Alexandra Mathiasová: Najťažšie slovo?

  • Editoriál / Blogy
  • 19. apríla 2016, 13:11
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Na začiatku životnej púte sa malý človiečik učí základné, no azda najdôležitejšie slová pre vlastnú existenciu. Zisťuje, ako osloví svoju najväčšiu hrdinku, mamu, dokáže si vyžiadať bielu tekutú lahôdku na zaplnenie bruška či pomenovať prítulného štvornohého chlpáča v búde. Okrem toho základnú slovnú zásobu doplňujú dve vyjadrovacie jednotky,
ktoré bežný človek vie použiť dokonca v niekoľkých jazykoch. ÁNO
a NIE. Druhé v poradí sa po prekonaní obdobia vzdoru, keď batoľa používa odmietavé stanovisko v zásade vo všetkých situáciách, z jazyka vytráca.

V puberte sa NIE nehovorí priateľom a kamarátom, no čo neskôr? Prekročením prahu nezávislosti človek dostane voľnosť, no i bremeno v podobe vlastných rozhodnutí. Myslím, že každý z nás má vo svojom okolí bytosť neschopnú oponovať a filtrovať ponuky či žiadosti. Neškodné prosby o odvoz v čase najväčšieho „frmolu“ v osobnom živote alebo zapožičanie dôležitej veci sú len zrnkom prachu. No každý vážny problém sa nejako začína. Od nakupovania zbytočností ponúkaných neodbytnou, no prehnane milou tetou obchodníčkou cez často „navždy zapožičanú“ finančnú hotovosť sa dobrá duša môže dostať až k porušeniu zákona. Všetko len preto, že nevie povedať NIE.

Prečo nevieme odmietať? Spôsobuje to dojem, že nás iní odvrhnú? Stratíme pocit užitočnosti? Alebo nás azda zviera obava, že ľudia nadobudnú presvedčenie, že sme bezohľadní? Istý druh obety patrí k životu, no nemal by negatívne ovplyvňovať našu existenciu.

Ak by sa ľudia naučili myslieť viac na dôsledky svojich rozhodnutí, možno by na svete nebolo toľko chodiacich trosiek závislých od zakázaných látok a rodín, ktorým sa „z kože zdratí“ členovia vracajú v neskorých hodinách, lebo nedokážu odmietnuť nadštandardné požiadavky šéfa. Alebo aj kvantá zbytočne vyhodených peňazí a uzavretých zmlúv.

Ak by sa ľudia naučili povedať NIE, nemuselo sa udiať nešťastie, o ktorom píšeme na strane 7. Nemuselo by medzi nami jestvovať toľko nespokojných zamestnancov, azda by si po odmietnutí otročiny dokázali nájsť uplatnenie rovnako ako odvážna Piešťanka na strane 8. Vo svete by sa ušetrilo veľa trápenia, ak by si ľudia nedávali falošné nádeje a dokázali povedať včas NIE obmedzujúcemu až násilnému konaniu.

Pomáhať je šľachetné. Nikto však od vás nežiada, aby ste pomocou cudzím škodili svojim najbližším či riskovali vlastné zázemie. Slovkom odmietnutia si ušetríte nervy, inému možno i dni až roky plné nádejí. Nemusíte však so mnou súhlasiť. Môžete povedať NIE.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel