Hokejová Tipsport Liga v Piešťanoch v ohrození?

  • Hokej / Šport
  • 18. mája 2016, 08:25
  • Autor:T. Horký

Počas uplynulého týždňa sa v médiách objavila správa, že hokejový klub z Českej republiky VHK Vsetín by rád štartoval v najvyššej slovenskej súťaži a rád by kúpil licenciu od piešťanských havranov. Prezident ŠHK 37 Piešťany Jaroslav Lušňák pripustil, že má pred sezónou problém so zháňaním financií, no nič stále nie je isté a vedenie klubu robí všetko, aby sa Tipsport Liga v kúpeľnom meste hrala aj v nasledujúcej sezóne.

Hokejový Vsetín vraj podniká potrebné kroky, aby od budúcej sezóny mohol štartovať v najvyššej slovenskej súťaži. Klub z Lapača podľa serveru iSport.cz chce kúpiť licenciu od Piešťan, musí však zohnať potrebné financie. Pre slovenské kluby vraj účinkovanie Vsetína v súťaži nie je prekážkou. „Je to stále päťdesiat na päťdesiat. Nechceme do toho ísť pre dvojmesačnú slávu a za pol roka skrachovať,“ konštatoval konateľ VHK Vsetín Daniel Tobola.

Vsetín v 90. rokoch kraľoval v českej extralige, získal v nej šesť majstrovských titulov. Dres tímu obliekali také hokejové veličiny ako Pavel Patera, Martin Procházka, Jiří Dopita, Jan Tomajko, Radek Bělohlav, Roman Čechmánek, Tomáš Sršeň, Michal Broš, Rostislav Vlach, Antonín Stavjaňa či slovenskí útočníci Roman Stantien, Ján Pardavý alebo Oto Haščák. VHK momentálne doma pôsobí len v druhej lige, teda tretej najvyššej českej súťaži. „Vsetín je hokejové mesto. Na finále play-off druhej ligy sme mali vypredaný štadión. Ak v meste, ktoré má 30-tisíc obyvateľov, príde päťapoltisíc na hokej, o niečom to svedčí. Na Slovensku by sme istotne nevyhlásili útok na titul, ale náš divák je náročný a nechceli by sme byť len do počtu,“ uviedol nedávno D. Tobola.

Prezident ŠHK 37 J. Lušňák netajil, že komunikácia so Vsetínom prebehla. Nič však ešte nie je isté a vedenie klubu robí všetko, aby sa tento scenár neuskutočnil a aby najvyššia hokejová súťaž v Piešťanoch zostala naďalej. „Momentálne je stav päťdesiat na päťdesiat. Urobím všetko, aby sme tipsportligovú sezónu opäť naštartovali. Pokiaľ sa nám však nepodarí zohnať dostatočný balík financií, je v hre aj možnosť, že licenciu posunieme do iného mesta. Mládežnícky hokej by tu pokračoval v občianskom združení HK Havrani, mužský by sa však v Piešťanoch nehral,“ povedal J. Lušňák.

Vedenie ŠHK 37 už absolvovalo aj neformálne rokovanie s predstaviteľmi mesta Piešťany a poslancami mestského zastupiteľstva, kde predniesli svoje požiadavky na pomoc, ktorá by mala zabezpečiť zotrvanie havranov v Tipsport Lige. „Chceli by sme navýšiť čiastku na preplácanie energií na zimnom štadióne na maximálne 200-tisíc eur a žiadali sme aj podporu na mládež vo výške 40-tisíc eur. Takisto by sme privítali pomoc od mesta pri zháňaní partnerov,“ prezradil J. Lušňák.

V podobnej situácii sa piešťanský hokej nachádzal aj pred minulou sezónou. Vtedy radnica pomohla klubu sumou 83-tisíc eur na mládež a navýšením dotácie na energie. Otázka budúcnosti seniorského hokeja v kúpeľnom meste je stále otvorená, no hlavným problémom sú opäť financie. „Na rovinu poviem, že ma nebaví robiť z hráčov bezdomovcov. Keď chalanom mešká dva mesiace výplata, majú veľké problémy. Aj keď ju napokon dostanú, oneskorenie im skomplikuje situáciu. Osobne to veľmi zle znášam. Rád by som sa s každým stretol aj v budúcnosti a podal si s ním ruku. A nie, aby na mňa ukazovali, že tento mi dlží peniaze,“ dodal prezident ŠHK 37.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda