M. Směřička získal futsalový titul a začal strieľať góly za reprezentáciu

  • Šport / Futbal
  • 21. júla 2016, 13:33
  • Autor:Tomáš Horký

Futsalista Martin Směřička má za sebou veľmi úspešný rok. Vo svojej premiérovej sezóne v 1. Slovenskej futsalovej lige sa s ŠK Across Pinerola Bratislava stal jej víťazom a patril k najlepším hráčom mužstva. Okrem toho sa zaradil medzi opory slovenskej futsalovej reprezentácie, za ktorú stihol streliť už aj prvé góly. Dvadsaťdvaročný Pobedimčan taktiež pôsobí vo futbalovom tíme z Trebatíc. V rozhovore nám prezradil svoje dojmy z úspešnej sezóny.

► S tímom ŠK Across Pinerola Bratislava ste sa pred pár týždňami stali majstrom Slovenska vo futsale. Ako vnímate tento úspech s odstupom času?
Táto sezóna bola moja premiérová v prvej lige, tak som veľmi rád, že sa nám podaril veľký úspech. Navyše proti takému silnému súperovi, ako je Slov-matic FOFO Bratislava. Z víťazstva som stále nadšený a taktiež sa teším, že celá finálová séria mala úroveň nad slovenské pomery, čo ocenili aj fanúšikovia a zapĺňali bratislavskú halu. Už pred sezónou sa čakal boj o titul najmä medzi nami a Slov-maticom. Boli sme aj jediné dve mužstvá, ktoré neprehrali. Som rád, že sa po rokoch opäť našiel premožiteľ desaťnásobného majstra a mohol som byť pri tom.

► Ešte v minulej sezóne ste patrili k oporám druholigového Dragonsu Podolie i futsalovej reprezentácie do 21 rokov. Zavážilo aj to, že ste napokon dostali do ambiciózneho bratislavského celku?
S tímom Dragons Podolie sa nám podarilo vyhrať druhú ligu, no neuspeli sme v baráži. Tak som sa s vedením dohodol, že pokiaľ nepostúpime, chcem ísť hrať prvú ligu. Vedel som o záujme Pineroly Bratislava, stretol som sa s majiteľom a trénerom, dohodli sme sa a som rád, že naša dohoda aj naplnila hlavný cieľ – víťazstvo v lige.

Martin Směřička s ocenením

► Vráťme sa ešte k úspešnej majstrovskej jazde. Čo považujete za základný kameň úspechu, že váš tím vystúpil až na futsalový trón?
Počas sezóny sa aj na základe rôznych zranení v jednotlivých zloženiach štvoriek vymenilo viacero hráčov. Približne v jej polovici sa nám podarilo nájsť dobré zloženie zostavy, mužstvu sa okrem výsledkov začalo dariť aj herne, bavili sme sa futsalom, vytvoril sa výborný kolektív a teší ma, že nám to vydržalo až do posledného víťazného zápasu.

► Vo finále ste zdolali dlhoročný úspešný klub Slov-matic FOFO Bratislava 3:2 na zápasy. Séria bola teda veľmi vyrovnaná. Kedy sa podľa vás lámal chlieb?
Ťažko povedať, kde sa séria mohla zlomiť. V prvých dvoch dueloch sme Slov-matic zaskočili dobrou agresívnou hrou, dá sa povedať, že sme sa ich nezľakli, a po dvoch týždňoch sme viedli možno až ľahko 2:0. V treťom zápase sme po dvoch vylúčeniach súpera dvakrát nezvládli presilovku štyroch proti trom a nedokázali sme streliť víťazný gól. Slov-matic potom v predĺžení zvíťazil a dostal sa opäť do série. Štvrtý duel sme prehrali a začínalo sa od nuly. Ak by Slov-matic posledné stretnutie vyhral, séria by sa zlomila práve v treťom zápase, no, našťastie, sme to zvládli, opäť sme predviedli našu hru a vyhrali.

za tretie miesto v ankete talent roka.

► Oslavy titulu boli zaiste bujaré. Ostalo vám z majstrovskej radosti veľa spomienok?
Samozrejme, oslavovali sme veľmi dlho, mužstvo zostalo pokope a spoločne sme si to užili. Bol to pekný večer, ktorým sme zavŕšili kolektívnu prácu počas sezóny. Navyše sa spoluhráč Jurkemik v ten deň ženil, tak sme videli aj nevestu. Ďalšie detaily z osláv však radšej nebudem konkretizovať (smiech).

► Ziskom titulu ste si pre budúci ročník zaistili účasť v UEFA Futsal Cupe. Ako sa tešíte na túto európsku súťaž a čo hovoríte na protivníkov, ktorých ste dostali do skupiny?
Príliš ďaleko nepocestujeme, vyžrebovali nám skupinu, ktorú hostí český majster na pardubickom hokejovom štadióne ERA-PACK Chrudim. Stretneme sa taktiež so silným rumunským celkom Targu Mures a tretí súper sa do skupiny kvalifikuje až po odohratí predkola. Na turnaj sa teším, opäť si zahráme niekoľko vysoko kvalitných zápasov, na ktoré sa musíme fyzicky i takticky poctivo pripraviť a snažiť sa podať čo najlepšie výkony.

► Pre vás to teda bola premiérová sezóna v najvyššej slovenskej futsalovej súťaži. Ste so svojimi výkonmi spokojný?
Myslím si, že vo finále sa mi celkovo darilo, Mrzí ma však niekoľko nepremenených šancí, ktorých som mal viacero hlavne v poslednom zápase, a ak by som nejaké premenil, nemuseli sme sa trápiť až do konca s výsledkom 2:1. V celej sezóne som sa stal najlepším strelcom mužstva, z čoho sa, samozrejme, teším, ale za tento malý úspech ďakujem hlavne spoluhráčom, ktorí mi to vždy parádne pripravili.

Mladý futsalista sa zaradil medzi opory svojho tímu i reprezentácie.

► Za svoje výkony ste si zaslúžili aj ocenenie v podobe tretieho miesta v ankete futsalový talent roka. Čo pre vás znamená?
Ocenenie je veľmi povzbudzujúce do ďalších rokov a takou malou odmenou za sezónu, ktorá sa mne a viacerým spoluhráčom z vtedajšej reprezentácie do 21 rokov podarila. Väčšou odmenou však bolo, keď nás tréner Berky povolal na kvalifikáciu majstrovstiev sveta do Talianska a následne na Ukrajinu.

► Ste už stabilným členom slovenskej futsalovej reprezentácie, dokonca sa vám podarilo streliť už prvé góly. Hoci patríte medzi najmladších hráčov, výkonmi sa pomaly stávate oporou…
V reprezentácii sa chcem čo najviac naučiť, je tam viacero skúsených hráčov, ale hlavne zápasy s kvalitnými súpermi, ktoré dávajú veľmi veľa. V rámci kvalifikácie sme nepostúpili cez silnú Ukrajinu, no najprv sa nám podarilo postúpiť z talianskej skupiny a poraziť aj silných Talianov 2:1. Veľmi dobré dve prípravné stretnutia sme odohrali v Portugalsku, kde sme v jednom remizovali 3:3 a strelil som v ňom svoje dva premiérové góly. Reprezentáciu si veľmi užívam, ľudia v zahraničí šport úplne inak prežívajú, vždy sa hrá vo vypredaných halách, atmosféra i zápasy bývajú výborné.

► Popri futsale hrávate futbal za OFK Stavoprac Trebatice, ktorý nastupuje v piatej lige. Je náročné skĺbiť tieto dva športy?

V Trebaticiach sa tréner snaží tréningový proces prispôsobovať dosť mne. Ak som doma a zdravie mi to dovolí, som na tréningu. Futsalová liga sa až na jednu výnimku hráva v piatkové večery, čiže počas víkendov môžem hrať zápasy. V minulej sezóne som vymeškal len jeden duel.

Futsal niekedy prináša aj takéto zaujímavé momenty.

► Trebatice prežili trošku slabšiu sezónu a nebojovali do posledného kola o postup do vyššej súťaže ako po minulé roky. Môžete nám priblížiť, prečo uplynulý ročník nebol taký úspešný?
Počas sezóny sa na hráčov lepilo množstvo zranení, dá sa povedať, že len niekoľko zápasov sme odohrali v plnom zložení. Ak sa zraní viacero kľúčových hráčov, je ťažké bojovať o postup. Pre zranenia sa nám nepodarilo ustáliť ani základnú zostavu, množstvo postov sa muselo meniť a na mužstvo to nemalo dobrý dopad. Máme však v tíme niekoľko šikovných dorastencov, ktorí vyšli z Centra futbalovej mládeže Jozefa Adamca. Dostali tak priestor okúsiť mužský futbal a môžu byť prínosom do ďalších sezón.

► Budete aj v nasledujúcom ročníku fungovať naďalej v tomto modeli – futsal za Pinerolu a futbal za Trebatice?

Ak sa nič nezmení, malo by to tak zostať. Prípravu som začal v Trebaticiach, na začiatku augusta odštartuje aj tá futsalová. V auguste letí reprezentácia do Talianska na dva prípravné zápasy a mal by som cestovať tiež.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína