Do Nemecka šiel s cieľom zvíťaziť

  • Šport / Ostatné športy
  • 12. mája 2016, 12:56
  • Autor:T. Horký

Lukáš Babač, člen VK Sĺňava Piešťany, sa na majstrovstvách Európy v nemeckom Brandenburgu stal kráľom disciplíny v skife ľahkých váh a potvrdil, že patrí do absolútnej špičky tejto neolympijskej disciplíny. Piešťanskému týždňu sa s čerstvým šampiónom podarilo spojiť na ceste z Nemecka a úspešný veslár sa s nami podelil o bezprostredné dojmy.

► Prvýkrát v kariére sa vám podarilo vybojovať titul majstra Európy. Zrejme sa ani netreba pýtať, s akými pocitmi sa z Nemecka vraciate…
Veľmi sa zo zisku titulu teším. Šiel som tam s cieľom zvíťaziť a som rád, že sa mi to podarilo.

► Dominovali ste v rozjazdách aj vo finále, kde ste zvíťazili s náskokom viac než dvoch sekúnd. Môžete nám priblížiť, ako prebiehala vaša zlatá jazda?
Kríza počas celých pretekov nebola prakticky žiadna. Cítil som sa dobre a išlo sa mi bez problémov. Začiatok som mal síce pomalší, po 500 metroch som bol tretí, no postupne sa mi podarilo ísť ešte viac dopredu a v závere som už finišoval na prvom mieste s dostatočným náskokom na to, aby som zvíťazil.

► Boli ste favoritom na zlato, to ste aj potvrdili. Výrazný náskok by sa dal nazvať aj ako demonštráciou sily pred ostatnými konkurentmi. Odzrkadlil sa váš výkon najmä vďaka tvrdej príprave?
Nemyslím si, že by som trénoval o niečo viac ako konkurenti. Môj tréningový proces však je zameraný na olympijskú kvalifikáciu v ťažkých váhach, to sa odzrkadlilo aj medzi „ľahkáčmi“.

► O trati v Brandenburgu je známe, že tu bývajú ťažké poveternostné podmienky. Potvrdilo sa to aj teraz?

Vietor bol ozaj nepríjemný a vôbec sme to nemali ľahké. Hoci som tu nikdy nepretekal, mal som dostatok informácií o ťažkých poveternostných podmienkach a snažil som sa na to pripraviť.

► Vrchol vašej sezóny príde o dva týždne, keď sa budete pokúšať kvalifikovať sa na olympiádu do Ria v skife ťažkých váh. Môže tento úspech na európskom šampionáte niečo predznamenať?
Forma graduje, cítim sa dobre a zatiaľ som s vývojom prípravy na môj hlavný cieľ spokojný. Je to však o dva týždne, uvidíme, ako sa to vyvinie. Budú to nové preteky, poznám už aj konkurenciu a myslím si, že takých osem-deväť skifárov bude bojovať o tri miestenky. V hre sú ešte aj dve divoké karty.

► Môže vám zisk európskeho šampióna v ľahkých váhach k zisku divokej karty pomôcť?
Prioritne sa budem snažiť kvalifikovať hlavne v pretekoch, nechcem sa spoliehať, že získam voľnú kartu. Samozrejme, aj diplomacia by mohla zafungovať, Slovensko nemá vo veslovaní žiadneho pretekára, takže nádej možno je, ale opakujem, chcem sa kvalifikovať v pretekoch.

► Čakajú vás posledné dva týždne prípravy na vrchol sezóny. Budú v niečom špeciálne?
Len v tom, že príde môj tréner z USA a budem sa pripravovať priamo pod jeho dozorom. Chceme ešte doladiť techniku, aby som zbytočne nestrácal sekundy, plus ďalšie detaily.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 10. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida