Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. júna 2016, 12:58
  • Autor:Prebraté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Banánový koláč


Tento recept je z kategórie Ein Kessel Buntes – všetko nahádžete do misy, rozmixujete, prelejete do formy a upečiete. Preto sa ani netreba čudovať, že recept bol priložený k mixéru, ktorý som si pred rokmi kúpil.

Najprv zohrejte rúru na 180 °C. V mixéri rozmiešajte 2 vajcia, 140 gramov cukru (ak máte hnedý, použite ten, lebo teraz je v móde; budete za uvedomelého) a jedno malé maslo rozkrájané na kocky, ktoré ste nechali zmäknúť pri izbovej teplote. Keď ste to rozmiešali (po modernom homogenizovali), pridajte 225 g hladkej múky, 3 roztlačené banány, 2 lyžice medu zohriateho v mikrovlnke (aby bol tekutý), polovicu prášku do pečiva (6 gramov) a 2 lyžičky škorice. Ak máte mlynček na obilniny alebo mak a dokážete celú škoricu zomlieť na prach, tak super, lebo vôňa čerstvo pomletej škorice je pecka; avšak nech vás boh chráni, ak by ste chceli strúhať celú škoricu na strúhadle. Opäť homogenizujte.

Masu prelejte do maslom vytretej formy na biskupský chlieb a šup do rúry na 45 minút. Koláč by mal byť hotový, ale možno ešte nebude. Zoberte špajdľu, zapichnite ju do koláča a vytiahnite. Ak je čistá, koláč je hotový. Ak sa na ňu nalepilo cesto, doprajte mu ešte pár minút v príjemnom teple vašej rúry. Keď je koláč hotový, štvrťhoďku ho nechajte chladnúť vo forme, až potom vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke. K tomu šľahačka, hotovo.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 14. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof