61. festival úspešne zavŕšený!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. júla 2016, 10:00
  • Autor:am

Hudobný maratón uplynulých päťdesiatich dní sa skončil úspešne. Vo štvrtok 14. júla sa na doskách Kongresového centra Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany skončil 61. music festival Piešťany. Čerešničkou na torte, záverečným koncertom sa stal galavečer Majstrovských speváckych kurzov Petra Dvorského. S názvom Večne mladá opera toto obľúbené umenie skutočne ožilo, na pódiu sa predstavilo 18 talentovaných spevákov. Peter Dvorský sa slávnostného večera nemohol zúčastniť pre neodkladné pracovné povinnosti.

Zdokonalili si techniku


Nádhernou áriou z opery Figarova svadba sa predstavil Juraj Vodila, ktorý majstrovské kurzy absolvoval už po tretí raz. „Najväčší rozdiel medzi predchádzajúcimi ročníkmi a týmto je ten, že teraz sme spievali s orchestrom. Keďže je to desiaty ročník, právom bol v takomto gala prevedení. Myslím si, že pre mladého speváka, ktorý si príde odskúšať techniku a niečomu sa priučiť, je to určite prínosné. Kurzy dávajú možnosť vybudovať si nové kamarátstva, priateľstvá,“ povedal mladý spevák, ktorý v úvode tlmočil aj spomínaný pozdrav od Petra Dvorského.

Medzi vystupujúcimi sa objavil i Pavol Oravec, tenorista, ktorého diváci už počas 61. music festivalu mali možnosť vidieť na koncerte Slovenského filharmonického zboru. „Do kurzov som sa prihlásil, lebo vždy je čo zlepšovať. Vedel som, že kurzy sú na veľmi vysokej úrovni, takisto práca profesorky Livorovej. Spieval som áriu z opery Rigoletto, ktorá pojednáva o ženách. Opisuje nadhľad muža, ktorému je jedno, či to bude tá alebo iná, ale užíva si bohémsky život,“ prezradil P. Oravec.

Nielen Slováci sa zúčastnili kurzov, desať dní v Piešťanoch strávila aj Češka Martina Houdová: „Vybrala som si áriu Mařenky z opery Predaná nevesta z dôvodu, že som s ňou absolvovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Myslím si, že je to pekné predstavenie českej zeme, krásna ária. Absolvovanie majstrovských kurzov mi dalo nový pohľad, naučila som sa, ako prednášať. Spievanie s orchestrom je pre každého speváka veľkou poctou a piešťanské publikum dokáže adekvátne oceniť interpretov podľa výkonu.“

Absolventi sú svetovo úspešní


Záverečný koncert priniesol rezultát desaťdňových speváckych kurzov. Profesorky Livorové, teda Zlatica s dcérou Dagmar, sa mladým umelcom naplno venovali. „Som veľmi šťastná, že sa koncert dramaturgicky a najmä spevácky vydaril. Počuli sme veľa nádejných a skutočne profesionálnych výkonov spevákov. Je radosť odovzdávať im to, čo vieme. Veľa z našich kurzantov z prvých ročníkov stojí na svetových pódiách, šíria dobré meno doma i v zahraničí, spievajú veľké postavy,“ povedala D. Livorová. „Už keď sme prvý rok prišli, bolo nám tu a pracovalo sa veľmi dobre. Bol to zážitok aj pre nás, aj pre študentov a rokmi sme sa tu cítili viac a viac doma, radovali sme sa z úspechu študentov, ktorí rástli pod našimi rukami. Za to, že sme sa tu zišli, vďačíme Petrovi Dvorskému,“ doplnila Z. Livorová.

Počas festivalu sa na pódiu Domu umenia predviedli viacerí umelci.

Siedma dekáda sa začala veľkolepo


Koncertom Večne mladá opera sa skončil ďalší ročník piešťanského festivalu, tentoraz nesúc názov 61. music festival Piešťany. Po doznení posledného potlesku sa slzy tisli do očí účinkujúcich i organizátorov. S finálnym večerom bola spokojná aj riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová: „Keď vidíme nadšené publikum, krásnych mladých ľudí, je to najlepší záver festivalu, aký si vieme predstaviť.“ Zhodnotila aj uplynulé takmer dva mesiace: „Tento festival bol venovaný najviac vokálnemu umeniu. Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí prispeli k jeho úspešnému priebehu, no najmä myslím na divákov. Bez nich by to nemalo význam.“

Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, pod ktorým Dom umenia pôsobí, sa vyznal: „Bol to krásny, úspešný a inovovaný ročník. Je mi aj ľúto, lebo končí jedno nádherné dielo, ktoré sme pripravovali mesiace, a spolupracovalo na ňom veľmi veľa ľudí.“ Tento rok diváci mali možnosť vidieť nové logo, vizualizáciu festivalu, nové citáty, bulletiny. „Program bol veľmi kvalitný. Otvárací hollywoodsky večer vyšiel vo veľkom štýle, pokojne sme mohli odovzdávať i Oskarov. Väčšiu časť sme venovali zborom,“ pospomínal M. Turner.

V uplynulých 50 dňoch sa na pódiu Domu umenia, Hudobného pavilónu, Kongresového centra, ale aj v Hoteli Thermia predstavilo mnoho hudobníkov ako Štátny komorný orchester Žilina, Slovenská filharmónia, Fragile či muzikanti spievajúci hudbu z rockového festivalu Cyrano z predmestia. Súčasťou festivalu boli i výstavy výtvarných diel.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof