Varili z netradičných surovín

  • Mladí dnes / Školy
  • 23. júna 2016, 13:06
  • Autor:am

Spojená škola v Piešťanoch sa v spolupráci s Nadáciou Volkswagen zapojila do zaujímavého projektu. Do svojich jedálničkov sa v posledných týždňoch snažili zakomponovať dnes už netradičné suroviny, ako je pohánka, ovos a cícer.

Spolupráca školy so spomínanou nadáciou sa uskutočňuje už druhý rok. „Navrhli, že by sme sa mohli zaoberať zdravými potravinami a vytvoriť z nich zdravé jedlá, pretože tu máme aj deti, ktoré majú stravovacie obmedzenia,“ informovala pedagogička Jana Kvaková. „Ovos, pohánka a cícer sú zabudnuté rastliny, chceli sme ich dostať do povedomia a ukázať deťom, ako rastú, chutia,“ povedala J. Kvaková.

Spolu s učiteľkami si deti najprv rastlinky zasadili na záhrade za školou a pozorovali, ako kvitnú a dozrievajú. Staršie deti vyhľadávali na tabletoch zakúpených z prostriedkov nadácie recepty k týmto netradičným surovinám. „Zapájali sme deti do informatickej výchovy. Sú zručné,“ prezradila J. Kvaková. Pedagogičky im počas prípravy jedla vysvetľovali, na čo je ktorá dobrá, ako podporuje zdravie, dokonca ich aj vyzývali, aby nahlas čítali nápisy na obaloch. Deti sa tak zabavili, socializovali a aj sa niečo naučili.

Za spoločným stolom si deti olúpali a nastrúhali zeleninu a ovocie, pomáhali vyberať hrnce, zohrievať vodu v kanvici a napokon jedlá odborne ochutnávali. Malým maškrtníkom sa varenia zaľúbilo. „Deťom jedlá chutili. Prvé sme robili keksíky z ovsených vločiek, a keďže boli sladké, tak to pre ne bolo výborné,“ s úsmevom doplnila kolegyňu pedagogička Janka Hodulová.

Všetky zrealizované recepty budú dostupné aj na webovej stránke školy v špeciálnom elektronickom katalógu. Poslednou fázou bude exkurzia do Výskumného ústavu rastlinnej výroby, kde si deti pozrú aj ďalšie rastliny. I po skončení projektu sa však chcú v spojenej škole podobným projektom naďalej venovať. „Deti málo používajú strukoviny, takže ďalší projekt bude o nich. Opäť je to niečo zdravé a netradičné,“ dodala J. Kvaková.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín