Štvrtkový koncert Michal Bugala Trio so zmenenou zostavou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. augusta 2016, 10:55
  • Autor:ts

Štvrtok 11. augusta bude patriť v Kursalone špičkovej zostave slovenských jazzmanov. Pod názvom Michal Bugala Trio vystúpia o 20:00 hod. – Michal Bugala na gitare, Eugen Vizváry na piano a namiesto avízovaného Martina Valihoru z vážnych technických dôvodov zahrá na bicie talentovaný Dávid Hodek.

Michal Bugala  napriek svojmu veku už patrí medzi najvýznamnejších slovenských gitaristov súčasnosti. Vyštudoval gitaru na Jazzovom Inštitúte Universität fur Musik und darstellende Kunst v Grazi. V rámci štúdia absolvoval workshopy s americkými jazzmanmi (John Abercrombie, Billy Hart, RonMcClure, Jerry Bergonzi). Hral a spolupracoval takmer so všetkými významnými domácimi umelcami, ako aj s medzinárodnou špičkou, medzi ktorú patria napr.Victor Bailey, Eric Marienthal, Gary Husband, Mark Mondesir, Andy Middleton, Harry Sokal, Mark Kelley, Poogie Bell, Howard Curtis, akoaj Jure Pukl, Martin Reiter, Jacqueline Patricio, Herbert Pirker, Lazaro Cruz.

Nahral viacero CD s rôznymi interpretmi jazzu a populárnej hudby, ako aj hudbu do niekoľkých slovenských filmov. Absolvoval početné vystúpenia na medzinárodných festivaloch. Koncertoval vo viacerých európskych štátoch a v New Yorku. V roku 2011 nahral svoj debutový album a to priamo v New Yorku,  za album “Y“ získal ako prvý cenu ESPRIT 2012 za najlepší jazzový album – na jeho mene sa zhodla aj odborná porota aj publikum. Je spoluorganizátorom jazzového festivalu Trnavský Jazzyk, ktorý sa konal v uplynulom týždni a tešil sa veľkej návštevnosti.

Eugen Vizváry

Eugen Vizváry pochádza z hudobníckej rodiny. Absolvoval ĽŠU v Bratislave, hru na klavír. Počas štúdia sa zúčastnil na viacerých klavírnych súťažiach s popredným umiestnením. Navštevoval súkromné štúdium hry na klavír v Budapešti, so zameraním na jazz. Patrí k najvyhľadávanejším klaviristom v Slovenskej a Českej Republike. Jeho hudobná činnosť spočíva v práci v hudobných štúdiach, komponovaním, aranžovaním, pôsobí aj ako producent.

Spolupracuje s hudobníkmi ako Poogie Bell, Braylon Lacy, Reggie Washington, Oskar Rózsa, Martin Valihora, AnitaSoul, Michal Bugala, Štefan Bugala, Mária Bundová, Tina, Rytmus, Marcel Palonder, Martin Chodúr, Juraj Griglák, Eric Marienthal, Mark Kelley, Kim Davis, Vivian Sessoms, Oldo Petráš, Marian Čekovský, Miroslav Žbirka, Ivan Vereš, Nela Pocisková, Misha, Robo Opatovský, David Koler, Ivan Dimo Dimitrov, Robo Papp, Robert Vizvári, David Hodek, Daniel Salontay, Radovan Tariška, Ondrej Štveráček, Branislav Kostka, Juraj Burian, Emil Frátrik, Eugen Botoš, Juraj Gregorík a mnohí iní

Dávid Hodek

Dávid Hodek nezvyčajný záujem o hudbu si u neho všimli jeho rodičia už v útlom veku. Bicie ho očarili od troch rokov. Prvýkrát sa predstavil verejnosti ako štvorročný v bluesovej formácii HDB. Skutočnosť, že ide o výnimočný talent, potvrdil v Budapešti Vilmos Jávori, lektor na strednej odbornej hudobnej škole, kde študoval ako 5-6 ročný.

Ďalej svoj talent rozvíjal po vedením odborníkov Gábora Dörnyeiho a Tamása Berdisza v Budapešti Prezentuje sa na mnohých koncertoch, festivaloch a benefičných akciách v krajinách Európy, kde mal možnosť si zahrať s poprednými muzikantmi z medzinárodnej hudobnej scény, čo ovplyvnilo jeho umelecký vývoj ako napr. Radovan Tariška, Ondrej Krajňák, Tomáš Baroš, Juraj Bartoš, Juraj Griglák, Tomáš Gajlik, Oskar Rózsa,Péter Sárik, János Nagy, Árpád Tzumo Oláh, Viktor Tóth, Béla Lattmann, Harry Sokal, Ryan Carniaux, Stephan Wood, Chris Parker, Mark Kelly, Corey Wikins, Karel Růžička.

V roku 2008 založil formáciu Dávid Hodek Quartet a v r.2009 táto skvelá zostava profesionálnych muzikantov spečatila svoju prácu debutovým albumom THE FIRST. Ako 12 ročný bol ocenený prestížnou cenou Talent Of The Year 2009, ktorú udeľuje Austrian Music Office. Počas 15 ročnej histórie odovzdávania cien Hans Koller Preis bola cena Talent Of The Year udelená iba trikrát a Dávid sa stal jej tretím držiteľom. Dávidova hra vychádza z emócií, vie sa do hudby vložiť, empaticky vnímať spoluhráčov. V tom, ako cíti rytmus a z hľadiska schopnosti improvizovať, je tiež výnimočný. Okrem bicích sa od 5. rokov venuje hre na klavíri.

Inšpirovali ho umelci ako: John Coltrane, Charlie Parker, Miles Davis, Count Baise, Elvin Jones, Art Blakey, Phily Joe Jones, Max Roach, Oscar Peterson, Herbie Hancock, Robert Glasper, Kenny Garrett, Chris Dave, Brian Blade, Poogie Bell, Jeff Tain Watts, Stevie Wonder, Joshua Redman, Miguel Zenon…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia