Z Piešťan do New Yorku za pár sekúnd

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. augusta 2016, 13:36
  • Autor:am

Dom umenia sa od jesene stane tretím centrom na Slovensku, v ktorom si diváci budú môcť vychutnať priame prenosy predstavení z Metropolitnej opery New York. Riaditeľka piešťanského stánku kultúry Edita Bjeloševičová pre Piešťanský týždeň porozprávala, čím sú prenosy výnimočné a ako sa dostali až do Piešťan.

Po Divadle Aréna a divadle v Liptovskom Mikuláši sa prenosov dočká aj publikum v kúpeľnom meste. „Uvedieme desať titulov, ktoré pri premiére v priamom prenose uvidia aj diváci v Piešťanoch," informovala riaditeľka Domu umenia E. Bjeloševičová. Tento rok uvedú diela ako Eugen Onegin, Nabucco či Rómeo a Júlia. Odštartujú 8. októbra Wagnerovou operou Tristan a Izolda.

Divák, ktorý príde do sály, bude mať pocit, že je súčasťou operného diania. „Priamy prenos sa začína tým, že kamera ukáže zhora New York a jeho najznámejšie budovy, až zacieli na Metropolitnú operu. Postupne akoby kamera prešla cez strop a ocitne sa v hľadisku," povedala E. Bjeloševičová, pričom pripomenula zaujímavosť, že v newyorskom stánku kultúry majú sedadlá rovnakej farby ako v Piešťanoch.

Prenosy nie sú premietané len zo scény. „Všetko je uvádzané. Na úvod sa prihovorí moderátor a privíta divákov. Počas prestávky robí rozhovory, kamera dovedie diváka až do šatne veľkých svetových hviezd. Taktiež publikum vidí, ako sa pripravuje scéna na ďalšie dejstvo. Je to nesmierne zaujímavá reportáž premiérového diania," uviedla riaditeľka.

Nebolo potrebné rokovať až s vedením newyorskej opery, pretože distribučná spoločnosť sídli v Prahe. V prípade premietania sa dokonca netreba báť ani jazykovej bariéry. „Všetky tituly, priame prenosy, sú titulkované. Tie nám pošlú jeden-dva dni dopredu a človek, ktorý ich u nás bude sprostredkúvať, musí ovládať daný jazyk," prezradila riaditeľka, pričom dodala, že priama reč respondentov v rozhovoroch už prekladaná nebude.

Nejde o premietanie filmovej snímky, atmosféra bude slávnostná. Netreba sa preto báť zvoliť aj elegantné oblečenie. „Návštevník by sa mal obliecť slávnostnejšie," zamyslela sa E. Bjeloševičová, pričom divákov plánuje vítať sektom.

Základná vstupenka na predstavenie bude v cene 12 eur, študenti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia polovičné vstupné. Vstupné na všetkých desať premietaní je 80 eur.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela