Viera Dusíková: Pozitívne myslenie

  • Editoriál / Blogy
  • 26. júla 2016, 10:19
  • Autor:Viera Dusíková

„Horela lipka, horela. Pod ňou má milá sedela,“ spievavali sme v družnej nálade na svadbách svojich bratrancov či sesterníc. Ruka hore, pohár na stole, hudobníci odpočívali, my sme spievali až do zachrípnutia… Ani ranné brieždenie nás nerozohnalo domov. So škatuľami či košíkmi plnými koláčov s výslužkami sme vo veselej nálade čakali na prvý autobus do Piešťan. Niektorí príbuzní sa uložili v hocijakej voľnej posteli, gauči či na kanape u blízkych.

Koľko som už túto pieseň nespievala? Ako mi plynú roky, čoraz menej svadobných koláčov a slepačích polievok s tenkými slížmi dlhšími ako špagety či rezňov so zemiakovým šalátom vo svojom živote zaznamenávam. Spoločenské šaty, ktoré by sa dali použiť na veselicu, mi zapadajú prachom. Ešteže mole žerú len ovsené vločky. Častejšie si totiž obliekam čierne. Na pohreby. „Už na žiaden nepôjdem,“ zaprisahala som sa minule. Už nechcem, aby moji známi a ľudia z piešťanskej Kanady, ktorí boli súčasťou môjho detstva a mladosti, vymierali. Hádam stačilo toho plaču a smútku. A tiež otčenášov, zdravasov a požehnaní večných.

Ale nič nie je tak, ako by sme chceli my. Všetko je práve naopak. Minule mi poradili, aby som sa pri všetkých tých starostiach, s ktorými sa denne borím, okúpala vo svätenej vode. Ako sa poznám, asi by som sa v nej utopila. Keď sa vám totiž lepí smola na päty, je taká lepkavá ako roztopený turecký med či živica z odrezanej jedličky. „Zmeň svoje myslenie, mysli pozitívne,“ poradili mi. A tak sa dívam do slnko, na nočnú hviezdnatú oblohu, na rozkvitnuté muškáty, stromy a lístie šuštiace vo vetre, hrdličku na našom bielom komíne, vrabce hašteriace sa o omrvinky, našu fenku Ťapku vyňuchávajúcu všetky škrečky a potkany na okolí, na pohár oroseného piva, pochutnávam si na zeleninovo-ovocnej šťave, hrám karty, počúvam pesničky, opatrujem s celou rodinou moju maminu a pokúšam sa byť optimisticky naladená. ALE. Potom v jednu chvíľu príde zrazu ďalšia rana. A poviem si: „Šľak to traf!“

A idem, riešim, snažím sa, plačem, smejem sa, žijem. Potkýnam sa a vstávam.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín