Džezový sviatok na Považí – úspešný Open Jazz Fest

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. augusta 2016, 12:37
  • Autor:Jano Babič

Jazerá na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom sú cieľom letných dovolenkárov. Už deviaty rok však pociťujú prudký nárast návštevníkov i kúpajúcich sa v dňoch konania džezového festivalu. V piatok 22. a v sobotu 23. júla sa opäť konal Open Jazz Fest.

Z pódia zazneli koncerty skvelých umelcov. Deväť kapiel so sólistami zvučných mien čerilo po dva večery inak pokojnú hladinu jazier. Piatkový program už tradične otvorili slovenskí džezmeni. Valér Miko Trio zaujalo vlastnými skladbami a predstavilo nový album. Poľský džez má vo svetovej histórii žánru svoje meno. Na tejto úrovni sa pohybuje hudba Adama Baldycha. Umelec využívajúci inovátorský zvuk huslí ponúkol koncert, ktorý mal miesto na ktoromkoľvek renomovanom pódiu. Strhujúci sólista a perfektná rytmika vtlačila poslucháčov do sedadiel.

Pohodovejšie a uhladenejšie pôsobila hudba zoskupenia, ktoré priviedol v Kolumbii narodený Juan Garcia-Herreros. Zostava bola aj opticky príťažlivá – nádherná lady in red, dáma v červenom, hrala na husliach a spievala a Juan sám sa predviedol v posvätnej indiánskej maske, známej tiež pod menom Snow Owl, snežná sova. Možno trochu príliš uhladená, perfekcionistická muzika, ale opäť skvelý zážitok.

Po Európe cestuje a rozdáva priehrštie prvotriednej muziky speváčka a klaviristka z Austrálie Sarah McKenzie. Už dlhšie žije v Paríži, takže jej kumšt je dosiahnuteľný počas častých turné a tiež prostredníctvom nového albumu We Could Be Lovers (Mohli by sme byť milenci). Džez so zlatou visačkou – tak sa dá označiť koncert jej kvarteta. Sarah McKenzie je kúzelná osobnosť, jej hudba je úprimná a silná ako ona sama. Aj s publikom na Zelenej vode nadviazala okamžite úprimný kontakt.

Zuzana Mikulcová

Po tejto lahôdke nasledoval už len záver prvého festivalového večera v podaní slovensko-českej formácie Carpet Cabinet, rozšírenej o rapera Jena Hovorku a spevy Zuzany Mikulcovej a Sisy Fehér. Známa zostava aj s hosťami vyslala signál o ich nespornom talente a zaujímavom originálnom vyjadrovaní. Bolo už po polnoci a trochu chladno, čo sa prejavilo na ladení dychovej sekcie. Možno by sa dalo do budúcnosti zvážiť, že štyri kvalitné kapely na jeden večer festivalu pre sústredený vnem poslucháča úplne stačia… A to v romantickom prostredí, aké poskytuje hladina jazier na Zelenej vode. Samozrejme, to nie je kritický pohľad, iba konštatovanie – pretože prvý deň festivalu sa uskutočnil k všeobecnej spokojnosti.

Pred koncertom sa vykúpali


Druhý festivalový večer sprevádzali drobné mráčiky, ktoré však neodradili stovky hľadačov džezových pokladov. Bola to opäť slovenská formácia, ktorú vedie hráč na ústnej harmonike Juraj Schweigert. Pred koncertom sa vykúpal, pochválil publikum. Groove Time vydali nedávno vydarené CD, reprezentovali slovenskú bluesovú scénu v Taliansku a naladili vnemové bunky poslucháčov na správnu džezovú vlnovú dĺžku.

Kolumbijčan Juan Garcia-Herreros

Po koncerte pripravili pódium pre ďalšieho plavca. Jan Galega Brönniman vedie úspešnú švajčiarsku formáciu Brink Man Ship. Prezradil, že využil prostredie na Zelenej vode a vykúpal sa dokonca trikrát. S kapelou hral už pred pätnástimi rokmi na festivale Jazz pod hradom v Trenčíne. Kapela sa vôbec nezmenila výzorom, jedinou zmenou je post bubeníka – no jeho hudba rastie na kvalite a obľúbenosti. Auditórium na Zelenej vode prijalo elektrofonický džez s nadšením, čo ocenil aj Jan Galega: „Ste najlepšie publikum v Európe.“ To znie hrdo.

V prestávke nutnej na úpravu pódia sme sa rozprávali s ďalšou osobnosťou festivalu. S Femi Temowo, náramne charizmatickým a večne usmiatym urasteným mladíkom sme hovorili o spolupráci s kapelou Soweto Kinch a s Amy Winehouse. V deň koncertu uplynulo presne päť rokov od jej tragického úmrtia.
Na pódium vyskočil Femi Temowo a jeho trio. Strhujúce afro rytmy riadne poplietli hlavu každému, kto sa snažil spočítať počet dôb v takte hranej skladby. Na bicie hral litovský bubeník žijúci v Londýne, Marius Aleska. Spýtal som sa, či nie je treba notový zápis, no vraj by asi ani nepomohol, všetko sa musí napočúvať. No klobúk dole, hudbu tria ocenilo náležite aj publikum. Femi Temowo chystá nový projekt s veľkou 17-člennou kapelou, s ktorou sa na Zelenú vodu rád vráti.

predviedol pohodovú a uhladenú hudbu.

Američanka zavŕšila festival aj turné


V správne vystavanej dramaturgii prišla na záver festivalu americká soulová hviezda Shayna Steele v nádherných červených šatách, rozosmiata a prívetivá. Úžasný zjav zodpovedajúci jej úžasnému kumštu. Nedávno vydala album Rise a chystá nový, kde bude hrať s terajšou sprievodnou kapelou. A potom to prišlo. Nie hromy-blesky z mierne zatiahnutej oblohy, ale smršť sa prihnala z hlasiviek tejto neskrotnej a neúnavnej bytosti. Úžasný koncert, ktorý aj napriek kvalite všetkých účinkujúcich, bol výnimočný! Publikum na Zelenej vode zažilo koncert svetovej kvality. Sama Shayna si to náramne užívala. Dávala do svojho spevu všetko. Burcovala rozburácané publikum slovami: „Dnes večer sa končí naše turné. Od apríla sme na cestách po Európe a dnešný koncert bude ten najlepší z celého turné! Ste skvelé publikum!“ Stalo sa.

Shayna Steel

Jubileum oslávia veľkolepo


Deviaty ročník Open Jazz Festu potvrdil stúpajúcu tendenciu popularity a umeleckej úrovne festivalu. Tibor Zelenay o budúcnosti povedal: „Tento ročník vyšiel tak, ako sme predpokladali. Som rád, že vyšlo počasie, prišli ľudia – to sú dva aspekty, bez ktorých sa takéto podujatie nedá robiť. Tretí aspekt, organizácia a umelci, zatiaľ veľká spokojnosť, takže bude čas na víťaznú cigaru. Na desiaty ročník by sa patrilo pozvať nejaké veľké mená. Prezradím, že určite nebude chýbať big band, pretože to je záležitosť prestíže. Radi by sme privítali zostavu, ktorá by zahrala džez 30. rokov, aby sme prezentovali aj iné žánre, a chystáme tiež aj pre Slovensko zaujímavé veľké prekvapenie. Niečo, čo tu ešte nebolo. Ale ja som poverčivý, preto mená ani nenaznačím, lebo by to nemuselo vyjsť… Desiaty ročník bude pestrý a dúfam, že prídu ľudia a počasie nám bude priať. Teším sa na spoluprácu a dúfam, že budeme spoločne rozvíjať tieto regionálne aktivity.“

Piešťanský týždeň a Rádio Piešťany budú aj o rok v centre diania. Treba spomenúť sprievodné programy festivalu, medzi ktoré patrí výstava Karikatúra a Jazz, ktorej autorom a kurátorom je piešťanský karikaturista Bobo Pernecký. Deviaty Open Jazz Fest na Zelenej vode bol úspechom svojou umeleckou úrovňou, ako aj organizáciou a záujmom poslucháčov. Prajeme desiatemu ročníku veľa šťastia!

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 2. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína