ZŠ Brezová oslavuje 40-tiny, štrngať si budú učitelia so žiakmi

  • Mladí dnes / Školy
  • 25. mája 2016, 10:37
  • Autor:Viera Dusíková

Predstavte si obrovskú školu, do roku 1975 najväčšiu v Piešťanoch. Všetko tam voňalo novotou, nátermi, farbami. Aj lavice a stoličky. Boli tu tabule, ktorých sa ešte nikdy krieda nedotkla. V kotlíkoch a na sporákoch školskej kuchyne sa ešte nikdy nevarilo. Po rebrinách v telocvičniach sa ešte nikdy nešplhalo. Všade čisto, nádherne, dalo sa tam zablúdiť i šmýkať po zábradlí i podlahe. Stačilo sa len vonku nadýchnuť, vojsť, trošku sa od vchodu rozbehnúť a šmyknúť po extrémne klzkom linoleu až k zborovni. Ale beda! Tam už číhal riaditeľ. „Mišóóóó, poď sem! Tisíckrát ti opakujem, že šmýkať sa tu nebude!“

Takéto a mnohé iné spomienky sa uchovali v pamäti prvých žiakov, ktorí nastúpili pred štyridsiatimi rokmi na 7. Základnú deväťročnú školu v Piešťanoch, ktorá sídlila na Balakovskej ulici. Dnes ju volajú ZŠ Brezová. To preto, že po revolúcii premenovali Balakovskú na Brezovú ulicu. Lemujú ju vysoké brezy. Keď školu 1. septembra 1975 otvárali, ešte tam brezy neboli, chýbal aj športový areál. To všetko budovali žiaci spolu s učiteľmi. Ak by sa brezy rozhovorili, prezradili by, koľko prvých lások sa pod ich korunami prechádzalo i to, koľkokrát škola získala ocenenie Škola roka.

Históriu začali písať 1. septembra 1975


Prvého septembra 1975 sa v novej 7. Základnej deväťročnej škole v Piešťanoch zišlo 819 žiakov so svojimi učiteľmi, ktorých sem dobrovoľne – nasilu „prevelili“ z ostatných preplnených škôl v meste. Prvým riaditeľom sa stal skúsený manažér i učiteľ Peter Poprac, jeho zástupcami boli dynamický a veľký chlap s hromovým hlasom, Alexander Jambor a ako jeho protiklad – nižší, stále sa usmievajúci a láskavý Július Matulčík. V druhom roku pôsobenia nastali zmeny vo vedúcich funkciách i v učiteľskom kolektíve. Do dôchodku odišiel P. Poprac, na jeho miesto nastúpil A. Jambor, ktorý viedol školu až do svojej predčasnej smrti v roku 1990. Žiaci sa pred ním triasli ako osiky, stačil len jeho prísny pohľad a krik na chodbe. Pritom tušili, že tento veľký chlapisko sa dá natierať na chlieb.

Prvý pedagogický kolektív, ktorý na škole pôsobil. Od roku 1976 ho viedol Alexander Jambor (v dolnom rade uprostred).

V tom čase zaznamenali obrovský prílev nových žiakov do školy. Tried bolo síce veľa, no každá mala aj po 37 žiakov. Praskali vo švíkoch. Pre učiteľov ťažké obdobie, lebo všetci pracovali v preplnených priestoroch. Každý rok riešilo vedenie školy problém, kam pribúdajúcich žiakov umiestniť. Najvyšší počet, až 1501 školákov na „sedmičke“, ako ju každý volal, zaznamenali v roku 1989/1990. Tento stav zotrval až do 1. septembra 1992, keď na sídlisku Adam Trajan otvorili deviatu základnú školu, dnešnú F. E. Scherera.

Siedmu základnú školu v rokoch 1990-2009 viedla Daniela Tarasovičová. Od roku 2010 v jej čele stojí Bronislava Fačkovcová. S účinnosťou od 1. januára 1998 Obvodný úrad v Piešťanoch vydal zriaďovaciu listinu pre štátnu rozpočtovú organizáciu s právnou subjektivitou pre ZŠ Brezová 19, Piešťany.

„Naj“ vyučovacou pomôckou bola krieda


Na svoje začiatky pôsobenia na tejto škole si zaspomínala učiteľka slovenčiny a dejepisu Františka Schuchmanová: „My, ktorí sme v nej 1. septembra 1975 začínali, snažili sme sa žiť tak, ako sa vtedy dalo a mohlo. Mnohým z nás odvtedy už zostarli kolená a osiveli vlasy, no naša škola je vynovená, krásna, plná sily a energie. Na začiatku existencie školy nebolo ešte audiovizuálnych pomôcok, a tak často jedinou pomôckou vyučovacieho bola krieda. V tom víre kriedového prachu ostali moje myšlienky, moja láska v histórii, k slovenčine, moja láska k deťom, k mládeži, môj život. Verím, že v srdciach mojich žiakov je malá iskierka ozveny toho kriedového prachu a túžba po poznaní, pretože túžba je najväčšou odmenou učiteľa. Stáva sa, že dostanem túto odmenu v pozdrave od bývalých žiakov. Spomínajú na prežité školské chvíle: oni v lavici, ktorú mali radi, a ja za katedrou, ktorú som mala rada.“

Vychovávateľky aktuálne pôsobiace v školskom klube detí.

Riaditeľka vyrastala v laviciach sedmičky


Aj súčasná riaditeľka B. Fačkovcová vyrastala v laviciach sedmičky. Vtedy sa volala ešte Mamrillová. Iste ani netušila, že o štyridsať rokov sa bude prihovárať svojim dávnym učiteľkám i súčasnému kolektívu na slávnostnej akadémii, ktorú v škole chystajú. „Pod všetkými úspechmi tejto školy sú podpísaní moji terajší aj bývalí spolupracovníci, terajší i bývalí žiaci, z ktorých mnohí vstúpili na športovú, vedeckú či politickú scénu a jej dobré meno šíria naďalej. Jednou z absolventiek tejto školy som i ja. Už ako žiačka som štyri roky vdychovala jej atmosféru a vstrebávala potrebné vedomosti. Po rokoch pôsobenia na bratislavskom gymnáziu som sa na ‘sedmičku‘ vrátila ako učiteľka a o pár rokov som sa s veľkou zodpovednosťou rozhodovala, či sa mám stať riaditeľkou školy alebo nie. Nakoniec som prijala ‘vyzvanie do tanca‘ a túto zodpovednosť pociťujem čím ďalej, tým viac,“ uviedla riaditeľka školy.

Ilustr. foto

„Pri príležitosti jubilea úprimne ďakujem všetkým našim učiteľom, bývalým pedagógom a zamestnancom za vynaložené úsilie a obetavú prácu v prospech školy. Patrí im tiež ocenenie od všetkých, pre ktorých tu sú, teda od svojich žiakov, ich rodičov a celej spoločnosti. Nech sa naša jubilantka naďalej úspešne rozvíja a prispieva k výchove svedomitých, múdrych a zodpovedných mladých ľudí,“ zaželala B. Fačkovcová.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 24. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava