Žiaci z Piešťan sa zaslúžili o krajšie prostredie

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. apríla 2016, 10:51
  • Autor:am

Uplynulý týždeň sa niesol v znamení
životného prostredia. Škôlkari
i školáci z Piešťan postupne opúšťali
triedy a s vervou sa púšťali do
upratovania brehov Sĺňavy. Spoločné
upratovanie si mládež užívala
práve preto, že v piatok 22. apríla
si pripomenula Deň Zeme.

Skupiny detí sa do ulíc vydávali postupne už od pondelka. Usilovných žiakov s modrými vrecami obyvatelia stretávali v meste aj pri vode, vo štvrtok sa na rad dostali dokonca i deti zo Spojenej školy v Piešťanoch.

Zbierali aj tvorili


Nevydali sa priamo k Váhu, no zvolili si terén dostupný pre imobilných priaznivcov planéty. „Čistili sme potok Dubová, v tomto úseku sa pohybujeme každý rok. Keďže školu navštevujú deti s mentálnym aj telesným postihnutím, vybrali sme si prístupnú časť od Žilinskej cesty až po železnicu. Vždy nájdeme množstvo odpadkov a sme prekvapení, čo všetko ľudia vyhodia do vody. Spolu s deťmi ich pozbierame, tie sa tešia z plných vriec,“ povedala učiteľka Janka Hodulová.

V piatok si v spolupráci s mestskou knižnicou pre deti pripravili tvorivé dielne. „Vyrábali sme si smetisko z plastov, papiera a ďalších recyklovateľných surovín, žiaci zistili, ako ich môžu separovať. Zároveň sa naučili, ako dlho materiálom trvá, kým sa rozložia. Dozvedeli sa, že banánovej šupke to trvá päť mesiacov, jabĺčku 15 dní a detskej plienke až 150 rokov. Vyrábali si tiež robotov z recyklovateľných surovín,“ uviedla Katarína Bajzíková, lektorka workshopov a tvorivých dielní. Kreatívne dopoludnie v spojenej škole hodnotila na výbornú. „Pracovalo sa mi fantasticky, pretože i keď sú tu rôzne postihnutia, deti sú zlaté a otvorené rôznym veciam. Sú spontánnejšie, kreatívnejšie,“ dodala K. Bajzíková. Radosť im sršala z očí, svoje výtvory si chválili navzájom a hrdo ich ukazovali i učiteľkám.

Našli topánky i kabelku


V piatok sa do ulíc vybrali tiež žiaci zo Základnej školy M. R. Štefánika. Ôsmačka Laura Samuhelová a siedmačka Aneta Lovičková sa v rukaviciach a s modrými mechmi usmievali. „Upratovali sme aj minulý rok. Našli sme veľa neporiadku a špinu, topánky, ryby…“ povedala staršia Laura. „Pred chvíľou sme našli aj kabelku,“ doplnila ju kamarátka Aneta. L. Samuhelová tiež potvrdila, že upratovanie brehov je pre ne prospešné: „Určite nebudeme znečisťovať prírodu.“

Maľovali zemegule


Do osláv sviatku našej planéty sa už tradične zapojili aj žiaci zo Základnej školy Holubyho v Piešťanoch. V stredu 20. apríla sa deti z prvého stupňa stretli pod pergolami školy a v rámci školského klubu maľovali zemegule na asfalt.

Matku Zem si uctili hravou, pre deti zábavnou formou. „Pripomínali si tak v rámci Dňa Zeme dôležitosť ochrany životného prostredia na našej planéte,“ informovala vychovávateľka Božena Kučerová.

Vstup do školy deti ozdobili pestrými farbami. „Maľovala som v trojici s kamarátkami Katkou a Sandrou. Najprv sme si nakreslili modrou farbou kruh, potom sme oranžovou, žltou a zelenou nakreslili zem a nakoniec sme tam pridali aj slnko a mesiac. Minulý rok nám pani učiteľka ukázala, ako vyzerá zemeguľa a tento rok už sme to vedeli,“ povedala pre Piešťanský týždeň Claudia, žiačka druhého ročníka.

Deň Zeme sa začal oslavovať už v roku 1970, aktivisti sa snažili poukázať na závislosť ľudstva od cenných darov poskytovaných planétou Zem. Každoročne sa k oslavám pripájajú stovky miest, sviatok si pripomínajú aj známym vypínaním osvetlenia kultúrnych pamiatok.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 26. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava