Vrbovskí gymnazisti vymysleli cyklonabíjačku

  • Mladí dnes / Školy
  • 29. júna 2016, 09:12
  • Autor:ap/ft

V Čechách a na Slovensku nie je núdza o zaujímavé projekty v oblasti technológií a podnikateľských nápadov. Dôkazom toho bol aj tohtoročný v poradí deviaty ročník súťaže s názvom Vodafone Nápad roka 2016, do ktorej sa prihlásili medzi 171 projektmi z Čiech a Slovenska so svojím dielom aj vrbovskí gymnazisti.

„Náš tím sa zúčastnil súťaže s projektom Ridelo, s ktorým sme sa snažili zaujať odbornú porotu, zloženú z odborníkov v oblasti start-upov, technológií a zástupcov investorov,“ uviedli pre Piešťanský týždeň Adrián Páleš a Filip Tomáška, študenti Gymnázia Jána Baltazára Magina.

V obrovskej konkurencii sa im podarilo prebojovať sa medzi trinásť najlepších projektov a v konečnom poradí obsadili desiate miesto ako jediní súťažiaci zo Slovenska s vekovým priemerom 18 rokov, čo bolo v súťaži pre mnohých ako aj pre porotu prekvapujúce. Úspechu predchádzalo prvenstvo v decembrovej start-upovej súťaži na Vysokej škole ekonómie a manažmentu v Prahe.

Projekt Ridelo je určený pre širokú cyklistickú verejnosť. Prináša revolúciu vo svete kinetických cyklonabíjačiek pre mobilné zariadenia. „Využívame našu vlastnú technológiu založenú na princípe magnetov, vďaka ktorej sme odstránili nadbytočný odpor a hluk, ktorý vzniká pri použití klasického alebo nábojového dynama. Produkt umožňuje nabitie zariadenia pomocou šliapania na bicykli. Trvá to rovnako dlho ako pri použití klasickej nabíjačky, ktorú zapojíte doma do elektrickej siete. Úspech nás potešil a zároveň aj motivoval k ďalšej práci na projekte. Veríme, že sa nám podarí získať podporu investora a dotiahnuť našu víziu do zdarného konca,“ dodali gymnazisti.

Cieľom súťaže, do ktorej sa zapojili, je podporiť a oceniť unikátne podnikateľské zámery z dielní mladých tímov a firiem a podporiť ich v ich ďalšej činnosti. Absolútnym víťazom ročníka v kategórii Coolpad Star-tup roku 2016 sa stal Pavel Konečný. Jeho tím Neuron Soundware vyvinul umelú inteligenciu, vďaka ktorej sa počítače učia rozumieť zvukom. Zaujímavým využitím tohto projektu v praxi je napríklad diagnostika priemyselných zariadení.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 28. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav