Slovakman 226 bez Vabrouška. Kto usadne na triatlonový trón?

  • Šport / Ostatné športy
  • 27. júla 2016, 08:28
  • Autor:T. Horký

Triatlon Slovakman 226 opäť zavíta do Piešťan. Už v sobotu 6. augusta sa s centrom na Lodenici uskutočnia jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku. Účasť tento rok odriekol legendárny Petr Vabroušek, no v štartovej listine je niekoľko ďalších triatlonistov, ktorí si robia na uvoľnený trón Slovakmana 226 veľký zálusk.

Železní muži i ženy sa predstavia opäť v Piešťanoch, kde si za posledné roky vybudoval Slovakman veľkú obľubu aj u fanúšikov a prvá augustová sobota už po šiesty raz bude patriť práve triatlonistom. „V Piešťanoch organizujeme Slovakmana už po šiestykrát, ale celkovo to bude štrnásty ročník. Bude stále výnimočný tým, že ide o jediný klasický dlhý triatlon na Slovensku na vzdialenostiach 3,8 kilometra plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu. Diváci sa môžu tešiť na dramatické súboje na trati a pretekárom sme prichystali krásnu novú cieľovú bránu,“ prezradil organizátor Slovakmana 226 Vladimír Baron.

V minulosti organizátori uvažovali, že by chceli dostať trať triatlonu viac medzi ľudí, aby pretekári, ktorí sa budú moriť na náročnej trati, boli viac na očiach a získali si ešte väčšiu priazeň fanúšikov, ktorú si za svoje výkony bezpochyby zaslúžia. Podľa posledných správ od V. Barona však nič výrazné meniť neplánujú: „Trať sa zatiaľ meniť nebude. Podarilo sa nám presadiť iba malé zmeny na bežeckej časti, ale tie by nič výrazne nezmenili, preto ostávame pri pôvodných tratiach. Budúci rok bude oslavovať Slovakman 15. narodeniny a rád by som videl dobeh pretekárov do centra mesta.“

O Slovakmana je aj tento rok medzi pretekármi veľký záujem, o čom svedčí kvalita tohto podujatia. V účastníckej listine sa aktuálne nachádza asi toľko pretekárov ako vlani. „Rekord zrejme nepadne. V termíne Slovakmana totiž pribudli ďalšie podujatia, ktoré nám zobrali zopár účastníkov, hlavne TriPrague a Challenge Šamorín. Ale už teraz sa nachádzame na vlaňajších číslach, čo znamená 141 mužov, 11 žien a 23 štafiet. Dohromady asi 260 triatlonistov,“ uviedol V. Baron.

Najväčším favoritom na víťazstvo je český triatlonista Jan Oppolzer.

Jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku spoznajú po dlhých rokoch nového víťaza, viacnásobný šampión Petr Vabroušek sa totiž na Slovakmanovi nepredstaví. Rozhodol sa vyskúšať extrémneho Norsemana v Nórsku, ktorý sa koná v rovnakom termíne. Na štarte nebude ani najlepší slovenský triatlonista Karol Džalaj či český elitný pretekár Lukáš Krpec. V štartovom poli sa však objavia ďalší triatlonisti, ktorých kvalita je nespochybniteľná, a zálusk na víťazstvo si napríklad robí premožiteľ P. Vabrouška v Československu Jan Oppolzer. Medzi ženami si to zase o víťazstvo rozdajú dve české pretekárky. „Hoci tento rok nepríde Vabroušek, kvalitní triatlonisti na štarte budú. Číslo 1 má pridelené Jan Oppolzer, ktorý na Moraviamane poriadne pozametal s Vabrouškom a v novom traťovom rekorde zvíťazil a získal titul majstra Českej republiky. Číslo 2 má Josef Křivánek, vlani tretí, a trojku Lukáš Slatinský, ktorý obidvoch dokáže poriadne popreháňať. Čiernym koňom bude Luxemburčan Olivier Godart s číslom 4. V kategórii žien sa očakáva súboj hlavne medzi Simonou Křivánkovou a majsterkou sveta vo vekových kategóriách z Hawaia, Petrou Krejčovou,“ pokračoval organizátor.

Organizátori tento rok venovali všetku pozornosť samotným pretekom a na Lodenici budú absentovať sprievodné akcie. Nič to však nemení na tom, že sa bude na čo pozerať a nadľudské športové výkony triatlonistov budú hlavným lákadlom. „Sprievodné podujatia budú absentovať. Všetko úsilie sústredíme na hlavné podujatie a sprievodné akcie si nechávame v talóne na rok 2017 ako bonbónik k narodeninám Slovakmana. To však neznamená, že sa nebude nič zaujímavé pre divákov v centre podujatia na Lodenici diať. Na tribúne vo Finishline ich čaká veľa darčekov od partnerov Slovakmana, tipovacia súťaž na časy víťazov, veľkoplošná obrazovka, tombola a hlavne super zábava s kvalitnou hudbou a vtipným sprievodom moderátorov. Nielen na Lodenici, ale aj v meste počas behu okolo Kolonádového mosta bude moderátor divákov informovať o priebehu podujatia. Treba sa však pripraviť na dopravné obmedzenia počas celého dňa a byť k pretekárom ústretový. Pozývam preto všetkých Piešťancov ráno 6. augusta o 7.00 na Lodenicu na štart Slovakmana 2016,“ zakončil V. Baron.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína