O rybároch ani kempujúcich na Lide vodohospodári nevedia

  • Spravodajstvo
  • 20. júla 2016, 09:02
  • Autor:am

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme vás informovali o neporiadnych kempujúcich na Vážskom ostrove v Piešťanoch, medzi domácimi známom ako Lido. Keďže list čitateľky, ktorá upozorňovala na neporiadok ostávajúci po návštevníkoch, prišiel po uzávierke, odpovede na otázky sme od kompetentných dostali až v priebehu minulého týždňa.

Na Lide pravidelne hliadkujú mestskí policajti, ktorí v prípade neporiadku spisujú záznam. Dôležité skutočnosti, ktoré vedú k spomínanému stavu ostrova, však pomenoval náčelník mestskej polície Marcel Mihalik: „V prvom rade musím povedať, že to nie sú pozemky mesta. Druhou vecou je, že nie je zakázané motorovým vozidlám vchádzať na ostrov Lido, a poslednou, že tam nie je zakázané stanovať.“ Problematikou sa vraj intenzívne zaoberá aj zástupca náčelníka Peter Gogol, no keďže ide o súkromné pozemky, kompetencie sú voči vlastníkom len oznamovacie.

Majiteľom tamojších pozemkov je Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). „Tento priestor bol na základe vzájomnej spolupráce mesta Piešťany a SVP dotvorený do podoby slúžiacej verejnosti na uskutočnenie organizovaných akcií, workshopov alebo individuálne vyžitie v prírode,“ informoval o využití Vážskeho ostrova Pavel Machava, hovorca vodohospodárov. „Vedomosť o pohybe ľudí v priestore Lido máme len v prípade konania oficiálnych aktivít ako Lidožúr a podobne, kde konanie takejto akcie podmieňujeme okrem iného zabezpečením poriadku na dotknutých pozemkoch po dobu jej konania. Individuálnu rekreáciu či rybolov neevidujeme,“ povedal P. Machava.

O poriadok sa stará mesto. „Čo sa týka odpadu po návštevníkoch, napriek dobrej vzájomnej spolupráci so zástupcami mesta a občianskymi združeniami pôsobiacimi v danom území zabezpečenie jeho zberu či vývozu nepatrí do kompetencií správcu toku, teda SVP. Keďže ide výhradne o komunálny odpad, zodpovednosť za jeho zber a likvidáciu nesie v zmysle platnej legislatívy v plnej miere mesto Piešťany, v katastri ktorého sa táto lokalita nachádza,“ dodal P. Machava.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola