Slovakman: V štafetách uspeli Piešťanskí fešáci

  • Šport / Ostatné športy
  • 9. augusta 2016, 08:49
  • Autor:th

Piešťany počas uplynulej soboty
opäť privítali jedno z najobľúbenejších
športových podujatí,
ktoré sa v kúpeľnom meste dejú
– triatlon Slovakman 226. Štrnásty
ročník jediných pretekov
v dlhom triatlone na Slovensku
ovládol český pretekár Jan Oppolzer.
Medzi ženami dominovala
takisto Češka Petra Krejčová.
V štafetovej kategórii JA-TY-ON
si výborne počínali aj Piešťanskí
fešáci, ktorí suverénne zvíťazili.

Organizátorom najskôr už v piatok znepríjemnila situáciu silná búrka, ktorá sa prehnala Piešťanmi, dážď zaplavil takmer celé depo i viaceré úseky centra Slovakmana na Lodenici. Organizátori spoločne s dobrovoľníkmi však celú situáciu zvládli, mali s ňou skúsenosti už spred dvoch rokov a do rána všetko nachystali tak, aby sa o 7.00 mohlo štartovať plaveckou časťou.

Piešťanského Slovakmana vždy zdobilo horúce počasie, ktoré triatlonistom ešte viac sťažovalo už aj tak náročné preteky, keď musia absolvovať 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu. Tentoraz však preteky sprevádzalo o niečo chladnejšie počasie, čo mnohým pretekárom oveľa viac vyhovovalo.

Oppolzer zosadil z trónu Vabrouška


Medzi mužmi sa na štarte po dlhých rokoch neobjavil doposiaľ neporazený legendárny český triatlonista Petr Vabroušek, ktorý uprednostnil extrémny triatlon Norseman v Nórsku. Chýbali aj borci ako Lukáš Krpec, Karol Ďžalaj či ďalší pretekári, ktorí by mohli pomýšľať na víťazstvo. Najväčším favoritom tak bol nedávny víťaz Moraviamana a premožiteľ práve P. Vabrouška, Jan Oppolzer. Plaveckú časť absolvoval najrýchlejšie český triatlonista Lukáš Slatinský, za ním začali vychádzať z vody ďalší favoriti – Godart, Jílek, Křivánek a práve Oppolzer. V cyklistickej časti sa už dostal do čela pretekov český ironman Oppolzer, ktorý 180 kilometrov zvládol za 4:42:16 hodiny a pred maratónom mal viac než štvorminútový náskok. Počas behu to už bola od Oppolzera demonštrácia sily a po necelých troch hodinách si cez cieľovú zónu dobehol v čase 8:30:44 h po svoj premiérový titul Slovakmana 226. Na druhom mieste skončil Luxemburčan Olivier Godart, ktorý na víťaza stratil viac než 13 minút. Tretím v poradí a zároveň najlepším Slovákom v konečnom poradí sa stal Michal Holub. Ten stratil na čas Oppolzera necelých 25 minút.

Medzi ženami sa z víťazstva radovala Petra Krejčová.

Krejčová dominovala medzi ženami


Na štarte Slovakmana sa objavilo aj desať žien a pri absencii najlepšej slovenskej triatlonistky Kristíny Néč-Lapinovej sa očakával tvrdý súboj o víťazstvo medzi Češkami Petrou Krejčovou a Simonou Křivánkovou. Veľkú formu nakoniec potvrdila Krejčová, ktorá dokázala trať absolvovať za 9:39:28 h a právom sa stala Slovakmankou 226. Křivánková zaostala za víťazkou o niečo vyše päť minút. Na tretej priečke sa umiestnila ďalšia česká pretekárka Helena Kotopulu. Medzi ženami sa tento rok na štarte neobjavila ani jedna slovenská triatlonistka.

Piešťanec Ondrej Kubo

Domáca trojica bezkonkurenčná


Obľúbenou kategóriou pri Slovakmanovi 226 sú aj preteky štafiet. V štafetovej disciplíne JA-TY-ON mali Piešťany dvojnásobné zastúpenie – Piešťanskí fešáci (Lukáš Rusnák, Ondrej Kubo, Martin Vrábel) a WeRun- Piešťany (Martina Bábiková, Roman Benický a Nataša Haringová).

Práve prvá spomínaná štafeta doslova prevalcovala konkurenciu, keď vo všetkých disciplínach dokázali dominovať. Plaveckú časť najskôr zvládol najlepšie za 52:30 minúty Lukáš Rusnák. Ondrej Kubo absolvoval cyklistickú
trať s časom 4:48:45 h a štafetu odovzdal na prvom mieste Martinovi Vráblovi. Ten absolvoval záverečný maratón za 2:43:47 h a celá trojica tak s jasným vyše hodinovým náskokom dobehla do cieľa ako najlepšia štafeta. Na druhom mieste skončila trojica s názvom Melina a tretia bola Lowell Pro. Slovakmanskú trať napokon celú absolvovali aj členovia WeRunPiešťany a do cieľa prišli na šiestom mieste s časom 13:27:43 h.

na cyklistickej časti triatlonu.

V ďalšej štafetovej kategórii MIX, kde mohlo štartovať za jeden tím celkovo šesť pretekárov, zvíťazila štafeta P´ART OF HEART v zložení Juraj Hlávek, Richard Chrappa, Daniel Kľúčik, Tomáš Gemza, Martin Wachs, ktorí absolvovali Slovakmana za 8:13:55 h. Druhí skončili SMTA Elite a tretí Sportpolice.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 21. mája. Tento deň je Svetovým dňom kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj. Meniny má Zina.
  • 21.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 21. mája 2024
Meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána