Odišiel Vladimír Žák – motorista telom i dušou

  • Šport / Ostatné športy
  • 17. mája 2016, 14:45
  • Autor:Július Mendl

Vo veku 79 rokov nás navždy opustil autoklubák, motorista, konštruktér, hlavne vždy skromný, a priateľ – Vladimír Žák z Piešťan. Nikdy nestál o publicitu a tvrdohlavo si išiel za svojím cieľom, a to mal ozaj široký záber aktivít, ktoré skúsime aspoň teraz v skratke vymenovať.

V roku 1961 začal ako prvý spolu s Bélom Rotákom stavať v Automotoklube (AMK) motokáry a aj na nich úspešne pretekať – patril k špičke v majstrovstvách Slovenska. Ako rástli jeho synovia Peter a Braňo, prešiel s nimi do vtedy začínajúcej disciplíny minikár. Vzniklo družstvo 10-15 detí s rovnako „postihnutými“ rodičmi. Tu bol Vlado akýmsi manažérom. Drobizgu sa venoval naplno. Pre piešťanský AMK postavil asi osem minikár (ďalších minimálne 30 pre iné slovenské kluby, čím značne pomohol v rozkvete tejto disciplíny), deti mu aktívne pomáhali. Okrem tréningov chodil s nimi spoločne do kina alebo hrať stolný tenis, samozrejme, i s rodičmi. Drobizg rástol, a tak viacerí prešli do motokár vrátane oboch jeho synov. No a bol to práve Vlado, čo „nakazil“ postupne asi 30 chlapcov a dievčat, ktorí za AMK pretekali. Niektorí prešli na preteky automobilov na okruhu či do vrchu a treba povedať, že daktorí veľmi úspešne.

Vladimír Žák zomrel 8. mája 2016.

Autá skúsil aj Vlado, no čoskoro zbadal, že je to nad jeho finančné možnosti, a tak rodinnú vlajku v automobiloch dlhšie a úspešnejšie držal syn Braňo. Na rad prišla nová výzva postaviť si vozidlo sám, nie hocijaké, ale dvojmiestny otvorený spider. S dizajnom sa popasoval Andrej Chotváč. Toto auto bolo vraj jedným z prvých amatérskych diel v Československu. Bola to tvrdá a náročná práca, často systémom pokus – omyl. On však so svojím huncútskym úsmevom pracoval ďalej. Získané skúsenosti využil pri stavbe druhého prototypu – zatvoreného kupé.

Prišla nová doba a jemu sa tak zapáčila dizajnérska práca, že spolu so synmi založil firmu ZAKO. Spoločnosť, ktorá vyrába laminátové spojlery a iné doplnky pre nákladné autá, počas jeho života vyrobila viac ako 50-tisíc výrobkov a ich majiteľom ušetrila vyše 20 miliónov litrov pohonných hmôt.

Pred niekoľkými rokmi sa V. Žák odobral oddychovať na dôchodok, samozrejme, prácou. Viac-menej doma v garáži a na dvore pokračoval v stavbe viacerých prototypov. Postavil plážové autíčko na báze trabanta, obojživelné vozidlo s pohonnou jednotkou honda alebo jeho posledné dokončené dielo, vozidlo na voľný čas VLAD80.

Nikdy mu nešlo o publicitu, pri chvále sa pousmial a pracoval ďalej. Zmysluplne nakazil veľa detí, nikdy sa nesnažil o finančný profit za svoju prácu, mal z nej jednoducho dobrý pocit a v sebe dajaký motor, ktorý ho tisol stále do niečoho nového.

Piešťanec zostrojil niekoľko prototypov automobilov.

Príhoda, ktorá Vlada Žáka a jeho príslovečný humor absolútne vystihuje: Dajakú dobu mal pokazený zámok na svojej škodovke. Sedeli sme na schôdzi v AMK, keď vošiel policajt: Čie je to auto, ktoré nie je zabezpečené proti krádeži? Vlado sa postavil a povedal, že je to jeho auto a je zabezpečené! Ukázal na vešiak, kde mal zavesený volant!

Zostáva iba povedať veľké ĎAKUJEME od všetkých motoristov a priateľov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek