Seniori si zmerali sily v medzinárodnej športiáde

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. júla 2016, 10:26
  • Autor:am

Víkendové dni mnohí trávili pri vode či v prírode, piešťanskí seniori však čas využili aktívne. V sobotu 9. júla sa členovia občianskeho združenia AkSen stretli s kolegami z celého Slovenska a dokonca i Českej republiky, aby si zmerali sily v medzinárodnej Športiáde seniorov.

Dobre naladené dámy i páni sa stretli v areáli piešťanského hotela Linea. Po registrácii si vypočuli slávnostné otváracie príhovory. Aby sa im pri súťažení nič nestalo, absolvovali spoločnú rannú rozcvičku. Ponaťahovali svaly, rozhýbali kĺby a už sa aj presúvali k stanovisku, z ktorého začínali svoj športový maratón. „Tretí ročník celoslovenskej športiády je výnimočný tým, že prišlo osem tímov, víťazov regionálnych športiád, a dva tímy zo zahraničia,“ povedala Jarmila Staneková, vedúca občianskeho združenia AkSen.

Súťažilo sa v niekoľkých disciplínach. Viacboj jednotlivcov a družstiev seniorov preveril, ako dokážu trafiť loptu do bránky či akú mušku majú pri hádzaní šípok. Popoludní, v areáli hotela Harmony, sa zasa otestovali v petangu a hre ringo, prehadzovaní kruhov ponad sieť. „Mali sme dve kategórie, jednu pre vek medzi 50-65 rokov a kategóriu 66+. Chceli sme náročnosť disciplín spraviť takú, aby ich každý človek, ktorý má akýkoľvek hendikep, nemôže skákať či hádzať granátom, dokázal vykonať. Chceme mať tiež moderné disciplíny, zaujímavé, aby ľudia boli súťaživí a získavali nové skúsenosti, poznatky a rozvíjali svoju jemnú a hrubú motoriku,“ uviedla J. Staneková.

Do športiády sa zapojili i Piešťanci. „Trénovali sme poctivo. Na Teplickej ulici, kde máme pôsobisko, sme cvičili na dvore a v našich priestoroch sme si rozložili športové náčinie,“ prezradila J. Staneková.
Jednou z disciplín bolo triafanie lopty do bránky.

O putovný pohár súťažili zástupcovia miest Bratislava, Banská Bystrica, Prešov, Žilina, Nové Zámky, Piešťany, Praha a Ostrava. „Zmenili sme pravidlá získania putovného pohára. Povedali sme si, že bude mať vyššiu hodnotu. Spočítavali sme výsledky zo všetkých disciplín,“ konštatovala J. Staneková. Putovný pohár si napokon odnieslo družstvo zo Žiliny. Piešťany uspeli taktiež, a to v kategórii Viacboj družstiev do 65 rokov, tím tvorila Viera Niepelová, Eva Makarová a Danka Zelenayová. Okrem medailí si seniori odniesli mnoho zážitkov a skúseností. „Podujatie ich motivuje k aktívnemu životu, športovaniu, trénovaniu a výkonom. Sú veľmi súťaživí,“ doplnila vedúca AkSenu. Organizátori sa teraz snažia vytvoriť platné pravidlá jednotlivých disciplín po celom Slovensku. Športiáda tak dostane vlastný štatút.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel