Unikátna krakovianska čipka spojí Európu festivalom

  • Spravodajstvo
  • 11. mája 2016, 12:24
  • Autor:dp/vd

Je to už neuveriteľných dvadsať rokov, čo sa „dzievčence“ nielen z Krakovian, ale i z okolia schádzajú, aby šírili krásu ľudového umenia. Pri tejto príležitosti chystajú v dňoch 14.-15. mája veľký sviatok – Festival paličkovanej čipky s medzinárodnou účasťou. Podujatie sa bude konať v kultúrnom dome a súbežne v Múzeu za Krakovskú bránu.

V kultúrnom dome budú paličkárky z rôznych kútov Slovenska a Európy vystavovať svoje práce a zároveň predvádzať paličkovanie. Pripravené sú štyri výstavy, viaceré kurzy, módne prehliadky a bohatý kultúrny a kulinársky zážitok.

Klub paličkovanej čipky v Krakovanoch vznikol v roku 1996, neskôr ho pomenovali na Bábence. „Najskôr sa naše ‘dzievčence‘, ako si ženy navzájom hovoria, stretávali v miestnom kultúrnom dome, neskôr v škole. Od roku 2005 je ich domovským prístavom Múzeum za Krakovskú bránu,“ zaspomínala si organizátorka festivalu Daniela Piscová.

Za dvadsať rokov naučili paličkovať množstvo žien z celého okolia. „Chodili k nám ženy z Nižnej, Veľkých Kostolian, Piešťan, Trebatíc, Vrbového, Očkova, Podolia, Nového Mesta nad Váhom, Modrovej, dokonca i z Bojníc. Mnohé z nich sú stále členkami nášho občianskeho združenia, ktoré sme pri tejto príležitosti založili,“ dodala D. Piscová.

„Dzievčence z Krakován“ paličkujú a pozývajú na víkendový festival.

Pretože šíriť tradície treba aj medzi mládežou, za úspech považujú i to, že sa im podarilo k paličkovaniu pritiahnuť deti. „Máme celkom peknú detskú a mládežnícku základňu. Niektorí chodia pravidelne, iní zase sporadicky a paličkujú doma,“ uviedla organizátorka festivalu.

Paličkovanú čipku zhotovujú, učia ju vyrábať, ale ju aj zbierajú, archivujú a reštaurujú. „Krakovianska čipka je unikátna tým, že sa paličkuje s piatimi paličkami, čo je vo svete ojedinelé. Bežne sa robí so štyrmi. Technológia ‘piatich paličiek‘ bola na zániku. Nám sa ju podarilo zachrániť a naučiť ju množstvo žien z celého Slovenska. Boli sme ju učiť aj v Dánsku,“ dodala D. Piscová.

Program festivalu

V múzeu pravidelne usporadúvajú kurzy. Zúčastňujú sa na nich ženy, ale i muži z celého Slovenska. D. Piscová tvrdí, že ovládať túto techniku je ako mať vysokú školu paličkovania: „Naše ‘dzievčence‘ paličkujú rôzne obrusy, obrazy, šperky, odevné doplnky zo zakúpených predlôh, ale vedia si to i samy navrhnúť, rozkresliť a paličkovať. Za našou unikátnou čipkou chodia do múzea celé autobusy z Nemecka, Fínska, zo Španielska, Belgicka i Dánska. Ľudia z uvedených krajín prídu aj na náš festival. Svoje práce tam budú prezentovať ľudové umelkyne zo Slovenska aj z rôznych štátov Európskej únie. Súčasťou festivalu budú výstavy, semináre, módne prehliadky s použitím paličkovanej čipky, rôzne kultúrne programy, ale uspokojíme i chuťové poháriky špecialitami našich starých mám.“

V lete pripravuje klub Bábence so skanzenom v Pribyline štvordňový kurz unikátnej čipky. Zároveň tam počas augusta vystavia krakovianske kroje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida