Gajdoši hrali, Piešťanci tancovali

  • Spravodajstvo
  • 7. júna 2016, 15:10
  • Autor:vd

Andrej Budislav Jobus – v hnedom klobúčiku, hlava pomazaná, vlasy voľne spustené na ramená. Mešce naboku historického kostýmu a v rukách úžasný nástroj. Kvíli aj spieva, raduje sa i plače – slovenské gajdy. Spolu s ostatnými nadšencami gajdošského umenia a príbuznými zosnulého výrobcu gájd i gajdoša Rastislava Trnovca, povolal na slávnostný koncert do Hudobného pavilónu v mestskom parku v Piešťanoch gajdošov z celého okolia.

Podujatie, ktoré pripravilo mestské kultúrne stredisko v predvečer otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, si užili nadšenci gajdošskej hudby. Tancovali i malé deti.

„Nemáme pripravený žiadny scenár. Zišli sa tu gajdoši z rôznych regiónov. Sú tu zástupcovia z Novej Dubnice, Veľkého Zálužia pri Nitre, Devínskej Novej Vsi, Piešťan, Vrbového i z Čachtíc. Okolo pätnásť účinkujúcich si zahrá svoje typické piesne. Vieme dať dokopy aj nejakú spoločnú pieseň, preto sa kolektív volá Spojené huky Slovenska. Týmto koncertom chceme vzdať česť nášmu kamarátovi. Pripomíname si desiate výročie odchodu Rastíka Trnovca, ktorý urobil obrovský kus roboty pre záchranu gájd. Určite aj vďaka nemu zaradili slovenské gajdy a gajdošskú kultúru ako nehmotné svetové dedičstvo, čo sa nepodarilo ani škótskym gajdám či českým dudám,“
uviedol A. B. Jobus.

„Málokto má informáciu o tejto rarite, z čoho sa ja veľmi teším. A tiež sa teším na to, že si ako gajdoš zahrám s viacerými gajdošmi spolu, to sa mi stáva párkrát do roka. Niektorý rok sa mi stane, že aj vôbec,“ dodal organizátor. Gajdošstvu sa venuje od roku 1995, gajdy aj vyrába. „Doma ich mám zavesených dvadsaťštyri kúskov. Je to nástroj, ktorému som úplne prepadol. Keď som počul prvý raz slovenské gajdy, naskočila mi husia koža,“ znelo vyznanie A. B. Jobusa.

Región Vrbového prezentovali svojou muzikou Vrbovské vŕby v zložení A. B. Jobus, jeho syn Rasťo Jobus, synovec Ondrej Jobus, ktorý nahradil chýbajúceho bubeníka, a bratia Peter a Juraj Vlčkovci z Čachtíc. Sestra zosnulého R. Trnovca, Miriam Šupenová, z úcty k bratovi a gajdošstvu nacvičila s tanečníkmi Základnej umeleckej školy v Piešťanoch historický tanček. V Piešťanoch mal premiéru.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 7. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof