služby. Zo strany SMP bolo cieľom aj získať finančné prostriedky na údržbu práve spomínaných stanovíšť kontajnerov.

Čo sa týka úplného zazelenania stanovíšť, som presvedčený, že je to ďalší extrém. Neviem, či si to niekto uvedomuje, ale aj na Slovensku máme mestá, kde to nedovolia. Zeleň priťahuje vtáctvo, ktoré svojim trusom znečisťuje kontajnery a okolie, osy, včely a iný hmyz znepríjemňujú život a hrozia alergikom pri uštipnutí a hlavne sa takto zarastené stanovište stáva bunkrom. Vhodným pre páchanie trestnej činnosti (drogovo závislí, asociáli a ľudia so sexuálnymi poruchami). Niektorí naši spoluobčania sa už boja vynášať smeti po zotmení. Pri bežnej obhliadke policajti nevidia do priestorov kontajnerových stojísk. Neviem si predstaviť, že pri každom vystúpia a idú ho skontrolovať. Ani na to nie je rozpočet.

Na dôvažok ešte „ľudová záhradná architektúra“. Niekto má v najzelenšom meste Slovenska málo zelene a aplikuje svoje umenie práve pri stanovištiach kontajnerov. Okrem zelene, ktorú vysádzajú SMP, pribúda aj iná. Potom to rastie divoko a SMP, starajte sa. Koste, strihajte, zrezávajte. Viem, že ľudia to chcú mať krásne, ale nie vždy veľa je viac. Nechajme to na našich špecialistov, ktorí vedia, čo robia. Čo teraz zo životným prostredím? Čo je lepšie pre mesto? Namiesto úprimnej pochvaly a poďakovania len žabomyší boj o vlastný názor. Alebo je v tom niečo iné?

Roman Skaličan, manažér správy budov a objektov SMP

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof