Prezident ŠHK 37 J. Lušňák: Bola to veľmi turbulentná sezóna

  • Hokej / Šport
  • 5. mája 2016, 10:17
  • Autor:T. Horký

Hokejisti ŠHK 37 Piešťany majú za sebou štvrtú sezónu v najvyššej slovenskej súťaži. Tentoraz si však nezahrali v play-off, ale museli bojovať o záchranu v baráži, kde sa po urputnom boji napokon v Tipsport Lige udržali. O svoje pocity z uplynulého ročníka i o novinky pred ďalšou sezónou sa s nami podelil prezident klubu Jaroslav Lušňák.

Havrani majú za sebou veľmi náročnú sezónu, ktorá bola ako na horskej dráhe. Skončila však aspoň trochu radostne, keďže ste sa v play-out dokázali v Tipsport Lige zachrániť. Ako by ste zhodnotili nedávno skončený ročník?
Bola to veľmi turbulentná sezóna. Začali sme strašne neskoro, ešte v júli sme nevedeli, či vôbec budeme hrať. Od 1. augusta sme začali dávať mužstvo dokopy a na to, ako sa to rýchlo udialo, sa nám podarilo vybudovať celkom slušný káder. Za všetko sa však platí daň, čo sa od novembra začalo ukazovať. Hráčom chýbala letná príprava, začali nás trápiť zranenia kľúčových hokejistov, odišiel Jožko Balej. Padla na nás kríza, čo vyústilo do výmeny trénerov. Potom prišiel odpočet bodov so Skalicou a následný pád do play-out. V ňom to tiež nebola prechádzka ružovou záhradou, no, našťastie, sme sa dokázali zachrániť.

Hoci sa väčšina sezóny niesla v negatívnom duchu, dá sa ešte niečo okrem záchrany v Tipsport Lige považovať za pozitívum?

Bol som rád, že sme dokázali u fanúšikov zvýšiť záujem o hokej. Zdvihla sa nám priemerná návštevnosť, takmer vždy chodilo nad tisíc ľudí, čo je fajn, no aj tak je to málo.

Ako jednu z príčin neúspechu ste spomenuli hráčov bez letnej prípravy. Je pravda, že sa nevedelo, či sa v Piešťanoch bude hrať. Hráči sú však profesionáli, nemalo by byť aj v ich záujme sa poctivo pripravovať individuálne?
V tomto musím byť na ich adresu kritický. Hráči na Slovensku nie sú mentálne pripravení, aby sa dokázali sami pripravovať. V zahraničí je to bežný model, robia si letnú prípravu sami a až potom prídu na spoločnú prípravu s celým mužstvom. Prvé testy ukážu, kto ako trénoval. Malo by byť v záujme každého pripraviť sa dôkladne, až potom sa môže uchádzať o dobrý kontrakt.

Jedným zo zlomových momentov sezóny bol odpočet bodov so Skalicou, ktorá odstúpila z rozbehnutej súťaže. Zasiahlo to práve Piešťany, ktoré sa ocitli mimo miest play-off. Ako sa na túto „kauzu“ pozeráte s odstupom času?
Moje pripomienky už publikovali všetky médiá. Niektorí nám dali za pravdu, iní nie. Nepáčilo by sa to ani jednému mužstvu, ktorému by sa to stalo. Bolo to nespravodlivé, nefér a úder pod pás. Keď pár kôl pred koncom základnej časti zistíte, že ste hrali hokej, ktorý sa v podstate nehral, je to tragické.

Na mediálnom pretrase bola aj dnes už legendárna tlačová konferencia po zápase v Martine, keď tréner domácich Ivan Dornič obvinil vedenie piešťanského klubu z dobrých „diplomatických“ vzťahov. Chceli by ste k tejto situácii niečo dodať?
I. Dorniča sa poznám osobne a nad týmto jeho výplodom s diplomaciou mi ostáva len zasmiať sa. Sám nevedel, čo hovorí, a nakydal si do úst. Z čoho obviňoval nás, to sa stalo aj im, keď vybúchali doma Zvolen. Jeho obvinenie bolo nefér a toto by si tréner na úrovni nemal dovoliť.

Play-out o záchranu v Tipsport Lige sa hralo prvýkrát v novom systéme. Čakali ste, že bude „baráž“ taká náročná a pre Piešťany napínavá až do posledných sekúnd?

Do baráže sme išli s veľkými obavami a rešpektom voči súperom. Keď sme si pozreli ich výsledky a súpisky, bolo jasné, že to bude ťažké. To sa aj potvrdilo. Vstúpili sme do nej dobrou tretinou, keď sme Bardejov vymietli z ľadu, no potom neviem, čo sa s tímom stalo. Odvtedy sa to s nami viezlo až do konca play-out. Našťastie, zvládli sme to, aj keď som za toto obdobie zostarol o niekoľko rokov. Padol mi obrovský balvan zo srdca.

Havrani sa dokázali v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži zachrániť.

V minulých sezónach bol v ŠHK 37 problém s meškaním výplat pre hráčov. Ako to bolo tento rok? Zostali voči hráčom nejaké podlžnosti?

Keď sme boli pred bránami spadnutia do baráže, prišiel som do šatne a povedal som chalanom nasledovné: „Dodnes máte vyplatené všetko a nedlhujem vám nič. Odteraz dlhujete vy mne a všetko vám bude doplatené, až keď zachránite extraligu.“ To chalani splnili a teraz to doťahujeme do konca. Voči hráčom ešte máme záväzky za február a marec.

Pred sezónou sa zmenilo aj vedenie riadiaceho orgánu Tipsport Ligy – Pro hokeja. Do jeho čela nastúpil s veľkým elánom Richard Lintner, voči ktorému ste boli často kritický. Pozorujete nejaký posun k lepšiemu v najvyššej slovenskej súťaži?
Nesúhlasím s tým, čo sa hovorí, že sme zvýšili príjem o 28 percent. Neviem, odkiaľ sa tie čísla berú, ale na príjme klubov to nie je vidieť. Dostali sem rádovo o sedemtisíc eur viac ako v minulej sezóne. To však nie je žiadne extra navýšenie. Čo sa týka marketingu a PR, tak sa o nás viac zaujímajú médiá, čo môžeme hodnotiť pozitívne. Pre kluby sú však zaujímavé a podstatné najmä financie, no tie sme nikde nepocítili.

Z hľadiska marketingu je pre kluby podstatné, aby sa ich zápasy vysielali aj v televízii a mali príjem z televíznych práv. Žiaden domáci zápas ŠHK 37 však televízia RTVS v priamom prenose nevysielala…
Medzi klubmi bývala džentlmenská dohoda, že každý bude v televízii minimálne raz za sezónu. My sme dostali len jeden zápas, a to so Skalicou, ktorý sa zrušil. Potom to už nikto neriešil. Niektoré kluby boli štyrikrát, my ani raz. To je tiež negatívny odkaz sponzorom.

Ako vyzerá situácia ohľadom budúcej sezóny? Pracujete na tom, aby sa neopakovala minuloročná neistota?
S niektorými hráčmi sme sa predbežne bavili, s trénermi takisto. Máme prísľub, že by mali záujem v Piešťanoch pokračovať. Teraz pracujeme na napĺňaní rozpočtu, čo nie je jednoduché. Takisto sme rokovali aj s predstaviteľmi mesta a poslancami zastupiteľstva. Povedali sme si svoje podmienky a požiadavky a uvidíme. O všetko budeme postupne informovať.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola