Skvelý výsledok triatlonistu Ondreja Kuba na Czechmanovi

  • Šport / Ostatné športy
  • 28. júna 2016, 15:45
  • Autor:T. Horký

Prvú júnovú sobotu sa v Starých Ždániciach neďaleko českých Pardubíc konali najväčšie triatlonové preteky u našich západných susedov – Czechman. Na trati polovičného ironmana sa predstavil aj Piešťanec Ondrej Kubo, ktorý dosiahol výborný výsledok a bol tretím najlepším Slovákom v konečnom poradí. Svoju kategóriu mužov do 25 rokov vyhral s obrovským náskokom.

Triatlonista ŠBR Piešťany absolvoval 1,9 kilometra plávania, 90 km na bicykli a 21 km behu za 4:23 hodiny a skončil na celkovom 19. mieste spomedzi mužských pretekárov. „Boli to pre mňa vôbec prvé preteky v tejto sezóne, pretože som bol zranený a šesť týždňov som musel vynechať bežecký tréning. Pred pretekmi som absolvoval vyše štyritisíc kilometrov na bicykli, 180 km som naplával a 920 km nabehal. Mojím cieľom bolo absolvovať trať pod 4:35 hodiny, čo sa mi aj podarilo. Až do cieľa som na celkový čas nepozeral, takže po dobehnutí som bol neskutočne prekvapený. Takýto čas som nečakal. Jednoznačne som vyhral svoju kategóriu s viac ako 45-minútovým náskokom na druhého,“ prezradil nám O. Kubo.

Mladý Piešťanec patril na Czechmanovi k najlepším Slovákom, skončil ako tretí za celkovým víťazom a najlepším slovenským triatlonistom Karolom Džalajom a trinástym Michalom Holubom, čo je vzhľadom na konkurenciu vynikajúci výsledok. Napriek prvotným obavám mu trať sadla veľmi dobre, o čom svedčí aj jeho 19. miesto.

z bežeckých obrátok.

„Vzhľadom na vzdialenosť miesta štartu sme cestovali v piatok, aby som sa mohol poriadne vyspať. Každý, kto niečo podobné už absolvoval, vie, že takáto vzdialenosť vyžaduje dokonalú psychickú prípravu. Pred štartom som sa len krátko rozplával, treba šetriť energiu na preteky. Na plávaní som veľa pracoval a s plaveckou časťou pod 28 minút som maximálne spokojný. Pri štarte ma niekto zozadu niekoľkokrát stiahol pod vodu, ale inak sa plávalo super. Cyklistická časť mala dva 45-kilometrové okruhy. Snažil som sa ísť vyrovnane, aby som neprepálil tempo. Oba okruhy som mal približne rovnaké. Bežeckej časti som sa bál asi najviac, pretože som nevedel, ako telo zvládne 21 km. Nakoniec som prežil bez výraznej krízy a absolvoval som polmaratón za 1:31 hodiny. Atmosféra počas podujatia bola úžasná, ľudia nás povzbudzovali na cyklistike i počas behu. Počasie aj profil trate prial dobrému výsledku,“ popísal detailnejšie priebeh Czechmana O. Kubo.

Dva 45-kilometrové okruhy absolvoval O. Kubo vo vyrovnanom čase.

Triatlonová sezóna je v plnom prúde a člen ŠBR Piešťany má do najbližších týždňov a mesiacov smelé plány. Pre túto sezónu si stanovil veľmi odvážny cieľ a robí všetko, aby ho splnil. „Mojím hlavným zámerom je kvalifikovať sa na budúcoročné majstrovstvá sveta v triatlone – Challenge Šamorín. Tam smeruje tento rok všetka moja tréningová snaha. Tieto preteky boli teda prípravou na kvalifikáciu, ktorá ma čaká koncom augusta. Teraz sa už sústredím na kratšie preteky, aby som získal rýchlosť. V rámci prípravy ešte absolvujem niekoľko olympijských triatlonov. Stále vidím priestor pre zlepšenie najmä v plávaní a behu,“ zakončil O. Kubo.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 28. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard