La Gioia ladila s Dobrou muzikou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. júna 2016, 11:21
  • Autor:am

Spojenie operného spevu a ľudovej muziky nie je možno tradičné, no dokáže vytvoriť nezabudnuteľný zážitok. Presvedčili sa o tom i diváci v Dome umenia v rámci 61. music festivalu Piešťany. V stredu 15. júna tam s projektom Ladíme vystúpilo mužské trio La Gioia s kapelou Dobrá muzika. Skvelí speváci si pre Piešťanský týždeň zaspomínali i na svoje účinkovanie v televíznej talentovej súťaži.

Umelci zaspievali výnimočné verzie známych skladieb, ako je Sinatrov hit My way, vo vlastnom prevedení s názvom La mia strada. Diváci si vypočuli tiež Memory z muzikálu Cats, ale i piesne Miroslava Žbirku či Bryana Adamsa. Emotívne výkony tvoriace zimomriavky nútili publikum k silnému potlesku.
„Návštevníci si mohli vychutnať výnimočné spojenie vokálnych interpretov, ktorí predstavujú operné úpravy a aranžmány známych skladieb a árií. Na druhej strane inštrumentálni sólisti Dobrá muzika hrajú väčšinou folklór. Symbióza je v tom, že návštevník mal možnosť počuť prelínanie vážnej hudby a folklóru,“ informovala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia. Speváci z La Gioia sa v Piešťanoch neobjavili po prvý raz, spolupracuje sa s nimi príjemne.

Bývalí kmeňoví hráči Lúčnice, šesť muzikantov hovoriacich si Dobrá muzika, sa spojili s trojicou operných spevákov práve v projekte Ladíme. „Spolupráca vznikla na vonkajší podnet, dostali sme tip od ľudí z hudobnej brandže, že podobné spojenie by mohlo byť šťastné. Stretli sme sa a počas niekoľkých skúšok sme zistili, že to má význam a skutočne nám to spolu ladí. Je to iné ako piesne, ktoré bežne spievame. Zo spojenia vychádzajú nádherné harmónie zvuku orchestra a hlasov. Máme z toho veľkú radosť,“ prezradil barytonista Peter Ďurovec z La Gioia.

Trojica sympatických mužov spieva pop-operný štýl, mnohí si ich pamätajú z talentovej súťaže. „Hudobná verejnosť nás pozná, vie, čo má od nás čakať. Samozrejme, že nám pomohlo dostať sa do povedomia aj vďaka súťaži. Musím však povedať, že to bola dvojsečná zbraň. Na začiatku nás poznala širšia verejnosť, ale po približne dvoch rokoch sme prestali žiť zo slávy a museli sme dokázať, že nie sme jednorazový projekt a chceme tu byť dlhšie,“ povedal P. Ďurovec. Hudba ich však živí doteraz. „Zanechali sme svoje predchádzajúce zamestnania. Darí sa nám lepšie ako dovtedy,“ pousmial sa spevák s prezradil, že ľudia ich na ulici stále spoznávajú, a to najmä v trojici. Na záver pochválil Piešťancov i mesto: „Vždy sa tu hrá výborne, lebo je tu jednak kultivované publikum, ale tiež dobrý zvuk a krásna sála. Nebývame ďaleko od Piešťan, konkrétne ja som z Nitry, a tak si sem-tam urobím výlet. Veľmi sa mi tu páči.“


Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava