Cyklojazdu Trnava – Rysy absolvovali prvýkrát aj traja Piešťanci

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. augusta 2016, 08:46
  • Autor:T. Horký

Cyklojazdu Trnava – Rysy absolvovali cyklistickí nadšenci počas uplynulého štvrtka. V pelotóne, ktorý absolvoval 305 kilometrov dlhú trasu, sa prvýkrát objavili aj traja Piešťanci.

Cykloturistické podujatie Trnava – Rysy je najstaršie svojho druhu na Slovensku. Trnavská cyklistická nonstop jazda je organizovaná ako prejav vďaky príslušníkom trnavskej posádky, ktorí v auguste 1944 odišli spolu s dobrovoľníkmi z radov obyvateľov mesta na Pohronie bojovať do Slovenského národného povstania. Miestami ich bojového pôsobenia bola práve oblasť Horné Hámre – Žarnovica.

Celú trasu museli cykloturisti prekonať počas jedného dňa. Štartovali preto v Trnavy vo štvrtok ráno už o 3.45 h z parkoviska pred ŽOS. Úvodná časť viedla cez Hlohovec, Topoľčany, Partizánske a pohorie Vtáčnik do Horných Hámrov. Odtiaľ pokračovala Pohroním cez Žiar nad Hronom, Zvolen, Banskú Bystricu a Podbrezovú do sedla Čertovica. V tretej časti, tatranskej, viedla cez Východnú, Tatranskú Štrbu, Štrbské Pleso a Smokovce do Tatranskej Lomnice. Cyklisti absolvovali tri namáhavé výstupy na Veľké Pole, Čertovicu a Štrbské Pleso. Účastníci jazdu absolvovali v oficiálnych cyklistických dresoch, ktoré boli tentoraz farebne motivované blížiacou sa olympiádou v Riu, s oficiálnym logom jazdy.

Náročnú 305 kilometrov dlhú trasu sa rozhodli absolvovať po prvýkrát aj dvaja cyklistickí nadšenci z Piešťan, Vladimír Zimányi a Matej Valo. Obaja ju zvládli bez väčších problémov a pred ôsmou hodinou večer šťastne a v zdraví prišli do cieľa v Tatranskej Lomnici. „Nad účasťou som už rozmýšľal nejaký ten rok, ale pre rôzne okolnosti a obavy som sa odhodlal až teraz. A určite neľutujem. Nočný výjazd z Trnavy, svitanie za Hlohovcom, dážď po Banskú Bystricu, tri náročné stúpania, diváci pri ceste, ktorí len dokazovali, akým fenoménom momentálne cyklistika na Slovensku je, rozhovory v pelotóne a posledný zjazd zo Štrbského Plesa do Tatranskej Lomnice, ktorý je akoby za odmenu za prejdených tristo kilometrov, všetko si budem ešte dlho pamätať. Ak Pán Boh dá, určite sa zúčastním aj ďalších ročníkov tejto veľmi dobre organizovanej jazdy,“ uviedol V. Zimányi.

Oboch Piešťancov neopúšťala radosť z jazdy ani po dlhých hodinách v sedle.

Podobne hovoril aj M. Valo, ktorý si v pelotóne tiež odbil premiéru: „Cyklojazdy Trnava – Rysy som sa zúčastnil prvýkrát. Volali ma dvaja kamaráti, s ktorými sme si chceli takúto jazdu vyskúšať, jeden však tesne pred akciou ochorel. Spočiatku som mal malé obavy, nakoľko som podobnú jazdu nikdy neabsolvoval, ale v skutočnosti to bolo o čosi jednoduchšie, ako som čakal. Síce od rana pršalo, ale popoludní sa vyčasilo a bolo pekne. Každopádne, zážitok to bol skvelý, hlavne výhľad pod Štrbským Plesom, kadiaľ som doteraz išiel iba autom. Takisto aj organizácia a zabezpečenie boli na výbornú. Ak mi to čas a zdravie dovolia, určite by som chcel ísť aj o rok.“

Ďalším z Piešťancov, ktorý sa zúčastnil náročného cyklomaratónu bol aj 64-ročný cyklistický nadšenec Pavol Kusenda. Dojmy P. Kusendu z najstaršej cyklojazdy na Slovensku prinesieme už v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 2. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana