Vo Francúzsku varili kapustnicu, videli najväčší hrad v Európe

  • Mladí dnes / Školy
  • 18. mája 2016, 15:04
  • Autor:Študenti HAĽW

Študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch zažili v rámci projektu Poznaním do Európy päť posledných aprílových dní vo francúzskom meste Baseilles. Mesto sa nachádza v severnej časti Francúzska v oblasti Champagne – Ardennes.

Lujza Marková, Natália Ottingerová, Michaela Zelenayová, Michaela Krajčovičová, Daniel Cisár a Michal Zámečník reprezentovali školu počas dní Európskej dediny, kde spolu s partnermi z Českej republiky, Poľska a Francúzska prezentovali národné špeciality. Tím pripravil kapustnicu, zemiakové placky, lokše, ktoré sa podávali s bryndzou, oškvarkami a so slivkovým lekvárom. Chutili aj kúpeľné oblátky, oštiepky, korbáčiky či nite.

Prijímacia škola pre hotelákov pripravila zaujímavý program. Navštívili Orval Abbey v Belgicku, známe svojou históriou a tiež výrobou piva a syra. Po prehliadke mesta sa presunuli na neďalekú súkromnú farmu L‘Auberge de la Ferme de Rochehaut, navštívili pivnicu s „vyzretou“ šunkou, kde bolo uskladnených 50-tisíc fliaš z päťsto rôznych odrôd hrozna. Hodinová prehliadka farmy vláčikom bola tiež pútavá.

Vo Francúzsku Piešťanci zažili i atmosféru pivnice – rodinného podniku Giraud Champagne House. Obedovali v Boulinngrin Brasserie v Remeši. Popoludní si prezreli katedrálu, ktorá je majstrovským dielom francúzskej vrcholnej gotiky.

Navštívili kráľa hradov, Sedan, najväčší opevnený hrad v Európe. Pevnosť pochádza z 11. storočia a v priebehu ďalších rokov bola doplňovaná o ďalšie obranné prvky. Veľká časť opevnenia pochádza zo 16. storočia. Hrad má 35 000 metrov štvorcových, bývalo v ňom štyritisíc mužov, najtenšia stena je sedem metrov široká a najhrubšia má 27 metrov.

Deň po výlete študenti vítali hostí v slovenskom stánku a ponúkali im kapustnicu a ostatné výrobky. Prijal ich aj primátor mesta na radnici. Posledný deň pobytu patril Európskej dedine. Do Baseilles zavítali významní hostia z regiónu a po cocktail party sa študenti hotelovej akadémie rozlúčili. Mesto opúšťali unavení, smutní, ale obohatení o nové vedomosti, skúsenosti, priateľstvá.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava