Nové cyklistické logo môže zviditeľniť Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 29. júna 2016, 15:18
  • Autor:am

Členovia komisie pre kultúru a názvoslovie sa počas júnového zasadnutia zaoberali ponukou zaviesť nové cyklistické logo do propagačných materiálov o meste Piešťany. Tvorca nápadu Alexander Urminský porozprával pre Piešťanský týždeň dôvody, prečo sa rozhodol logo i slogan vymyslieť.

Alexander Urminský je dlhoročným zberateľom pohľadníc, vo svojom archíve má niekoľko významných historických kúskov. Jedným zo skvostov je i pohľadnica s motívom cyklistu, predpokladá sa, že pochádza spred roku 1900. V archíve má zberateľ aj kúpny doklad od bicykla z polovice minulého storočia. To, že Piešťanci vlastnili tieto dvojkolesové prostriedky i v minulosti, bolo netradičné. „Svojím spôsobom je to unikát. Boli sme malá dedina, no v tom období sa tu veľa stavalo, a to budovy ako Thermia, Slovan, vily na Winterovej ulici, Františkove kúpele či Pro Patria. Žiadne nákladné autá, žeriavy či elektrika neboli, preto na stavbách bývalo ľudí ako maku. Okrem toho, že roľníci zásobovali reštaurácie svojimi výrobkami, takáto práca bola ako bonus. Keďže mali peniaze, čo si mali kúpiť? Bicykel,“ porozprával niečo o histórii zberateľ.

Piešťany sú dvojkolesovými prostriedkami doslova preplnené. „Kde sa obzriete, vidíte bicyklový stojan. V tom sme fenomenálni, nikto nemá viac bicyklov na počet obyvateľov ako Piešťanci. Predstavte si, keby namiesto tých bicyklov chodili ľudia autom. Všetci, od malých detí až po 95-ročných starcov, jazdia na bicykli. Je to niečo, čo všetkých Piešťancov spája. Dajme svetu najavo, že sme jednotka v občianskej cyklistike,“ informoval A. Urminský o pohnútkach, ktoré ho viedli k vytvoreniu loga. Tvrdí, že aj keď sa v mnohých mestách budujú cyklotrasy, v 115-ročnej histórii tohto spôsobu jazdy nás už nikto nepredbehne.

zberateľom pohľadníc.

„Pôvodne som prišiel s vetou Piešťany, fenomén občianskej cyklistiky Slovenska. Po dohode s priateľmi, ktorých som oslovil na grafické spracovanie, sme to skrátili na spomínané tri slová, pričom rozhodujúce je fenomén,“ prezradil A. Urminský. V súčasnosti máme podľa neho kvalitné dopravné ovzdušie a vieme sa na cestách dobre tolerovať. „Rodení Piešťanci cyklistov tolerujú a vedia, že aj keď sú dnes za volantom, zajtra budú na bicykli. Domácich teda cyklistika spája. Tým, čo sem prichádzajú len nachvíľu, to možno trochu lezie na nervy. Nevedia sa zorientovať. Poznám troch vyše 90-ročných ľudí jazdiacich na bicykli,“ zamyslel sa A. Urminský.

Z našej jedinečnosti by sme mali ako mesto ťažiť a dať to ľuďom na známosť. „V rámci kultúrnych akcií, propagačných materiálov vydávaných mestom, všetkého, čo sa týka športu, všade sa zmestí obrázok, ktorý o nás hovorí, že sme mestom cyklistiky. Nielen vody,“ uviedol A. Urminský. Umiestňovanie loga by mohlo mať pozitívny vplyv na turizmus. „Rezort Piešťany má jednu z nosných tém rozvoj cyklistiky. V malých mestečkách vyjdete zo stanice a svieti tam veľká tabuľa Cyklotrasy. U nás vyjde z vlaku cyklista a nevie, kam má ísť,“ povedal zberateľ.

Nové logo vzniklo

Myšlienku a grafické spracovanie loga dáva mestu jeho autor k dispozícii bez nároku na financie. „Myslím si, že je namieste, aby sa ujalo. Mestské inštitúcie ho dokonca môžu komerčne využiť, vyrobiť magnetky, podpivníky či samolepky,“ dodal autor myšlienky.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 28. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína