P. Hammel: V živote sa netreba brať vážne

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. apríla 2016, 09:03
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Zakladateľ legendárnej skupiny Prúdy, autor hitov zapísaných v mysliach mám či otcov, no zaradených i v playlistoch mladých ľudí. Šesťdesiatsedemročný Pavol Hammel nedávno vydal nový album s názvom Z pekla šťastie a odštartoval sériu koncertov v rámci rovnomenného turné. Jednou zo zastávok úspešného speváka sa stal i Dom umenia Piešťany. Svoju šou tam prezentoval vo štvrtok 7. apríla.

Predstavovanie nových skladieb je možno muzikantsky náročné, no ak sa namieša kokteil z aktualít i rokmi overených hitov, zákonite vznikne dobrý koncert. P. Hammel už po príchode na javisko zožal prvé ovácie. Vrava v hľadisku Domu umenia však stíchla s prvým brnknutím do „španielky“, sprevádzanej spevákovým hlasom i zvukom ústnej harmoniky.

O muzikantský zážitok sa postaral P. Hammel so zohratou kapelou. Krásnym a talentovaným spestrením sa na pódiu stala Andrea Zimányiová. S legendou si strihla duet z baletu Everest. Divákov nenechali chladných ani skladby Cirkus leto či Zvonky, zvoňte. Zakladateľ Prúdov obnovil spoluprácu i s Milanom Lasicom, po štyridsiatich rokoch mu textár a spisovateľ ušil skladbu priamo na mieru. „Pointou tohto príbehu je, že sme sa dohodli na dlhšej spolupráci,“ povedal divákom spevák. Zo sedadiel zdvihla publikum aj ako prídavok zahraná a zaspievaná nestarnúca Medulienka. „Mohli sme ju dať hneď na začiatku a bol by pokoj,“ rozosmial divákov P. Hammel. Diváci si vyžiadali aj ZRPŠ a krátkeho úryvku sa napokon dočkali.

Po koncerte sa najväčší fanúšikovia venovali nákupu nosičov a čakaniu na hviezdu štvrtkového večera. P. Hammel sa onedlho objavil vo foyeri, kde rozdával trpezlivo podpisy a pózoval do objektívov. Piešťanskému týždňu prezradil, prečo nečíta hrubé knihy a ako vníma súčasnú tvorbu mladých ľudí.

► Album Z pekla šťastie ste vydali po štyroch rokoch. Aký máte podiel na tvorbe skladieb?
K všetkým piesňam som skomponoval hudbu. Autori textov sú rôzni – Kamil Peteraj, Milan Lasica či Vlado Slivka. Celý život hotový text alebo báseň zhudobňujem. Výpovednú hodnotu slov tým neoklieštim. Môžem s hudbou manipulovať tým viac, že som spevák, a so slovom viem narábať. Ak básnici tvoria do hudby, vznikne „blábol“ s dlhými a krátkymi slabikami. Na kvalite textov si vždy dávam záležať.

► Umelci vravia, že tvoriť začnú, keď ich kopne múza. Stotožňujete sa s tým?
Nie. Múza nekopne a kto si myslí opak, klame. Nechávam sa inšpirovať textom, prípadne niečím iným. Jednoducho hudbu vymýšľam.

► Skrývate nevydané skladby „po šuflíkoch“ ako iní speváci?

Všetky spravené piesne vyšli na nosičoch, v rámci filmov či divadelných predstavení. Vždy našli využitie. Prečo by som mal vytvoriť niečo, čo neuzrie svetlo sveta? To by bola blbosť, nie?

Kvetinou medzi tŕňmi na pódiu bola Andrea Zimányiová.

► Môžu si diváci na vašom koncerte pýtať obľúbené skladby?
Ani veľmi nie, iba ak robím zábavu, prípadne súkromný event. Koncert má presnú štruktúru, ľudia môžu kričať, no s programom nepohnem. Nemôžem reagovať bez kapely. Dôležité je, čo divákom chcem zaspievať. Mám široký výber od pesničiek z roku 1968 ako Zvonky, zvoňte cez duety s Andreou Zimányiovou až po ukážky z nového albumu. Ponúkam skôr „best of“ (najlepšie z tvorby – pozn. red.) a nie „greatest hits“ (najväčšie hity – pozn. red.). Je však pravda, že Medulienku zahrať musím.

► Očakávali ste, že Medulienka bude mať enormný dosah na publikum?
Nie, ani sa to nedá. Veď som ju nedal na žiadny album. V tom čase nešlo umelo ovplyvniť vkus publika.

► Prekonáte ešte úspech najznámejších skladieb?

Čo je úspech? V umení je nemerateľnou veličinou. Predtým jestvovalo objektívne meradlo – predajnosť. Dnes už i to padá. Kliknutie na Youtube určite o niečom svedčí, no nie je oficiálnym kritériom úspešnosti.

► V istom rozhovore ste sa vyjadrili, že vaším tvorivým vrcholom bola hudobná kompozícia baletu Everest.
Je to pravda. Pre mnohých ľudí je tvorba pre Slovenské národné divadlo nedosiahnuteľnou métou, tobôž v takej širokej ploche, akou je kompozícia hudby pre balet. Trojminútová pesnička je síce fajn, ale pri tvorbe predstavenia musí človek premýšľať o celkovej koncepcii a finálnom vyznení diela.

► Balet mal však po zmene vedenia súboru smutný osud.
V živote som si už zvykol. Niečo trvá dlhšie, iné menej. Je to však škoda, pretože uvádzanie Everestu malo zmysel aj po ekonomickej stránke… Keď už nové vedenie nedokázalo vnímať umeleckú.

Muzikant sa venoval fanúšikom, rozdával podpisy a pózoval do objektívov.

► Páčia sa vám produkty súčasných mladých ľudí?
Fandím im a dôležité je, aby tvorili. Aj my sme boli mladí, preto každému z nich len prajem, aby ho i po štyridsiatich rokoch akceptovala ďalšia generácia. Výrazové prostriedky sa zmenili, preto nie je podstatné, či niekto robí dobrú hudbu v angličtine, ak nadobudol presvedčenie o vhodnosti jazyka.

► Cítite rozdiel v popularite od čias vašej najväčšej slávy?
Našu generáciu poznali, našťastie, v celom Československu, sláva dosahovala inú dimenziu. Veľa sme však hrávali aj v Poľsku, Maďarsku, východnom Nemecku. Človek však za každých okolností musel byť dobrý. Dnes predpokladáme, že keď sú otvorené hranice, môžeme si robiť, čo chceme. Ťažký omyl. Prerazenie je iluzórne.

► Kolegovia z brandže sú vašimi priateľmi?
Samozrejme. Kamarátstvo vydrží, lebo sa nenavštevujeme počas sviatkov, neobdarúvame pod vianočným stromčekom a netrávime spolu veľa času. Priateľstvo je tým pevné, že si nelezieme na nervy.

► Skĺbiť priateľov, hudbu, rodinu a výtvarné umenie dokáže málokto.
Ide to veľmi jednoducho, len treba chcieť. Vydaniu a prezentácii albumu nevenujem sústavne rok života. Popritom aj nakupujem, vynášam smeti. Dvakrát týždenne nájdem čas aj na tenis, čo som rád.

► Splnili ste si už všetky životné ciele a sny?
Ja už nečítam ani tlsté knihy… Neviem, či dôjdem do konca (smiech). Skutočne sa v živote netreba brať vážne – to tam napíšte!

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard