Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. júla 2016, 08:29
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Plnená teľacia hruď



Toto je veľká vec. Nielen pre veľkosť, ale aj pre určitú náročnosť. Budete potrebovať trpezlivosť a precíznosť, výsledok však rozhodne stojí zato. Finta je vo výbere mäsa.

Ak teľacia hruď, ktorú chcete kúpiť, má dobrých 80 cm, tak je zjavné, že z teľaťa sa už stihla stať krava či býk. Ibaže by to teľa vyrastalo niekde pri atómke.

Začnite plnkou. Na kocky nakrájajte desať bielych rožkov a na čírenom masle ich trochu pripražte dohneda. Do misky dajte deci smotany na šľahanie, tri vajcia, rozpustené poldeci masla, petržlenovú vňať, trochu nastrúhaného muškátového orecha, soľ, korenie, čierne olivy a orestované šampiňóny. Všetko spolu zmiešajte a nechajte 10 minút odstáť, aby rožky nasiakli mliekom a maslom.

V teľacej hrudi musíte opatrne vykrojiť kapsu dlhým tenkým a ostrým nožom. Robte to fakt opatrne, lebo ak hruď niekde narušíte, vytečie z nej počas pečenia plnka. Síce bude dobre chutiť aj tak, ale už ňou neohúrite. Teľaciu hruď tiež neprepínajte, ak vám ostane plnka, upečte ju radšej zvlášť vo forme. No a na záver hruď zašite kuchárskou ihlou a strčte ju do rúry na 3 hoďky pri 150 °C.

Prílohu príliš nepotrebujete, lebo máte plnku. Avšak orestovanými plátkami cukiny či baklažánu alebo uvareným mladým hráškom nič nepokazíte.

Odporúčam pozvať aspoň 8 ľudí, plnená teľacia hruď je dosť veľká a sýta.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
nedeľa, 21. apríla 2024
Meniny má Ervín, zajtra Slavomír