Dni Originality aj s graffiti a pivom pre celiatikov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. augusta 2016, 15:52
  • Autor:vd

Z piešťanského autokempingu Lodenica sa počas uplynulého víkendu ozývalo zavíjanie motorovej píly, ťukanie kladivom, nežné tóny afrického nástroja kalimba či zvuky tokárskeho stroja na nožný pohon. Umelci, ktorých pozvali organizátori prvého ročníka jedinečného open air festivalu – Dni Originality, podporovali tvorivosť detí i ich rodičov, ktorí si spolu so svojimi ratolesťami vyrábali hlinené misky, obrázky z linolea, tancovali, sledovali divadielko alebo záchranára, ako resuscituje pripravenú bábku pod stanom Akadémie prvej pomoci.

„Za celý svoj život som zachraňoval malé deti len asi tri-štyrikrát. Oveľa častejšie resuscitujeme starších ľudí. Ak dostanú infarkt vo veku od štyridsať do päťdesiat rokov a včas nás zavolajú, majú veľkú šancu na návrat do života. Horšie to býva u ešte starších ľudí, nad sedemdesiat resuscitujeme najviac, ale tam už zvyčajne nebývame takí úspešní,“ povedal záchranár.

Okrem tradičných aj netradičných remesiel, točenia v originálnom kolotoči z prútia a dreva, skákania v nafukovacom hrade, tanečných workshopov, ukážky výcviku služobných psov či ochutnávok zdravých pokrmov nielen pre celiatikov, si návštevníci festivalu mohli obzrieť i umenie graffiti v podaní Michala Ewilone Bajciho: „Aj ja som začínal ako väčšina grafiťákov, kresbami v podchodoch. Ale teraz som už starý a lenivý na to, aby som sa niekde schovával,“ skonštatoval umelec, ktorý za dva dni vytvoril veľkoformátové dielo vysokej kvality.

Dalo sa tu vyskúšať si písanie na ryžu, techniku linorytu, tvorbu zo šúpolia, úpravu ovčej vlny, obdivovať výrobu kvietkov z rifľoviny a maľovať na sklo. Boli tu kovotepci aj umelec, čo pretváral parožie jeleňa do umeleckej podoby. Ľudia zažili aj exhibičnú maľbu Kamila Juraška priamo pred zrakmi divákov. Tí, čo mali trpezlivosť, si počkali na dielo rezbára Jozefa Michňu, ktorý vytváral sochu pomocou motorovej píly.

Okrem remeselných workschopov, detských senzácií a celovíkendového programu pre deti organizátori pripravili aj jedinečné podujatie – Celia fest. Návštevníkom núkali bezlepkové jedlá, múčniky, torty, ktoré netreba piecť v rúre, ale aj bezlepkové pivo, poradenstvo a všakovaké ochutnávky i s kuchárskou šou. „Spravili sme všetko, aby sa ľudia s intoleranciou lepku u nás cítili pohodlne a bezstarostne,“ uviedol organizátor festivalu Miroslav Novotný. Jeho slová sa naplnili do bodky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland