M. Pospíšil: Uplynulá sezóna bola pre Piešťanské Čajky prelomová

  • Šport / Basketbal
  • 4. mája 2016, 08:25
  • Autor:T. Horký

Basketbalistky Piešťanských Čajok majú za sebou veľmi náročnú sezónu. Okrem extraligy a Slovenského pohára bojovali prvýkrát aj v Európskom pohári FIBA. V oboch slovenských súťažiach získali strieborné medaily a aj v európskom meradle príjemne prekvapili. Svoj štvrtý ročník pri Čajkách zažil aj tréner Martin Pospíšil, ktorý zhodnotil sezónu 2015/2016.

► Sezóna bola zložená z troch častí, prvým obdobím bolo účinkovanie v Európskom pohári. Ako sa s odstupom času pozeráte na výkony a výsledky, ktoré ste dosiahli?
Súťaž sme hrali prvýkrát a v skupine sme narazili na mimoriadne kvalitné družstvá. Dokázali sme im však konkurovať a do posledného zápasu sme boli v hre o postup. Podávali sme výkony nad očakávania a dosiahnuté výsledky si veľmi vážime. Vyhrať dvakrát v Turecku sa nestáva často, na slovenské a dokonca i európske pomery je to neobvyklé. Je škoda, že sme nepridali čerešničku, ktorou mohol byť postup do osemfinále. Víťazstvá boli skvelé a sú to pre nás zážitky na celý život. O kvalite našich výkonov svedčí aj to, že Sparta&K Moskovská oblasť i Besiktas Istanbul hrali štvrťfinále i semifinále EuroCupu.

► Druhým vrcholom bol Slovenský pohár, no ešte predtým trápili piešťanský tím rôzne problémy…

Je pravda, že sme mali zdravotné problémy i také, ktoré nesúviseli priamo s basketbalom. Američanky museli zostať dlhšie doma, mali sme zranené hráčky. Trpeli sme výpadkami a prakticky celá základná päťka nebola k dispozícii. Museli sme vybudovať nové úlohy pre baby, doplnili sme káder a v januári a februári museli niektoré odohrať veľkú porciu minút, či už to bola Terez Páleníková, Nika Dudášová alebo Sabi Oroszová. Dokázali sa s tým vysporiadať a svoje spoluhráčky dobre zastúpili.

► V Slovenskom pohári ste si zahrali vo finále, no opäť ste nedokázali vyzrieť na Good Angels Košice. Vnímate strieborné medaily ako úspech?

Obdobie Slovenského pohára bolo pre nás stabilizačné a konečne sme mali k dispozícii takmer kompletný káder. Podarilo sa nám získať druhé miesto. Prešli sme cez Ružomberok v semifinále a vo finále sme konkurovali Good Angels. Chceli sme získať trofej, no Košičanky mali silný tím. Druhé miesto však treba hodnotiť ako úspech, no našou úlohou bolo dostať sa do finále.

► Záverečná časť sezóny sa niesla v duchu vyraďovacích bojov v play -off. V ňom ste si opäť zahrali finále, na Good Angels ste si verili, no prekvapenie sa nekonalo. V čom hľadať príčiny, že ste nedokázali košický celok viac potrápiť?

Play-off sa začalo veľmi zle, štvrťfinále sme vôbec nehrali. V semifinále s Ružomberkom sme potvrdili kvalitu a dokázali sme vyhrať 3:0 na zápasy, hoci bol ťažkým súperom. Od finále s Good Angels som očakával viac. Blízko sme boli v prvom stretnutí, keď sme sa dostali na štyri body. Kľúčové situácie sme však nezvládli. Naša výkonnostná krivka vo finále jednoducho na Košičanky nestačila. Mali sme pasáže, keď sme hrali veľmi dobre a dokázali sme sa im vyrovnať. Boli však aj také, kde sme zlyhávali. Za tieto výpadky sme si nezaslúžili vybojovať viac.

Martin Pospíšil vedie Čajky od začiatku ich existencie.

► Košický tím prešiel pred play-off niekoľkými zmenami. Skončil tréner Kováčik, odišli obe Američanky… Nebola teraz najlepšia príležitosť viac ho potrápiť?
V druhej časti sezóny sme mali veľa výpadkov. Roly hráčok sa neustále menili, v tréningovom procese nás bolo menej a päť na päť sme hrali až pred play-off. To malo dopad aj na výsledky a výkonnosť. Hoci Good Angels mali zemetrasenie, ich káder ostal stále kvalitný. Majú odohratých oveľa viac ťažkých zápasov v európskych súťažiach a to ich posúva ďalej. Aj u nás bolo vidieť, že keď sme hrali v EuroCupe, naša výkonnosť stúpala.

► Tím Čajok potvrdil, že na Slovensku patrí k ženskej basketbalovej špičke. Vo viacerých zápasoch si však nedokázal udržať konštantnú výkonnosť a mal rôzne výkyvy. V čom vidíte príčinu?
Elitný európsky basketbal sa musí hrať počas celých 40 minút. Je to o chybách. Kto ich spraví menej, zvíťazí. Kvalitní súperi trestajú každú chybu, či už v EuroCupe, alebo u nás Good Angels i Ružomberok. Potrebujeme hrať čo najviac ťažkých zápasov.

► Po Európskom pohári skončila v tíme rozohrávačka Kateřina Bartoňová. Na jej pozícii zaskakovali Marta Páleníková a Zuzana Pilátová, no obe sa zranili a družstvo ostalo bez klasickej jednotky. Ako veľmi to ovplyvnilo hru družstva?
Je to dôležitý faktor. Keď u nás skončila Bartoňová, chceli sme sa oprieť o Zuzku Pilátová a Martu Páleníkovú, ktoré na tejto pozícii vedia zahrať. Zrazu sa však zranili a ostali sme bez klasickej rozohrávačky. Hrať bez nej je mimoriadne ťažké. Tento post sme zverili Nike Dudášovej, ktorá tam predtým nikdy nehrala. Bolo to zo začiatku cítiť, no dokázala sa s tým dobre vyrovnať a ukázala, že môže zaskočiť. Pokiaľ by na pozícii rozohrávačky bola dlhšie etablovaná, bolo by to ešte lepšie.

► Máte už predstavu o obsadení tohto postu pre budúcu sezónu?

Je to jedna z cieľových vecí. V tejto pozícii môže pomôcť Dudášová alebo Marta Páleníková, no každý tím potrebuje klasickú strednú rozohrávačku. Je to mozog družstva. Budeme sa touto otázkou v najbližších týždňoch určite zaoberať. Nie je jednoduché, aby na tejto pozícii hrali basketbalistky, pre ktoré to je sekundárna pozícia.

► Čajky sa zrejme nevyhnú zmenám v kádri. Máte už predstavu, ktoré posty budete chcieť posilniť?

Vždy sa pozeráme na kvalitu a v nasledujúcich dňoch budeme tvoriť koncepciu pre nasledujúcu sezónu. Niektoré hráčky ukázali, že obstáli aj v európskom meradle, pre niektoré to bolo možno príliš veľké sústo. Chceme vyskladať čo najkvalitnejší tím a je možné, že určité pozície budeme meniť. Niektoré hráčky zlyhali v kľúčových momentoch a potrebujeme, aby sme ich zvládali. Chceme byť konkurencieschopní v európskom meradle.

► Ďalšou veľkou zmenou pred sezónou bolo, že ste sa presťahovali do novučičkej Diplomat arény. Čo to znamenalo pre tím z hľadiska tréningového procesu a zázemia?

V tomto bola najväčšia zmena. V minulých rokoch to bolo oveľa ťažšie, keď sme hrali a trénovali na gymnáziu. Teraz sme mali perfektné zázemie a mohli sme pracovať, ako sme uznali za vhodné. Vychutnávali sme si to, mohli sme trénovať, koľko sme potrebovali. Všetko to je veľmi pozitívny prísľub do budúcna. Teraz sme už ozaj pracovali v profesionálnych podmienkach.

► Do haly ste dokázali prilákať aj veľa fanúšikov. Boli pre vás hnacím motorom?

Táto sezóna bola prelomová, aspoň ja to tak cítim. Piešťany si zvykajú na kvalitný ženský basketbal. Ľudia začali chodiť na zápasy a pomáhali nám. Cítili sme ich za sebou a družstvu to ohromne pomáhalo. Za toto všetkým veľmi ďakujem. Budeme robiť všetko, aby sme fanúšikom ponúkli aj v budúcom ročníku kvalitný basketbal. Dúfame, že budú naším šiestym hráčom.

► Aký je najbližší program tímu?
Baby teraz dostanú asi mesiac voľno a 28. mája by sme mali začať s prípravou. V prvom týždni sa uskutoční testovanie a potom budeme pracovať na odstraňovaní a zlepšení nedostatkov aj individuálnych zručností. Na júl dostanú dievčatá opäť voľno, budú mať však individuálne tréningové plány a od augusta začneme prípravu na ďalšiu sezónu.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda