Prívalová voda zatopila Šterusy, Kočín aj Dolný Lopašov

  • Spravodajstvo
  • 7. júna 2016, 08:50
  • Autor:vd

Silný prívalový dážď zatopil viaceré
miesta Slovenska aj nášho regiónu.
Pod dažďovou vodou zmiešanou
s blatom, ktorá sa valila z kopcov
a z polí, boli v sobotu 4. júna
obce Šterusy, Dolný Lopašov i Kočín.
Obyvatelia zažívali dramatické
okamihy. Potoky nestíhali prijať
tisíce kubíkov prívalovej vody.
Tá zaplavila nielen futbalový štadión
v Kočíne, ale aj cesty, záhrady
a priľahlé pozemky v Šterusoch
i v Dolnom Lopašove.

Starostka Šterús Zdenka Vlkovičová požiadala o pomoc pri odstraňovaní nánosov blata a štrku z hlavných komunikácií členov Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) vo Vrbovom. Časť z nich sa v sobotu podvečer vracala zo súťaže v Maduniciach. „Do Šterús vyrazili o 17.20 h traja naši dobrovoľníci s technikou CAS 21. Potom prišli ďalší dvaja. Starostka nás požiadala o odstránenie nánosov blata a štrku z hlavných komunikácií. Použili sme lopaty, cesty vystriekali a očistili vysokotlakovým prúdom vody,“ informoval nás Filip Gono, šéf DHZ Vrbové. Hasiči s prácami v Šterusoch skončili okolo deviatej večer.

Dramatické chvíle prežívali aj ich kolegovia z Dolného Lopašova. Najskôr zachraňovali a potom aj oni pridali na svoje facebookové profily videá i fotky zo záplavy. Pri videu zachytávajúcom prívalovú vodu valiacu sa obcou bol komentár správcu profilu DHZ Dolný Lopašov na sociálnej sieti: „Potvrdilo sa, že ak sa nečistia potok a zberné kanály na zachytenie vody z dažďov, vzniknú zbytočné škody na majetku občanov. Opäť sa potvrdilo aj to, že je tu veľa jedincov, ktorí si z toho robia atrakciu fotením, no pridať sa k niekomu na pomoc, je nad ich chápanie. I napriek tomu, že od obce máme doteraz minimálnu podporu, sme sa ako DHZ zišli v hojnom počte a pomohli zmierniť následky dažďa v čo najväčšej miere.“ Lopašovčania ukončili práce v sobotu o jedenástej večer, pokračovali na druhý deň, v nedeľu 5. júna. Zároveň sa poďakovali hŕstke obetavých občanov, ktorí sa zapojili do záchranárskych prác.

Kočínsky futbalový štadión zaplavil prívalový dážď.

Najmä v Šterusoch, kde sa voda liala aj napriek ochrannému valu z kukuričných polí nad cintorínom a nestíhala odtiecť potokom, sa rozprúdila živá diskusia. Ľudia, ktorých záhrady či obydlia zatopilo, skonštatovali, že v regióne zmizli nevhodnou poľnohospodárskou činnosťou remízy zelene, ktoré chránia územie predpovodňami, silným vetrom i zvetrávaním pôdy. Ak poľnohospodári budú i naďalej v inkriminovaných miestach sadiť riedke okopaniny, nie husto siate plodiny s hustým koreňovým systémom, voda sa cez polia prevalí, a situácie sa budú opakovať donekonečna. K tomu sa pridáva i spomínané čistenie toku potokov, zberných kanálov, spriechodnenie vpustí či likvidácia náletových drevín na brehoch tokov.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 7. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof