Poštárov na koňoch s brašnou Pony Expressu zdržal barlolámač

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. augusta 2016, 14:40
  • Autor:Viera Dusíková

Už po siedmy raz cválali po nábreží Váhu jazdci v červených košeliach a žltých šatkách. Jeden z nich niesol legendárnu poštársku brašnu historického Pony Expressu. Mochillu, tak sa volá už trochu ošúchaná kožená taška, si od Andrey Kmeťovej z Hlohovca na piešťanskej Lodenici v piatok 12. augusta päť minút po jedenástej hodine prevzal ako štafetu Ladislav Meszároš z Nových Zámkov. Do kúpeľného mesta ho zavolal kamarát Jozef Michalica, zakladateľ piešťanskej tradície. Poštári sa okamžite vybrali na cestu. Cválali ozlomkrk na Zelenú vodu, kde brašnu odovzdali Novomešťanom.

„Stihli sme to v limite, na Zelenú vodu sme docválali o 12.50 h. Našu skupinu tvorila moja manželka Ingrid, ktorá cválala na koni Soňa, už druhýkrát s nami išla štrnásťročná dcéra Katka, ktorá jazdila na Pytyne. Tento rok sme si zavolali posily – už spomínaného Laciho Meszároša a jeho sparingpartnerku Mimi Baloghovú. Tá sem dorazila z Hurbanova, s Pony Expressom išla už po druhý raz,“ informoval nás J. Michalica z ranču Narisa.

„Želáme vám šťastnú a pohodovú cestu bez nehody,“ popriali piešťanským poštárom ich kolegovia, manželia Ján a Andrea Kmeťovci. Len čo odprevadili štafetových jazdcov, vbehli aj s rozhorúčenými koňmi do rieky Váh, aby ich schladili na Lodenici. „Domov, do Hlohovca, pôjdeme cez Havran. Sem sme prišli popri Váhu, troška sme mali meškanie, lebo sme natrafili na kukuričné polia, tie nás zdržali,“ povedal J. Kmeťo.

Podľa J. Michalicu bola piešťanská časť Pony Expressu najpomalšia v úseku od Lodenice po hojdací most: „Krokovali sme okolo barlolámača, preplietali sa pomedzi ľudí až na hojdací most, ale od Lida sme si to už dali cvalom až na Zelenú vodu.“

Legendárny Pony Express začal s prevozom pošty v polovici 19. storočia. Ako jeho pripomienka sa v USA jazdí raz ročne dodnes. Všetci jazdci, ktorí nesú alebo sprevádzajú poštára s mochillou, sú zaregistrovaní v Amerike. V Piešťanoch táto tradícia ožila vďaka nadšeniu J. Michalicu a jeho manželky, ktorí sa ale z nášho mesta odsťahovali, aby sa mohli naplno venovať chovu koní a iných hospodárskych zvierat. Žijú v Jablonke pri Krajnom. Tu usporadúvajú pobyty pre prázdninujúcich školákov, ktorí jazdcov Pony Expressu v piatok odprevádzali z Piešťan. „Aj ja raz budem takto jazdiť,“ povedalo jedno z detí, ktorému Michalicovci vštepili lásku ku koníkom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 16. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia