Na japonský večer si obliekla kostým Junker divy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. augusta 2016, 08:02
  • Autor:am

Priaznivci japonskej kultúry sa počas tohto leta stretávajú aj v Piešťanoch. Mládežnícka komunita Punkstream organizuje každú druhú stredu japonský večer v centre ŽiWell. Naposledy sa mladí ľudia stretli 3. augusta.

Priaznivci východnej kultúry sa spoločne rozprávali, kreslili postavičky, pozerali anime seriály, počúvali tematické prednášky, no našli sa dokonca odvážlivci, ktorí neváhali a zaspievali si karaoke. „Zúčastňuje sa priemerne 30 ľudí, čo je, myslím si, na stredu večer veľmi dobrý počet. Prichádzajú ľudia z Piešťan a okolia, Žiliny, Trnavy aj Bratislavy," zhodnotil organizátor Rastislav Gablovič, ktorý je s doterajším priebehom akcií spokojný.

Minulú stredu si prednášku pripravila cosplayerka Ema EM.S. Stoličná. Pre Piešťanský týždeň povedala, čo je jej úlohou: „Pravidelne si vyberám fiktívnu postavu z anime, komiksu, knihy, filmu. Detailne ju zanalyzujem, vytvorím si kostým a obliekam si ho na rôzne akcie. Mám byť stopercentne prevtelená do postavy, žiť ňou, byť ňou. Prezliekam sa za rôzne postavičky už odmalička. Keď som mala päť rokov, na Slovensku začali vysielať seriál Pokémon a ja som sa zamilovala do Pikachu. Tak som sa zaň prezliekla."

Do Piešťan si obliekla nový kostým Junker divy. „Otestovala som, kde má ešte svoje muchy. Zistila som, čo neprežilo transport alebo kde mi nedrží lepidlo. Tento kostým však nebol ťažký. Sú náročnejšie," povedala cosplayerka. Po výbere postavy, detailnom naštudovaní jej výzoru a rozkreslení sa začína zháňanie materiálu. Pri jednoduchších kostýmoch pomôžu secondhandy, pri náročnejších je veľakrát nutné použiť špeciálne materiály. Tie nie sú práve najlacnejšie. „Používa sa termoplast vyvinutý pre cosplayerov. Plát jeden krát dva metre stojí 50 až 100 eur. Na jeden kostým treba dva až tri pláty, a to je bez farby a ďalších vecí," prezradila E. Stoličná. Jej prednáška milovníkom Japonska priblížila, ako si prácu zjednodušiť. „Pracujem ako 3D grafička a venujem sa dizajnu hier a charakterov. Ovládam grafické programy a zistila som, že niektoré veci pri príprave kostýmov sa dajú urobiť v počítači," dodala cosplayerka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola