Obeť holokaustu – M. Schulzová sa vrátila do Piešťan

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. augusta 2016, 09:24
  • Autor:vd


V Piešťanoch je od soboty 6. augusta pred domom obete holokaustu – Zeleným stromom – pamätný kameň Stolperstein s medenou tabuľkou, na ktorej je vygravírované meno Mária Schulzová, rodená Winterová.
Svoju babičku, ktorú ako 38-ročnú odvliekli do koncentračného tábora, si takýmto spôsobom uctila jej vnučka Andrea Schulz-Steinel. Práve jej patrilo úvodné slovo na Winterovej ulici. Na slávnosti sa zúčastnila aj Máriina druhá vnučka, Katarína Frátriková s rodinou.

Prvý piešťanský pamätný kameň do dlažby pod tabuľu Máriinho otca, Ľudovíta Wintera, vložil jeho autor, akademický sochár Gunter Demnig. Slávnosti sa zúčastnili potomkovia rodiny Winterovcov, predstavitelia mesta i komunity, ktorá poukazuje na hrôzy holokaustu. Najstaršou prítomnou bola 90-ročná nevesta M. Schulzovej, Andreina matka. Prítomným sa prihovoril primátor mesta Miloš Tamajka, predstaviteľka komunity Eva Justová a riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch, Vladimír Krupa.

Mária Schulzová, rod. Winterová, sa narodila v roku 1907 v Piešťanoch ako najmladšia dcéra Ľ. Wintera. Dňa 5. januára 1945 bola odvlečená a vo veku 38 rokov zavraždená v koncentračnom tábore Bergen-Belsen.

„Človek je až vtedy zabudnutý, keď sa zabudlo jeho meno,“ píše sa v židovskom Talmude. Táto veta inšpirovala nemeckého akademického sochára G. Demniga k vytvoreniu projektu a pamätných kameňov. „Stolpersteine“ (doslovný preklad: kamene, o ktoré sa potknete) pripomínajú a ctia si pamiatku jednotlivých obetí nacistickej genocídy a holokaustu. Dodnes bolo uložených okolo 50-tisíc pamätných kameňov v 18 krajinách Európy. Kameň ukladá autor priamo do chodníka pred poslednou adresou zavraždeného, čím sa vytvorí symbolické prepojenie obete s jej posledným domovom, rodinou a súčasnou dobou. Pamätník vo verejnom priestore na chodníku zahŕňa viacero symbolík – chodec naň natrafí každodenne pri bežnom pohybe po ulici, dáva možnosť stotožniť sa s obeťou a okoloidúci sa pri čítaní textu na kameni v chodníku symbolicky poklonia pred obeťou. „Táto myšlienka ma nadchla, nadviazala som kontakt s autorom a s radosťou oznamujem, že v spolupráci a s podporou Mesta Piešťany som priniesla tento európsky projekt a s ním prvý Stolperstein do Piešťan,“ uviedla A. Schulz-Steinel.

manželkou Andreja Schulza, vnuka Ľudovíta Wintera.

„Kameň aspoň symbolicky navracia obyvateľov domu na miesto bydliska, do bežného mestského ruchu, z ktorého boli násilne vytrhnutí. Na rozdiel od busty či sochy si nenárokuje veľa miesta vo verejnom priestore. Sme presvedčení, že takáto nenápadná pripomienka môže presvedčivejšie priblížiť osudy mien náhodnému chodcovi všedného mestského dňa,“ povedal zakladateľ združenia Antikomplex.sk Jakub Lunter.

„Som nesmierne šťastná, že našej drahej babičke Márii sa dostalo po smrti takejto pocty. Náš drahý ópinko by sa tomu tiež veľmi tešil, aj moja drahá mamička i celá naša rodina, ktorá sa už, bohužiaľ, pominula. Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, nakoľko som vôbec netušila, že moja sesternica Andrejka niečo také vybavuje, za čo jej patrí veľká vďaka,“ uviedla pre Piešťanský týždeň vnučka Márie Schulzovej,
K. Frátriková.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel