Najlepší rečníci kraja sa stretli v Drahovciach

  • Mladí dnes / Školy
  • 20. apríla 2016, 12:28
  • Autor:am

Porozprávať príbeh čisto, plynulo a mäkučko majú pre miestne nárečie problém viacerí obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja. Deti však v piatok 15. apríla ukázali, že to dokážu, a najlepší z nich sa zúčastnili na krajskom kole súťaže Štúrove a Hollého rétorické Drahovce.

V obci ležiacej pri rieke Váh sa v rétorike súťažilo už siedmykrát. „Trojčlenná porota hodnotí prejav detí, vyjadrenie, rétorické umenie,“ informovala Miroslava Rojková, riaditeľka drahovskej základnej školy.

V prvej kategórii riešili žiaci štvrtého až šiesteho ročníka náročné tematické zameranie života a smrti. „Skoro všetky prerozprávané príbehy riešili život. Pochopiť obe témy v takejto vekovej kategórii nie je jednoduché,“ skonštatovala porotkyňa Viera Valachovičová-Ryšavá. Okrem nej zasadla za hodnotiacu katedru aj ďalšia spisovateľka Mária Meszárošová. Žiaci si po prečítaní museli dovtedy neznámy text zapamätať, prerozprávať pred porotou a koniec vymyslieť podľa vlastnej fantázie. „Deti musia textu rozumieť, aby dokázali dotvoriť záver,“ povedala M. Rojková.

V druhej kategórii žiaci súťažili v dvoch častiach. Okrem prerozprávania vlastného, vopred pripraveného textu mali aj o čosi ťažšiu úlohu, vzdialene pripomínajúcu maturitnú skúšku. Rečníci si desať minút pred výstupom vylosovali tému, vo vedľajšej triede sa vzorne pripravili a publiku porozprávali príbeh či dokonca úvahu podľa vyžrebovanej témy.

Na prvom mieste v mladšej kategórii sa umiestnila Trnavčanka Alexandra Hornáková, medzi žiakmi siedmeho až deviateho ročníka zvíťazil Adam Kubiš z Krakovian, žiak Základnej školy Mojmírova v Piešťanoch. „V prvej časti som hovoril o výlete na salaš Zbojská počas letných prázdnin. Vyžrebovaná téma sa týkala ľudských práv. Zaujíma ma dianie vo svete i okolo mňa, dala sa zvládnuť,“ povedal 13-ročný siedmak a prezradil, že zatiaľ nevie, s čím vystúpi v polovici júna na celoštátnom Štúrovom Zvolene, kam zaslúžene postúpil.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel