Na Tematíne našli nápisy, schodisko i kus brány

  • Spravodajstvo
  • 12. augusta 2016, 09:10
  • Autor:am/mch

Posledné dva júlové týždne boli na hrade Tematín zamerané na prebádame záhadných miest v prístupových bránach do hradného jadra a v objekte severného paláca. Výskum v ruine pamiatky zrealizovali formou archeologického tábora, ktorého sa zúčastnili rôzni, no najmenej 16-roční milovníci histórie.

Mnohí sa nazdávali, že na Tematíne organizujú detský tábor, no pátrači sa zúčastnili pracovného mládežníckeho dvojtýždňového pobytu. Archeologický výskum na hrade totiž tento rok zrealizoval pamiatkový úrad. „Počas tábora sme účastníkov učili, ako funguje archeologické bádanie, akým spôsobom sa manipuluje s nálezmi, ako sa dokumentuje proces ukladania vrstiev sutín, ako aj rôzne historické udalosti, ktoré sa hradu bezprostredne dotýkali. Účastníkov tábora sme previedli po okolitých pamiatkach od Topoľčianskeho hradu cez Ducové, Očkov, Haluzice až po Trenčiansky hrad, aby získali obraz o prostredí, v ktorom je Tematín zasadený," prezradil Mojmír Choma, predseda občianskeho združenia Hrad Tematín.

Tábora sa bezplatne zúčastnili aj dobrovoľníci z Poľska a Českej republiky. „Sme veľmi radi, že nám prišiel niekto pomôcť, a na oplátku sme poskytli stravu, nocľah a veľa našich skúseností, vedomostí a poznatkov o pamiatkach a histórii," uviedol M. Choma. Náklady na stravu uhradili vďaka nadačným projektom. Prác sa zúčastnili i stáli zamestnanci, vďaka ktorým sa tento rok záchrana hradu Tematín posúva výrazne vpred.

Počas tábora výskumníci získali veľa výnimočných poznatkov. „V priestore severného paláca sme skúmali deštrukciu vykurovacieho zariadenia. Išlo pravdepodobne o formu kachľovej pece, ktorá bola rozbitá a zrútená smerom do miestnosti. Okolo nej sa našla pekne zachovaná tehlová podlaha, po ktorej panstvo a služobníctvo pred 300 rokmi ešte aktívne chodilo. Pred touto pecou sa našiel fragment odliatku ukrižovaného Krista veľký tri centimetre," informoval M. Choma. Podľa neho sa takéto krížiky s Kristom dajú typologický zaradiť do rôznych kategórií a dajú sa aj priradiť jednotlivým rádom či výrobným dielňam. „O tomto našom sme sa dozvedeli, že ide o krížik typický pre jezuitský rád a najčastejšie ho archeológovia nachádzajú pri jezuitských kláštoroch. Budeme však hľadať ďalšie odpovede, napríklad, ako sa krížik mohol na hrad dostať," uviedol predseda.

Počas

V rizalite, teda predstavbe severného paláca, sa zúčastneným podarilo nájsť schodisko s prechodovou chodbou do prízemia severného paláca. Na stene chodby objavili nápis pravdepodobne návštevníka už ruiny hradu znejúci „ANDREAS 1763". Rovnako sa vedľa nápisu objavili dve detské kresby postáv. „Objav schodiska je veľmi dôležitý, pretože sa potvrdil predpoklad, že hlavný vstup do paláca viedol práve cez túto schodiskovú vežu, a vchod ďalej na prízemí slúžil najmä pre služobníctvo. Panstvo sa zdržiavalo prednostne na poschodí paláca, pretože na prízemí bola kuchyňa, sklad a iné hospodárske priestory," prezradil M. Choma.

V bránovej veži, ktorá je jedným z dvoch najstarších objektov hradu z obdobia okolo roku 1250, pomocou hĺbkovej zisťovacej sondy zistili, že spodok brány ku koncu fungovania hradu bol nižšie ako v staršom období. „Súvisí to s tým, že bránu neskôr zamurovali a vytvorili v nej menšie dvere. Z hľadiska obrany to bola výrazná pomoc, lebo cez malé dvere prejde naraz len jeden útočník a toho je jednoduchšie zneškodniť ako štyroch vo veľkej bráne," uviedol predseda združenia. Našli však i základ brány a predpokladajú, že pred ňou bola hlboká priekopa, neskôr zasypaná štrkom.

„Posledným objektom, ktorý sme skúmali, je bránová bašta. Rozsah prác v tomto priestore bol najmenší, avšak pre nás objav najväčší. Našli sme pieskovcový článok z pôvodnej brány pravdepodobne zo začiatku 17. storočia s fragmentmi nápisov ‚CAT ..’a ‚DP…‘. Okrem toho sme objavili veľké množstvo keramických kachlíc z veľkých vykurovacích kachľových pecí. Je nám záhadou, prečo sa tieto kachlice v takom množstve nachádzali v bránovej bašte, ktorá nemala žiadne vykurovacie zariadenie, pretože nešlo o obytný priestor. Ak by aj mala akési vykurovanie, tak určite nie rovnaké ako v palácových sálach s najvyšším štandardom,"
poznamenal M. Choma.

Archeologický výskum bude pokračovať aj po skončení tábora, a to uvoľnením závalu v obidvoch bránach a závalu vo vežovej časti severného paláca. Tam majú v pláne vytvoriť expozičnú miestnosť na poschodí a sklad na prízemí. „Všetko bude závisieť od množstva darcov dvoch percent a úspešnosti našich projektov v grantových výzvach ďalší rok," dodal na záver predseda O Z Hrad Tematín.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava