Za solárne autíčko získal nielen zlato

  • Mladí dnes / Školy
  • 5. mája 2016, 10:08
  • Autor:vd

Druhák zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch, Martin Horváth, si vybojoval zlatú medailu v konkurencii tridsiatich súťažiacich z piatich krajín Európy v súťaži Enersol. Zostrojil autíčko na solárny pohon – šité na mieru projektu zameraného na využitie obnoviteľných zdrojov energie.

Martin je synom pedagóga Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Jeho otec prednáša kybernetiku a robotiku. Syn už ako drobec nasával techniku. Nemal ani päť a už vedel spájkovať. Pre predmet počítačové systémy prestúpil z trnavskej priemyslovky do Piešťan. Jeho práca, parametre i technická dokumentácia boli na profesionálnej úrovni.

„Po úspechu v krajskej súťaži Enersol, kde som bol druhý, a siedmej priečke na celoslovenskom kole v Senici som zavŕšil medzinárodnú súťaž v Brne zlatou medailou,“
skonštatoval študent. Práca, s ktorou reprezentoval Slovensko spolu s ďalšími desiatimi talentovanými žiakmi, niesla názov Autonómne auto so solárnymi článkami. „Využil som obnoviteľnú energiu na dobíjanie auta a predĺženie jeho dojazdu. Začal som v decembri minulého roku, vývoj mi trval do februára. Auto som vyrobil sám. Po bokoch hore má solárne články, v strede senzory riadiacej elektroniky. Ide o model 1:10, náhon má 4×4,“ prezradil technické parametre M. Horváth.

Do Brna na medzinárodnú súťaž ho sprevádzal pedagóg Ľubomír Tuchscher: „V konkurencii piatich štátov – Česka, Slovenska, Poľska, Rakúska a Slovinska – vyhodnotili odborní porotcovia slovenské práce ako najkvalitnejšie. Martin si zlatou zabezpečil prijatie na všetky vysoké technické školy v Čechách.“

Jeho ďalší pedagóg Miloš Dragula pripomenul, že ich zverenec je po tohtoročnom víťazstve v celoslovenskej strojníckej olympiáde prijatý na Strojnícku fakultu Slovenskej technickej univerzity. Školy sa idú oňho potrhať. Úspech mu zabezpečil nielen praktickú maturitu, získa i župné štipendium. „Chcel by som študovať na Fakulte informatiky Vysokého učení technického v Brne. Veď pre predmet počítačové systémy som prestúpil z priemyslovky v Trnave do Piešťan, je to teraz pre mňa najlepšia škola na svete,“ smial sa Trnavčan, ktorý vymenil pohodlie domova za dochádzanie na internát. „Svojim rovesníkom odporúčam, aby študovali a nebáli sa nových vecí. Všetko sa dá, len treba chcieť a mať cieľ. Ja si nájdem literatúru, prečítam, odhodlám sa a potom to aj dokončím,“ vyzval mladých M. Horváth.

Okrem neho zaznamenali výrazný úspech na tohtoročnej súťaži Enersol aj študenti Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. O nich prinesieme materiál v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa.

Stredná priemyselná škola elektrotechnická sa zapojila aj do Európskych solárnych dní, ktoré sú kampaňou na popularizáciu využívania energie zo Slnka. Uskutočňujú sa v dňoch od 1. do 15 mája. Jednou z aktivít bude test o Slnku. Prví traja žiaci získajú odmenu.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel