Krojovaný Anna bál roztancoval nielen Piešťancov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. augusta 2016, 08:14
  • Autor:Zita Bruncková

Počas slnečnej soboty 30. júla zorganizovali členovia a dobrovoľníci z občianskeho združenia Cesta pomoci z Piešťan Krojovaný Anna bál. Jeho súčasťou bol i sprievod mestom. Aj takýmto spôsobom sa darí uchovávať dedičstvo a tradície predkov, zachovávať všetky súčasti krojov a starých ľudových nástrojov.

Na čele sprievodu išli kone, skrášlené folklórnymi stuhami, ktoré ťahali vyzdobený voz. Sedela na ňom početná skupina obyvateľov s harmonikou. Za vozom bola zoradená dychová hudba a obyvatelia, oblečení v krojoch z Piešťan a blízkeho okolia. Najviac ich prišlo z neďalekého Pobedima. Krojovaný sprievod s hudbou a spevom prechádzal od mestského úradu, okolo pošty, cez Winterovu ulicu a Kolonádový most do hotela Balnea Palace. Tu sa konala zábava Krojovaného Anna Balu, na ktorej sa zúčastnilo mnoho Piešťancov, ale aj zahraničných turistov a iných návštevníkov. Záujem bol taký veľký, že sa museli otvárať dvere okolitých jedální.

Po nežnej revolúcii a po privatizácii kúpeľov sa Anna bál neorganizoval, ale po nejakom čase ho obnovil Piešťanec Petr Veverka, neskôr aktivitu prevzalo občianske združenie Cesta pomoci, ktorého je P. Veverka členom.

Na tohtoročnom Krojovanom Anna bale účinkovali bezplatne tieto folklórne skupiny: FSS Povoja z Piešťan, FS Kolovrátok z Drahoviec, FS Pobedimčan z Pobedima, FS Modrovanky-Krojovanky z Modravej, spolu so starostom obce Stanislavom Uhrinom, ktorý udával rytmus hraním na ozembuch, FS Holeška z Prašníka a vzácny hosť – mužská folklórna skupina Furmaňe z Trebišova. Sprievod, ktorý prechádzal spevom a tancom ulicami mesta a parkom až na futbalový štadión, sprevádzala hudba Vavrinecká trojka z Lančára. Jej členovia sú folkloristami telom aj dušou a pôsobia vo viacerých folklórnych skupinách.

Členov a dobrovoľníkov združenia Cesta pomoci potešila účasť herečky Márie Kráľovičovej, ktorá nielen ľahučko kráčala na čele sprievodu, ale tancom otvárala tanečné kolo pre ostatných. Šumní Furmaňe z Trebišova sa predbiehali, kto si s ňou skôr zatancuje, a ona ich odmenila nádherným širokým úsmevom. Vlastne, usmievala sa na všetkých naokolo, čím vysielala myšlienku, že spev a tanec sú soľou a korením života.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola