Basketbalový kemp Basketland prilákal do Piešťan takmer 160 detí

  • Šport / Basketbal
  • 5. augusta 2016, 08:36
  • Autor:T. Horký

Počas uplynulého týždňa sa v Piešťanoch uskutočnil najväčší basketbalový kemp na Slovensku – Basketland. Takmer 160 detí sa tu pod dozorom skúsených trénerov či stále ešte aktívnych hráčov zdokonaľovalo v basketbalových zručnostiach, no absolvovali aj množstvo nebasketbalových aktivít.

Najväčší basketbalový kemp na Slovensku sa v Piešťanoch konal už po tretíkrát. Prvý raz sa však uskutočnil s hlavným sídlom v Diplomat aréne, ktorá ponúkla na organizáciu ideálne podmienky. „Sme veľmi radi, že sme mali možnosť dohodnúť sa s klubom Piešťanských Čajok na spolupráci v týchto krásnych priestoroch Diplomat arény. Všetky deti si prostredie novej haly, ale aj gymnázia či celých Piešťan pochvaľovali a pevne verím, že sme založili tradíciu a budeme mať možnosť sa sem zase vrátiť,“ povedal organizátor kempu František Kubala.

Basketbalového kempu sa zúčastnilo takmer 160 detí, ktorým sa počas piatich dní venovalo 25 hráčov a trénerov. Organizátori boli s počtom účastníkov spokojní a veria, že sa čo najviac z nich bude venovať basketbalu naďalej. „Pôvodne sme plánovali kapacitu okolo 120 účastníkov, no vďaka ústretovosti všetkých zúčastnených strán sa nám ju podarilo navýšiť na 160. S priebehom kempu sme spokojní, no ešte viac budeme, ak sa deti budú v basketbale zdokonaľovať aj počas roka a v ďalšom ročníku Basketlandu sa k nám opäť prihlásia,“ uviedol F. Kubala a prezradil tiež, aké deti sa kempu zúčastnili: „Väčšina detí je taká, ktorá už hrá basketbal v mládežníckych kluboch. Mali sme tu však aj najmladšiu kategóriu, sedem, osem a deväťročných, ktorí robia ešte len prvé basketbalové kroky.“

Mládežníci absolvovali besedu s basketbalistami Šimonom Krajčovičom, Michalom

Trénerský štáb pripravil bohatý program, ktorý pozostával z niekoľkých častí. Väčšina činností bola organizovaná zábavnou a súťažnou formou, aby to v prvom rade deti bavilo. „Účastníci absolvovali tréningový a súťažný program. Boli rozdelení do viacerých tímov podľa veku, skúseností a basketbalových zručností. Každú skupinu viedol mladý tréner, ktorý mal možnosť vyskúšať si pracovať s tímom počas celého týždňa. Pri jeho tíme sa vystriedali štyria tréneri, ktorí viedli hlavný tréningový program rozdelený do štyroch tém – dribling, streľba, prihrávanie a pivotovanie. Sú to základy basketbalu, ktoré musí zvládnuť každý mládežník. Súťažný program bol zameraný na všestrannosť, deti medzi sebou súťažili v rôznych disciplínach. Takisto sme tu mali aj nebasketbalové činnosti, zamerané napríklad na budovanie tímového ducha. Všetky súťaže boli priebežne vyhodnocované a na záver kempu medzi sebou súťažili tí najvšestrannejší,“ priblížil program činností Basketlandu F. Kubala.

Okrem športovania mali účastníci zahrnuté v programe aj niektoré mimobasketbalové činnosti, ktoré im spestrili pobyt v Piešťanoch. „Zameriavame sa tiež na to, aby sme deťom dali aj ľudské základy. Absolvovali viacero besied so zaujímavými basketbalovými osobnosťami. Takisto tu mali lekcie angličtiny, ktoré viedla Marta Páleníková, a prostredníctvom Skypu sa mohli deti porozprávať s bývalou Čajkou Monicou Engelman,“ povedal hlavný organizátor kempu.

Fusekom i reprezentačnými trénermi Ivanom Rudežom a Petrom Tóthom.

Medzi deti zavítali aj viaceré osobnosti slovenského basketbalu, ktoré im prišli odovzdať svoje bohaté skúsenosti. „Boli tu tréneri mužskej reprezentácie Ivan Rudež a Peter Torda, navštívil nás basketbalový obor Michal Fusek, ktorý má 223 centimetrov, a u detí vzbudil veľkú pozornosť. Takisto medzi nás zavítal Šimon Krajčovič, ktorý hrá basketbal v americkej univerzitnej NCAA. Z Čajok tu bola Terezka Páleníková i jej sestra Marta, ktorá bude v budúcej sezóne pôsobiť v maďarskom Györi,“ vymenoval F. Kubala.

Aj trénerský tím bol plný ľudí, ktorí majú bohaté skúsenosti a rok čo rok ich odovzdávajú mladým talentom. „Tím je vždy poskladaný z ochotných a skúsených ľudí, ktorí sa basketbalu venujú na profesionálnej úrovni. Boli tu napríklad tréneri z mužskej SBL Peter Ivanovič, Michal Madzin či bývalý prodekan FTVŠ Ľubor Tománek, ktorý mal na starosť streľbu. Z aktívnych hráčov sa kempu zúčastnil Braňo Brliť z Karlovky, sestry Páleníkové i mnohí ďalší.“

Deti prišiel podporiť aj 223-centimetrový slovenský basketbalista M. Fusek.

Do Piešťan prišlo aj niekoľko detí, ktorí si účasť na Basketlande zaslúžili za svoje výkony, organizátori taktiež mysleli aj na mládežníkov zo sociálne slabších pomerov, ktorí sa kempu zúčastnili zadarmo. „Máme napríklad spoluprácu s MBK Stará Turá, kde tamojší tréneri vybrali osem najtalentovanejších hráčov a hráčok, ktorí sa zúčastnili kempu. Okrem toho sme tu mali niekoľko talentov z finálových turnajov majstrovstiev Slovenska, deti vyberali tréneri, rozhodcovia, organizátori a zástupcovia SBA. Tento program je zameraný na talentované deti a volá sa You are the future. Nemáme špeciálny sociálny program, no podporujeme viaceré deti zo sociálne slabších pomerov, tie sa kempu zúčastnili na naše náklady,“ zakončil F. Kubala.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 2. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia