Vodnopólistky KVP Kúpele Piešťany vládnu Slovensku

  • Vodné pólo / Šport
  • 23. júna 2016, 13:24
  • Autor:T. Horký

Ženské vodné pólo v Piešťanoch má za sebou úspešnú sezónu. Družstvá žiačok, kadetiek, junioriek i žien KVP Kúpele totiž dokázali ovládnuť svoje súťaže a vybojovali celkovo štyri majstrovské tituly. Sezóna 2015/2016 sa tak dá považovať za historickú a bude ju ťažké prekonať.

■ Pri kategórii žiačok sú v KVP Kúpele na podobné výsledky zvyknutí. Mladé Piešťanky vyhrali všetkých 12 zápasov, so ziskom 24 bodov absolútne ovládli Národnú ligu SR a získali majstrovský titul tretíkrát po sebe.

■ Kadetky Piešťan si počínali rovnako, keď vyhrali všetkých dvanásť zápasov a bez straty bodu dokázali obhájiť majstrovský titul v Národnej lige SR kadetiek.

■ Družstvo junioriek malo cestu k titulu o niečo ťažšiu, no napriek tomu v Národnej lige SR vystúpali na celkový vrchol s počtom 19 bodov a s trojbodovým náskokom na druhé Vrútky. V minulej sezóne ušiel Piešťankám titul pomedzi prsty, tentoraz však nezaváhali a mohli sa tešiť zo zisku trofeje.

■ Po dlhšej dobe sa v súťažných zápasoch objavilo aj družstvo žien. Mladý tím doplnený o skúsené hráčky prešiel prvou ligou systémom štart-cieľ a k cennému majstrovskému titulu dokráčal bez zaváhania.

Úspešný tréner J. Baranovič: Je neuveriteľné, čo sme dokázali



Hlavným strojcom piešťanského vodnopólového úspechu je Ján Baranovič, ktorý trénuje všetky dievčenské kategórie KVP Kúpele. Pod jeho taktovkou získali družstvá štyri majstrovské tituly v žiačkach, kadetkách, juniorkách i ženách. Práve tréner piešťanských vodnopólistiek pre Piešťanský týždeň zhodnotil úspešnú sezónu.

Vodnopólové družstvo žien získalo majstrovský titul bez straty bodu.

► Rozoberme si všetky štyri tituly majsteriek Slovenska pekne poporiadku – od najmladších. Piešťany patria dlhé roky k špičke, získali ste tretí titul po sebe…

Pri žiačkach som o titule vôbec nepochyboval. Situácia vo vodnom póle je taká, kto má viac hráčok, je lepší. My máme v kádri 17 dievčat a sú družstvá, kde dajú ledva dohromady 13-členný základný káder. Do sezóny sme išli s jednoznačným cieľom vyhrať a to sme aj potvrdili. Musím vyzdvihnúť dievčatá, ako sa v kľúčových chvíľach dokázali zomknúť. Takisto patrí veľká vďaka rodičom, ktorí odvádzajú skvelú prácu, vozia deti na tréningy, zápasy a takisto organizovali turnaje z vlastných prostriedkov. V tejto kategórii vidím veľkú budúcnosť.

► U kadetiek ste triumfovali aj v minulom ročníku. Ako ťažké bolo prvenstvo obhájiť?
Začínali sme s predsavzatím, že minulý rok sme súťaž kadetiek do 17 rokov vyhrali a titul sme chceli obhájiť. V tejto kategórii máme tri reprezentantky, ktoré sú také talentované, že hrajú aj za ženskú reprezentáciu. Napokon sme v sezóne jednoznačne dominovali a k titulu sme dokráčali bez prehry.

Tréner Ján Baranovič dáva pokyny svojim zverenkyniam.

► V predchádzajúcej sezóne utiekol juniorkám titul len tesne, no teraz ste nezaváhali a dotiahli sezónu do šťastného konca…

Verili sme, že pri troche šťastia sa podarí zabojovať o titul aj medzi juniorkami, kde nám to minulý rok ušlo len tesne. Bol to boj do posledného zápasu. Mali sme smolu, že nám v záverečnom kole ochoreli viaceré hráčky. Nastúpili však s teplotou a zápas, ktorý sme museli vyhrať, zvládli. Baby pochopili, že musia prekonať samy seba. Ocenil som, že sa takto dokázali prekonať.

► Veľkou senzáciou je historický úspech v ženskej kategórii, kde je konkurencia o niečo kvalitnejšia. Čo bolo jeho základom?
V ženskej kategórii máme väčšinou piešťanské hráčky, čo sú v juniorskom veku. Vedel som, že v Košiciach skončila talianska reprezentantka Cinzia Ragusa a oslovil som ju, či by nám nešla pomôcť s metodikou tréningov a popritom si zahrala. Súhlasila a odvtedy som veril, že aj tu môžeme zabojovať o medailu. Tak, ako ona dirigovala hráčky, to tréner z brehu nedokáže. Veľká časť úspechu patrí jej. Ženskú súťaž sme nehrali niekoľko rokov a situácia sa vyvinula tak, že sme od prvého kola mali jasne navrch a všetko nám hralo do karát. Konkurentom niektoré hráčky vypadli, využili sme situáciu a dotiahli sme to do víťazného konca. Pre mňa je stále neuveriteľné, čo sme dosiahli.

► Piešťany sú dlhé roky baštou vodného póla, vyrástli tu viaceré vodnopólové osobnosti. Spomínali ste, že tu aktuálne hrávajú tri talentované reprezentantky, ktoré výraznou mierou prispeli k titulom vo viacerých kategóriách. Dajú sa považovať za budúcnosť piešťanského, ale i slovenského vodného póla?

Máme tu tri výnimočné hráčky. Keby prestúpili do iného klubu všetky, budúci rok bude majstrom. Ide o Natašu Rybanskú, Barboru Baranovičovú a Beátu Kováčikovú. Hovorím, že môžu slovenské vodné pólo dotiahnuť na olympiádu, keď budú zdravé a vydržia. Samozrejme je to kolektívny šport, ale keď sa zíde takýchto pár talentov, dokáže sa okolo nich vytvoriť kolektív.

Vodné pólo a Piešťany patria už dlhé roky k sebe.

► Piešťany stále nemajú krytý bazén, čo vám značne komplikuje situáciu v tréningovom procese. V zimných mesiacoch musíte dochádzať do Nového Mesta nad Váhom. Dokedy sa dajú v takomto režime dosahovať podobné výsledky ako uplynulý rok?
Nášmu klubu sa podarilo bazén na Eve trochu zrekonštruovať. Máme 195 centimetrov hlbokú vodu, doteraz bola 160 a v tom sa zázraky robiť nedali. Keď prídeme do bazénov, kde je hĺbka dva metre a tu boli naučené dievčatá skákať, tak nedokážu konkurovať. Tréning v tomto hlbokom bazéne nám veľmi pomohol a prispela aj skutočnosť, že sme na Eve mohli trénovať od apríla. Za apríl a máj sme natrénovali toľko, koľko by sme v Novom Meste nad Váhom nedokázali. To bol v konečnom dôsledku kľúčový ukazovateľ. V minulých obdobiach sme v apríli a v máji išli výkonnostne dole a teraz to gradovalo. Keby takéto podmienky boli celoročné, nemali by sme problém ani v chlapčenských kategóriách, pretože tam je konkurencia širšia.

Súpisky majsteriek



■ Ženy: Petra Stručková, Kristína Stehlíková, Beáta Kováčiková, Natália Šoltýsová, Barbora Baranovičová, Miroslava Stankovianska, Simona Pažická, Cinzia Ragusa, Jeannetta Pažická, Michaela Klampárová, Nataša Rybanská, Katarína Galová, Anna Hanusová, Karin Kačková

■ Juniorky:
Petra Stručková, Emi Kissová, Beáta Kováčiková, Mária Budková, Barbora Baranovičová, Kristína Klampárová, Monika Sedláková, Silvia Kozáková, Tamara Kolárová, Michaela Klampárová, Nataša Rybanská, Laura Juricová

■ Kadetky: Petra Stručková, Emi Kissová, Beáta Kováčiková, Mária Budková Barbora Baranovičová, Silvia Kozáková, Monika Sedláková, Linda Doktorová, Tamara Kolárová, Kristína Klampárová, Nataša Rybanská, Laura Juricová, Kateřina Kalužová, Katarína Grežďová

■ Žiačky:
Emi Kissová, Dajana Motyčková, Beáta Fándliová, Katarína Grežďová, Silvia Kozáková, Monika Sedláková, Dominika Fedorková, Tamara Kolárová, Kristína Klampárová, Nela Mešterová, Daniela Motyčková, Kateřina Kalužová, Barbora Hrebíková, Tamara Teličiaková, Katarína Bojnová

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav