Drevené diela pre Lido vzniknú pred očami verejnosti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. júla 2016, 10:56
  • Autor:lg

Vážsky ostrov Lido v najbližších dňoch oživia mladí architekti, ktorí tu počas dvojtýždňového sústredenia navrhnú a vytvoria originálne drevené objekty. Medzinárodný tím pod vedením skúsených lektorov z Fínska, Dánska a Nemecka bude tvoriť v piešťanskom Dome umenia a na Lide od 18. do 29. júla. Workshop ponúka aj program pre verejnosť.

Účastníci workshopu z troch európskych krajín dorazili do Piešťan v úvode minulého týždňa. Po zoznámení s mestom ich čaká proces navrhovania objektov. Pri tvorbe budú mať voľnú ruku, no všetky diela budú vytvorené jedinečne pre Lido. A čo vlastne vznikne? Téma je otvorená, pôjde však o objekty, ktoré môžu byť abstraktnými sochami, ale aj pavilónmi na konkrétne využitie ako preliezačky, móla či dokonca sauna, lavička, búdka pre vtáčiky, domčeky na hranie, bunker alebo posedenie. Konečná forma, vzhľad aj počet diel je na účastníkoch.

Architekti pod vedením lektorov budú skicovať svoje návrhy v priestoroch Domu umenia. Po kreatívnej práci čakajú účastníkov píly a vŕtačky. Premenu dreva na precízne spracovaný objekt môže sledovať každý, výroba bude prebiehať na ploche pri Dome umenia. Diela budú osadené na Lide a oficiálne otvorené vernisážou v piatok 29. júla. Objekty z červeného smreka po workshope na Lide ostanú. Sprievodný program – prednášky, kritiky či predstavenia návrhov – je otvorený verejnosti. Bude sa konať vždy večer v klube ŽiWell. V utorok program otvoria zahraniční lektori. Ransu Helenius z Fínska, Tobias Permin z Dánska a Sebastian Sowa z Nemecka predstavia svoju tvorbu.

V stredu nás čaká prednáška kritikov, architektky Katky Dúbravcovej Malingrey a členov architektonického ateliéru Víta Haladu a Benjamína Brádňanského, ktorí sú okrem iného aj spoluautori tohtoročnej slovenskej expozície na Bienále architektúry v Benátkach. Piatok bude patriť filmovému večeru a sobota krátkym prezentáciám účastníkov v štýle Pecha Kucha.

Verejnosť si môže vyskúšať aj prácu s drevom. Vstup je voľný.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina