Maturity: 54 štvrtákov neuspelo, najlepší boli Vrbovčania

  • Mladí dnes / Školy
  • 15. júna 2016, 09:20
  • Autor:vd

Drvivá väčšina stredoškolákov je už buď prijatá na vysoké školy, hľadá si zamestnanie či ešte chvíľu prázdninuje. Ako dopadli maturitné skúšky? V Piešťanskom okrese, kde sa nachádza sedem stredných škôl, maturovalo spolu 510 žiakov. Z nich až 54, čo je viac ako desatina štvrtákov, sa buď k maturite pre zlý prospech ani nedostali alebo pri maturitách neuspeli. Našli sa aj takí, čo si predĺžili ústne skúšky na druhý septembrový termín. Ak by jestvovala pomyselná čaša víťazov, získali by ju Vrbovčania, kde skúšku dospelosti nemusí nik absolvovať v náhradnom septembrovom termíne.

■ „Naši študenti zmaturovali všetci,“ tešil sa z úspechu 67 maturantov z troch tried riaditeľ Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom, František Glos. Po prvýkrát v histórii školy maturovali zo slovenského jazyka 48 štvrtáci z dvoch tried bilingválneho gymnázia, ostatné skúšky ich čakajú v piatom ročníku.

■ Na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch maturovalo 138 študentov posledného ročníka 4-ročného, ako aj 8-ročného študijného programu. V marci sa študenti posadili k riešeniu písomných častí maturitných skúšok, ktoré sú určené Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania, a v máji dokazovali svoje vedomosti pred odbornými komisiami pri ústnych skúškach. Učitelia si počas piatich dní vypočuli 553 odpovedí. Zo slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka maturovalo všetkých 138 študentov. Podľa riaditeľky školy Miroslavy Hankovej po dlhom období primátu humanitných voliteľných predmetov v posledných rokoch stúpa na gymnáziu záujem študentov získať maturitnú skúšku z prírodovedných predmetov. „To sa prejavilo aj vo vysokom počte maturantov z matematiky, biológie, chémie a fyziky. Záujem študentov maturovať z voliteľných humanitných či prírodovedných predmetov sa v podstate vyrovnal,“ uviedla M. Hanková. Študenti Gymnázia Pierra de Coubertina sa na svoje skúšky dospelosti pripravovali usilovne, o čom svedčia pekné výsledky na mnohých maturitných vysvedčeniach. Z trinástich maturitných predmetov bol v desiatich priemer známok do 1,9. Päť percent maturantov, čiže osem študentov, si však nedokázalo zopakovať či osvojiť množstvo učiva a pripraviť na skúšky dostatočne, a preto sa bude musieť posadiť ku knihám aj počas leta a zabojovať o skúšku v septembri. „Maturita aj tento rok ukázala, že naši absolventi sú veľmi dobre pripravení postúpiť o stupeň vyššie a úspešne zvládať učivo na univerzitách a vysokých školách na Slovensku aj v zahraničí,“ dodala M. Hanková.

■ V Strednej odbornej škole obchodu a služieb Piešťany pristúpilo k ústnym maturitným skúškam 47 žiakov, zmaturovalo 40. Siedmi si zopakujú maturitu z praktickej časti odbornej zložky v septembri. Z angličtiny budú robiť opravné skúšky piati a z nemčiny dvaja. Ako uviedla riaditeľka školy Anna Zálešáková, „v minulých rokoch mávali študenti problémy s materinským jazykom, teraz to bola angličtina. Študenti zrejme podcenili prípravu. Na našej škole deväť žiakov neukončilo úspešne štvrtý ročník, po absolvovaní opravnej skúšky budú maturovať v septembri spolu s neúspešnými maturantmi.“ Maturitné skúšky prebehli bez väčších problémov. Brány školy za sebou poslednýkrát zatvorili absolventi odborov kuchár, čašník, kozmetik a obchod a podnikanie.

■ Osemnásť žiakov maturovalo tento rok na Strednej odbornej škole technickej v Piešťanoch. Jedného však učitelia nepripustili k ústnej skúške, pretože neukončil štvrtý ročník. „V auguste ho čaká komisionálna skúška z odborného predmetu. Okrem toho dvaja žiaci nespravili maturitnú skúšku z nemeckého jazyka, teda úspešne u nás zmaturovalo 15 žiakov,“ skonštatovala zástupkyňa školy Daniela Kulíková. Po maturitách čakali úspešných študentov ešte ďalšie skúšky, ktoré im otvoria dvere do zamestnania. V stredu 8. júna získali takzvané osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie činnosti na technických zariadeniach elektrických – paragraf 21.

■ Rovnaké skúšky si urobili po úspešných maturitách aj študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch. Podľa riaditeľa Jozefa Kolníka na priemyslovke maturovalo 89 študentov, siedmi neuspeli. „Ťažšia bola pre našich študentov angličtina a problémy mali i s odbornými predmetmi – počítačovými sieťami. Tí, čo zmaturovali a nehlásia sa na vysoké školy, majú veľké predpoklady uspieť aj vďaka certifikátu v každej firme, ktorá vykonáva elektroinštalačné práce. Firmy si paragraf 21 vyžadujú, u nás ho získali zadarmo v rámci štúdia. Nemusia za skúšku platiť,“ povedal J. Kolník.

■ V Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch maturovalo tento rok 91 žiakov, 83 uspelo. Riaditeľ školy Ladislav Blaškovič skonštatoval: „Veľmi dobre dopadla externá časť maturitnej skúšky, v anglickom jazyku v úrovni B1 sa naši maturanti umiestnili dvadsať percent nad republikovým priemerom a v nemeckom jazyku boli o trinásť percent lepší ako priemer na Slovensku.“

■ V Strednej odbornej škole záhradníckej v Piešťanoch maturovalo 25 žiakov praktickými a externými skúškami. „K ústnym sa prepracovalo 18 žiakov, dvaja si ich predĺžili na druhý septembrový termín. Ostatní si najprv musia najskôr opraviť nedostatočný prospech štvrtého ročníka, potom v septembri môžu pristúpiť k maturitám,“ uviedla riaditeľka Eva Stručková. „Myslím si, že žiakov nemalo čo prekvapiť, skôr niektorí podcenili prípravu počas štúdia a spoľahli sa na ‘šťastie‘. Môžeme však konštatovať, že maturitné skúšky zvládli a dosiahli očakávané výsledky,“ dodala E. Stručková.

■ Stredná odborná škola Rakovice sa v piatok 10. júna lúčila definitívne s maturantmi slávnostnou akadémiou. „K maturitným skúškam sa u nás tento rok prihlásilo 35 žiakov, piati si skúšky zopakujú v septembri. V praktickej časti podali naši žiaci výborné výkony, no stres sa podpísal pri skúškach z anglického jazyka. Vystresovaní študenti nedokázali interpretovať ani to, čo veľmi dobre vedeli, nekomunikovali,“ zhodnotila situáciu riaditeľka Mária Múdra. V konečnom dôsledku táto škola pripravuje odborníkov hlavne pre prax a odborné predmety zvládli študenti excelentne.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 14. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav