Komornejší výstup na Tematín bez rytierskych súbojov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. mája 2016, 08:54
  • Autor:vd

Prvý májový víkend si ľudia žijúci prevažne na pravej strane Váhu spríjemnili tradičným výstupom na jednu z dominánt stredného Považia, zrúcaninu hradu Tematín. Pri zdolávaní trasy si mohli vybrať z viacerých značených turistických ciest. Niektorí šliapali z Hrádockej doliny, iní z obce Lúka, ďalší sa vybrali pohodlnejšou trasou od Bezovca.

„Výstup bol pre mňa krásnym zážitkom nielen pre odľahlosť a výškový rozdiel, ale taktiež pre zaujímavú prírodu vôkol turistického chodníka, ktorým sme prechádzali a na ktorom sme stretali ľudí,“ povedal turista z Nového Mesta nad Váhom.

Strmé svahy na začiatku cesty od Hrádku niektorých slabšie kondične vybavených turistov takmer odradili. Nevzdal to však nik. Výstup bol mierne náročný, no keď sa víkendoví turisti dostali do cieľa, skonštatovali, že boli síce unavení, ale šťastní. „Prežili sme pekné sobotné popoludnie, pokochali sme sa výhľadmi. Okrem nás tam bolo okolo tretej popoludní asi sto ľudí. Ďalších sme stretávali na spiatočnej ceste,“ skonštatoval Vrbovčan Jaroslav Poturnaj. Pod hradom sa vytvorili skupinky, niektorí si opekali špekáčiky a slaninku, iní debatovali, vyhrievali sa na slnku, popíjali a likvidovali domáce zásoby z plecniakov.

Aký by to bol výstup bez piva? O osvieženie sa postarali hasiči z Lúky. „Oceňujem, že hrad sa mení k lepšiemu, sú tu viditeľné stopy po reštaurovaní a oprave,“ skonštatoval starší pán, ktorý chodí na Tematín už desiatky rokov vždy najbližší víkend k 8. máju, teda ku Dňu víťazstva nad fašizmom. Oproti iným rokom, keď na hrade bývali rytierske súboje, to bolo síce o niečo komornejšie, ale ľudia, ktorí sa chceli prevetrať a dať nohám i pľúcam zabrať, si výstup pochvaľovali.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof