Participatívny rozpočet schválili tesnou väčšinou hlasov

  • Spravodajstvo
  • 7. júna 2016, 14:38
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Participatívny rozpočet bol aj témou májového piešťanského zastupiteľstva. Dvadsaťtisíc eur, ktoré si na tento účel vedenie radnice v mestskom rozpočte vyčlenilo, zastupiteľstvo len tesnou väčšinou hlasov nakoniec prikleplo. Napriek tomu sa pred hlasovaním vedeniu mesta ušla poriadna dávka kritiky.

Vedenie radnice predložilo na poslednom zastupiteľstve návrh štatútu participatívneho rozpočtu mesta Piešťany na rok 2016. Podľa zdôvodnenia sa radnica snaží týmto spôsobom umožniť obyvateľom rozhodovať o využití časti rozpočtu.

Uvedený druh rozpočtu nie je vo východoeurópskych končinách ešte úplne bežný. Stanovenie spôsobu a krokov, ako dosiahnuť maximálnu objektívnosť pri rozdelení položiek participatívneho rozpočtu na jednotlivé projekty, je však proces, ktorý sa prispôsobuje jednotlivým mestám z hľadiska ich daností. Má tiež presne stanovené postupnosti. Práve v tom má podľa poslancov viacero zlých principiálnych nastavení.

Suma 20-tisíc eur je pre viac ako dvadsaťmiliónový rozpočet kúpeľného mesta podľa viacerých poslancov nedôstojná, a ak sa už má radnica do realizovania tohto kroku pustiť, mala by proces nazvať testovacím. Najtvrdšiu kritiku vyslovila poslankyňa Iveta Babičová: „Je to populistické zaškrtnutie predvolebného sľubu. Naplánovali ste to z predaja mestského majetku. Nabaláchame ľudí, a ak sa nič nepredá, potom im povieme ‘sorry‘, nič nebude, lebo sme nič nepredali.“ Poslankyňa tiež upozornila, že elektronické hlasovanie, ktoré chce vedenie mesta použiť, sa dá zmanipulovať spôsobom, ako sa to stalo nedávno u jedného z reťazových obchodov pri hlasovaní o detské ihrisko.

Podľa poslanca Petra Jančoviča je výhradne elektronická forma podávania návrhov a hlasovania za ne rovnakou formou výrazná diskriminácia veľkej časti obyvateľov Piešťan. Andrej Klapica zdôraznil, že je to len blokovanie mestských peňazí a množstvo administratívy spojenej s niečím, čoho efekt bude len zanedbateľný.

„Na investičnom oddelení, ktoré by malo riešiť akcie vyvolané týmto druhom rozpočtu, pomaly nemáme nikoho, kto by sa venoval investíciám z bežného rozpočtu. A my ich ideme ešte zaťažovať týmto,“ dotkol sa personálnej situácie na zamestnanecky zdecimovanej radnici po Tamajkových optimalizačných opatreniach poslanec Juraj Brna.

Primátor Miloš Tamajka z dôvodu práceneschopnosti na májovom zastupiteľstve nebol prítomný. Prvý viceprimátor Michal Hynek v tejto časti diskusie za rokovacím stolom viac chýbal ako bol zúčastnený, a tak na výhrady poslancov nemal kedy reagovať. Za vedenie mesta vystúpil len prednosta mestského úradu Eduard Strapatý, ktorý zastupiteľstvo presviedčal, že i napriek krátkosti termínu všetko stihnú.

Poslanci aj napriek výhradám tesnou väčšinou návrh štatútu participatívneho rozpočtu schválili. Predkladanie projektov určili v termíne od 1. júna do 30. júna 2016. Po uzávierke projekty vyhodnotí pracovná skupina a tie, ktoré spĺňajú kritériá, sa zverejnia na webovej stránke mesta. Podľa schváleného štatútu sa diskusia k projektom a samotné hlasovanie uskutoční v období vypuknutia hlavnej dovolenkovej sezóny v termíne 6. júla až 24. júla. To, čo občania vyberú, chce radnica stihnúť zrealizovať do konca tohto roka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 7. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof