Zo škôlkarov – veľkáčov sa stanú prváci

  • Mladí dnes / Školy
  • 6. apríla 2016, 13:45
  • Autor:am

Zápis detí do základných škôl v Piešťanoch sa tradične konával v polovici februára, no vďaka novému zákonu si ho tento rok deti i učitelia užili o dva mesiace neskôr. V piatok 1. apríla sa prechádzali detské nohy po pôdach škôl. Tie, čo nestihli, mohli prísť i v sobotu predpoludním.

Najväčší záujem pocítili pedagógovia zo Základnej školy M. R. Štefánika v Piešťanoch hneď po spustení zápisu o druhej hodine popoludní. V sprievode rodičov zavítali do vyzdobenej triedy najstarší škôlkari, aby pred učiteľkami obhájili zrelosť na povinnú školskú dochádzku. „Deti na pracovnom liste prezentovali, či poznajú farby, geometrické tvary, napísali svoje meno, určovali počet, priraďovali obrázky k číslam a kreslili postavu. Rozprávali aj o obrázkoch a hovorili, v akom vzťahu ich poznajú, napríklad či majú doma niektoré z nakreslených zvieratiek. Počúvame pritom prejav dieťaťa, jeho rozhľadenosť,“ povedala pre Piešťanský týždeň Irena Gábrišová, budúca „druhá mama“ nastávajúcich prváčikov. Po vyplnení listu si nastávajúci školáci vyzdvihli sladkú odmenu v ježibabinom medovníkovom domčeku.

Posun zápisu takmer o dva mesiace pomohol. „Deti sú ostrieľanejšie, inej atmosfére napomáha aj ročné obdobie. Drobizg robí pokroky každý mesiac,“ informovala I. Gábrišová. Príchod nových školákov je však vždy náročný. „Mávam trošku obavy. Budujete všetko od začiatku, zvykáte si jeden na druhého. Deti sa chcú v škole cítiť dobre a každé z nich je iné. Treba si k nim nájsť cestičku, stmeliť vzťahy a vytvoriť rodinu. Prvý stupeň je o tom,“ uviedla budúca triedna učiteľka.

Na „jednotku“ sa rozhodli dať syna i manželia Seidlovci. „Rada spomínam na časy, keď som sem sama chodila a máme ju najbližšie, bývame na Floreáte. Vnímavý syn je pripravený ísť do školy,“ prezradila mamička Tatiana Seidlová. Budúci prvák Max je zo školy nadšený. „Teším sa na čísla a písmená,“ prezradil päťročný chlapec.
Škola deťom ponúka rôzne záujmové činnosti a aktivity. „Školský vzdelávací program opäť inovujeme, cudzí jazyk učíme od prvého ročníka. Väčšina rodičov volí angličtinu. Deti majú tiež možnosť zúčastniť sa na plaveckom výcviku, korčuľovaní, ale i množstve záujmových aktivít výtvarného, športového a kreatívneho charakteru,“ vymenovala Jana Grežová, zástupkyňa riaditeľa školy. Nezabudla ani na neustále sa renovujúce technické vybavenie. „Pravidelne obnovujeme lavice, tento rok ukončíme vybavovanie učební novým materiálom. Dokončujeme tiež poslednú triedu s interaktívnou tabuľou,“ dodala.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava